Zdarzenia / webhooki

lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 15, 2020 8:45 pm

jprzemek82 pisze:
czw paź 15, 2020 8:34 pm
Witam.
Czy można czas wywołania sceny zmniejszyć do np.minuty?
Używam scen do wyłączenia termostatu przy otwarciu okna.
Sprawdzanie warunków co 10 minut to trochę za długo.
(posiadam własną instancję)
Niestety nie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 15, 2020 8:52 pm

lukfud pisze:
czw paź 15, 2020 8:45 pm
jprzemek82 pisze:
czw paź 15, 2020 8:34 pm
Witam.
Czy można czas wywołania sceny zmniejszyć do np.minuty?
Używam scen do wyłączenia termostatu przy otwarciu okna.
Sprawdzanie warunków co 10 minut to trochę za długo.
(posiadam własną instancję)
Niestety nie.
Czemu nie? Webhooki podobno działają już na sensory otwarcia okna. Wystarczy wywalić wyzwalacz czasowy co 10 min i zamienić na wyzwalanie stanem sensora otwarcia okna. Wtedy scena odpali się przy każdej zmienie wartości sensora.
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 15, 2020 9:06 pm

klew pisze:
czw paź 15, 2020 8:52 pm

Czemu nie? Webhooki podobno działają już na sensory otwarcia okna. Wystarczy wywalić wyzwalacz czasowy co 10 min i zamienić na wyzwalanie stanem sensora otwarcia okna. Wtedy scena odpali się przy każdej zmienie wartości sensora.
ale pytanie było o czas, a tego nie zmienisz ;)
Albert
Posty: 90
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz paź 18, 2020 5:40 pm

@fracz mam pytanko. Na 1 module wemos mam 3 czujniki otwarcia: brama, garaż i poczta. Nie wiem dlaczego, ale poczta nie działa (w sensie nie wysyła pusha) nie widzi jej stanu - kafelek jako jedyny jest na ten różowy? kolor. Ale niby jest połączone..
Załączniki
Screenshot_2020-10-18 Kokpit - SUPLA Scripts.png
Screenshot_2020-10-18 Kokpit - SUPLA Scripts.png (10.35 KiB) Przejrzano 95 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 18, 2020 6:12 pm

Albert pisze:
ndz paź 18, 2020 5:40 pm
@fracz mam pytanko. Na 1 module wemos mam 3 czujniki otwarcia: brama, garaż i poczta. Nie wiem dlaczego, ale poczta nie działa (w sensie nie wysyła pusha) nie widzi jej stanu - kafelek jako jedyny jest na ten różowy? kolor. Ale niby jest połączone..
Ten kolor to wynik stanu czujnika poczty. Coś tam w środku mówi "true" zamiast "false" (albo na odwrót) i oznacza to brak poczty. Stan ten jest odwrotny niż np. przy bramach i stąd ta różnica.

U mnie poczta działa przy padaniu wyzwalacza i warunku jako "{{state(13341).hi}}"
Bulion76
Posty: 24
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

ndz paź 18, 2020 7:25 pm

A właśnie.
Też mam podobnie z czujnikiem otwarcia bramy. Stan jest odwrotny (Kafelek czerwony) i nie chce mi się wykonywać scena.
Chciałem zapalać światło po otwarciu bramy i poległem.

Z "pozytywnymi" sygnałami wszystko mi działało.

Ł.S
Ostatnio zmieniony ndz paź 18, 2020 7:32 pm przez Bulion76, łącznie zmieniany 1 raz.
Albert
Posty: 90
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz paź 18, 2020 7:27 pm

No ok, tylko teraz jak chce ustawić warunki to ani state ani not.state nie działa i pokazuje ze i to i to nie spełnia warunku :roll:
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 18, 2020 8:29 pm

Albert pisze:
ndz paź 18, 2020 7:27 pm
No ok, tylko teraz jak chce ustawić warunki to ani state ani not.state nie działa i pokazuje ze i to i to nie spełnia warunku :roll:
Bulion76 pisze:
ndz paź 18, 2020 7:25 pm
A właśnie.
Też mam podobnie z czujnikiem otwarcia bramy. Stan jest odwrotny (Kafelek czerwony) i nie chce mi się wykonywać scena.
Chciałem zapalać światło po otwarciu bramy i poległem.

Z "pozytywnymi" sygnałami wszystko mi działało.
Spróbujcie sobie w edycji sceny na samym dole, w okienku "odpowiedź" wpisać takie coś:
{{ state(1)|json_encode|raw }}
Tylko zamiast 1 podajcie swój kanał. Wtedy wyświetlą się dostępne parametry wraz z informacją w jakim są stanie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 18, 2020 8:37 pm

Reset połączenia modułu z cloudem powoduje wysyłanie zbędnych powiadomień. Do tego SBW-01 przy połączeniu wysyła stan sensora niezgodny z tym co ma na wejściu. Aktualnie, gdy zrobię jakąkolwiek zmianę na cloud powodującą reset połączenia (np. zmianiam ustawienia mojego arduino), to dostaję na nowo powiadomienia.

Da się coś z tym zrobić?
Screenshot from 2020-10-18 22-23-48.png
Screenshot from 2020-10-18 22-23-48.png (88.6 KiB) Przejrzano 29 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9330
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 8:49 pm

Zacznij od aktualizacji SBW do wersji 2.7.25. Przynajmniej jeden problem będzie wyeliminowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”