Zdarzenia / webhooki

Krzyśku
Posty: 109
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

ndz lis 01, 2020 3:41 pm

No i dziś znowu zaczęła się dyskoteka.
Scena wyzwala się sama.
Co ciekawe, jak dałem na początku 999 to też się wyzwalała...
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 179
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

ndz lis 01, 2020 5:09 pm

U mnie to samo, dodałem nawet znaki '+++' przed ID kanału i też się wyzwala.
Mało tego - usunąłem sceny, przelogowałem a dalej przychodziły mi powiadomienia Push z usuniętych scen. :?
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 5:34 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację, że zmieniają stan, a tego nie robi. ....
@fracz, @pzygmunt
Z racji tego że SUPLA działa na zasadzie otwartości i każdy sobie może napisać co chce i jak chce to musicie WY , autorzy SUPLI, tak napisać swój soft aby umieć reagować na dziwne zachowania urządzeń czy też odrzucać pewne zachowania , a może i nawet blokować takie urządzenia jako "niekompatybilne" (?) . Ja na swoim sonoff touch 2CH mam soft od @espablo i od stronu usera działa on dobrze ale wydaje mi się ze on ma tą przypadłość co @pzygmunt napisał "ma źle zaimplementowaną ich obsługę" . W tym wypadku to jest włącznik światła ON/OFF . Zeby było śmieszniej to ten sam soft od @espablo (multiboard) załadowany do sonoff basic-a (board SONOFF BASIC ) działa dobrze i sceny z wyzwalaczmi się dobrze uruchamiają. Ale przy tym boardzie dla TOUCH 2CH .... działa to niestety kiepsko. Fajnie że zareagowaliście tak na te błędy o ktorych pisał @pzygmunt


i na pewno jest znaczna poprawa na ekranie HISTORIA KANAŁÓW (nawet dla wyłączników zasilania , nie tylko dla czujników ) gdzie rzeczywiście widać FAKTYCZNE zmiany tych kanałów (bo jeszcze kilka dni temu, co minute , rejestrował np stan OFF). Natomiast jest jeszcze gdzieś feler przy wyzwalaczu sceny bo on wyzwala sceny jeszcze zbyt często. Przykład sprzed chwili ( założyłem nową scenę na tym touch 2CH ) gdzie HISTORIA KANAŁÓW jest idealna do tego co faktycznie zrobiłem/nacisnąłem ale wyzwalanie sceny jest nieprzewidywalne tzn , sama się wyzwala (tak jakby ta poprawka na serwerach opisana przez @pzygmunt-a, jeszcze nie do końca blokowała tą zbyt częstą komunikację urządzenia wykonawczego (nie tylko czujników ale tez kanałów) <-> serwer ).

Patrzcie przykład : jest teraz godzina 18:23, ostania zmiana stanu ID4021 kanału była o 17:59, ale scena bazująca na tym kanale uruchamia się co kilka minut sama :
.....
Załączniki
1.png
1.png (179.56 KiB) Przejrzano 526 razy
2.png
2.png (92.94 KiB) Przejrzano 526 razy
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2020 7:30 pm przez wsosniak, łącznie zmieniany 2 razy.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 5:47 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację, że zmieniają stan, a tego nie robi. Serwer nie porównywał czy rzeczywiście zmieniał stan i wysyłał do GH, Alexy, Skryptów każde "powiadomienie o zmianie" otrzymane z urządzenia. To samo dotyczyło termometrów. Teraz by wysłać powiadomienie do GH, Alexy czy skryptów urządzenie musi rzeczywiście zmienić stan, a w przypadku temperatur/wilgotności musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności. Wszystkie serwery są zaktualizowane dopiero od 30 min. Tak więc dopiero teraz sugeruję sprawdzać/testować czy zmiany przyniosły efekt.
:) a co do wielokrotnego wysyłania wysyłania informacji z czujników do ALEXY , to już o tym kiedyś rozmawialiśmy. Wtedy myślałem że to jakieś zakłócenia sonoffa :) Szkoda że tego tematu wtedy nie rozwiązaliśmy bo dzisiaj może nie byłoby problemów przy tych scenach i wyzwalaczach : viewtopic.php?p=41074#p41074
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lis 01, 2020 7:32 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
.......................
@fracz, @pzygmunt
.......... . Zeby było śmieszniej to ten sam soft od @espablo (multiboard) załadowany do sonoff basic-a (board SONOFF BASIC ) działa dobrze i sceny z wyzwalaczmi się dobrze uruchamiają. Ale przy tym boardzie dla TOUCH 2CH .... działa to niestety kiepsko. Fajnie że zareagowaliście tak na te błędy :
..............

małe sprostowanie do tego co napisałem dwa posty powyżej : sprawdziłem jaki soft mam wgrany do tego SONOFF BASIC-a, i się okazało że nie mam tam softu od @espablo, tylko soft od Was (SONOFF-DS18B20 ver2.0) ze strony : https://www.supla.org/download/sonoff-firmware.zip.

i ten fakt zresztą wyjaśnia teraz, dlaczego na tym SONOFF BASIC-u nie mam problemu z wyzwalaczami a na SONNOFT TOUCH 2CH mam problemy :)

Ale dobrze byłoby , aby Wasze serwery były "odporne" na niedoskonałe softy userów
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn lis 02, 2020 3:57 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
....... To samo dotyczyło termometrów. Teraz by wysłać powiadomienie do GH, Alexy czy skryptów urządzenie musi rzeczywiście zmienić stan, a w przypadku temperatur/wilgotności musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności. Wszystkie serwery są zaktualizowane dopiero od 30 min. Tak więc dopiero teraz sugeruję sprawdzać/testować czy zmiany przyniosły efekt.
NO to chyba nie do końca tak to działa dla temperatur , a szczegónie od dzisiaj od 16:28 widzę że wszytskie moje sceny (a jest ich około 10) oparte na wyzwalaczu temperatury ,np takim : {{state(3789).temperature > 30}} ,uruchamiają mi sie co 15 sekund i w logach widze dla każdej sceny :

Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Zignorowano zbyt szybkie wykonanie sceny.

to samo HISTORIA KANAŁÓW, co 15 sekund rejestruje stan wszystkich moich czujników temperatury i wilgotności , pomimo ze nie zmieniły stanu
....
Załączniki
1.png
1.png (161.55 KiB) Przejrzano 445 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lis 02, 2020 6:48 pm

wsosniak pisze:
pn lis 02, 2020 3:57 pm
Zobacz o ile się zmienia wilgotność na tych kanałach.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn lis 02, 2020 7:01 pm

klew pisze:
pn lis 02, 2020 6:48 pm
wsosniak pisze:
pn lis 02, 2020 3:57 pm
Zobacz o ile się zmienia wilgotność na tych kanałach.
fakt , za duzo kanałów zaznaczyłem "na czerwono" ale są takie gdzie ani temperatura ani wilgotność sie nie zmienia z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku . A wg tego co pisał @pzygmunt "musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności" więc te kanały nie powinny rejestrować zmiany wartości, o wyzwalaniu scen nie mówiąc jesli wyzwalacz i warunek wszędzie jest {{state(3789).temperature > 30}}
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 47
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

wt lis 03, 2020 6:48 am

wsosniak pisze:
ndz lis 01, 2020 7:32 pm
pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
.......................
@fracz, @pzygmunt
.......... . Zeby było śmieszniej to ten sam soft od @espablo (multiboard) załadowany do sonoff basic-a (board SONOFF BASIC ) działa dobrze i sceny z wyzwalaczmi się dobrze uruchamiają. Ale przy tym boardzie dla TOUCH 2CH .... działa to niestety kiepsko. Fajnie że zareagowaliście tak na te błędy :
..............

małe sprostowanie do tego co napisałem dwa posty powyżej : sprawdziłem jaki soft mam wgrany do tego SONOFF BASIC-a, i się okazało że nie mam tam softu od @espablo, tylko soft od Was (SONOFF-DS18B20 ver2.0) ze strony : https://www.supla.org/download/sonoff-firmware.zip.

i ten fakt zresztą wyjaśnia teraz, dlaczego na tym SONOFF BASIC-u nie mam problemu z wyzwalaczami a na SONNOFT TOUCH 2CH mam problemy :)

Ale dobrze byłoby , aby Wasze serwery były "odporne" na niedoskonałe softy userów

Mam tak samo i zgoda by były serwery odporne na niedoskonale softy i to niema znaczenia czy softy są supli czy inne wystarczy w nazwie softu dodać np (SONOFF-DS18B20 ver2.0 hooki) wtedy wszystko wiadomo
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt lis 03, 2020 2:55 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację, że zmieniają stan, a tego nie robi. Serwer nie porównywał czy rzeczywiście zmieniał stan i wysyłał do GH, Alexy, Skryptów każde "powiadomienie o zmianie" otrzymane z urządzenia. To samo dotyczyło termometrów. Teraz by wysłać powiadomienie do GH, Alexy czy skryptów urządzenie musi rzeczywiście zmienić stan, a w przypadku temperatur/wilgotności musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności. Wszystkie serwery są zaktualizowane dopiero od 30 min. Tak więc dopiero teraz sugeruję sprawdzać/testować czy zmiany przyniosły efekt.
Czy będzie aktualizacja też dla dockera?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”