MultiSonoff - firmware

lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn paź 05, 2020 1:23 pm

Witam,
Od jakiegoś czasu dzielę się z Wami swoją kompilacją dla płytek Sonoff'a. Po ostatniej aktualizacji biblioteki SuplaDevice dla Arduino (przepisywanej na nowo przez kolegę @klew), przyszła pora na kolejną wersję.

W nazwie użyłem "multi" dlatego, że w konfiguracji jest możliwość wyboru modułu, którego akurat używamy:
Dostępne: MINI, BASIC, S20, S26, DUAL, 2CH, 4CH, TOUCH 1, 2, 3CH (także w wersjach bez "N").
Nie ma możliwości zmiany pinów GPIO.

Wiem, że program nie jest idealny, dlatego proszę o konstruktywną krytykę :)

Między innymi, nowością jest zapamiętywanie w urządzeniu czasu wysłanego przez serwer przy np. automacie schodowym.
Wyzwolenie przekaźnika z fizycznego przycisku skutkuje takim samym zachowaniem co wyzwolenie go z app. (wyłączy się po określonym czasie)

Konfiguracja:

Moduł uruchomi się w trybie konfiguracji, rozgłaszając swoją sieć ESP-XXXXXX, hasło: configpass.
Po połączeniu z siecią wchodzimy w przeglądarce na adres: 192.168.4.1. Wypełniamy wszystkie pola,

nazwa użytkownika, hasło użytkownika - dowolne
nazwa sieci WiFi, hasło do WiFi
serwer Sulpi, adres email - dane SUPLI


wybieramy wersję urządzenia, opcjonalnie kontrolę LED
Ustawiając kontrolę LED na TAK będzie można włączać/wyłączać diodę statusu z app/Cloud poprzez dodatkowy wirtualny przekaźnik.
klikamy ZAPISZ I URUCHOM PONOWNIE - moduł uruchomi się w trybie OTA (jeśli ESP nie podłączy się do naszej sieci, przejdzie ponownie w tryb konfiguracji). Po odświeżeniu strony pojawi się okno logowania (dane z konfiguracji). Zapisujemy adres IP przydzielony urządzeniu z naszej sieci lokalnej i klikamy PRZEŁĄCZ DO SUPLI.
(Urządzenie na chwilę przestaje udostępniać sieć podczas ponownego uruchomienia. Jeśli strona nie załaduje się poprawnie, ponownie łączymy się z udostępnianą siecią).

W następnym kroku wchodzimy w przeglądarce na adres z naszej sieci lokalnej (zapisany wcześniej), ponownie podajemy dane logowania i dla każdego przekaźnika ustawiamy typ: RELAY albo LIGHT RELAY (bez ustawienia tej opcji, żaden kanał nie pojawi się w Cloud)
klew pisze:
czw paź 01, 2020 2:02 pm
LightRelay to przekaźnik dedykowany do oświetlenia z opcją programowania czasu żywotności źródła światła. Taki kanał po kliknięciu w aplikacji na ikonkę (i) pozwala zobaczyć dodatkowe informacje związane z żywotnością źródła światła oraz łącznym czasem włączenia. Z aplikacji można ustawić żywotność oraz resetować licznik.
opcjonalnie ustawiamy nazwę urządzenia, reakcję przycisku, domyślny stan po utracie i przywróceniu zasilania i ilość wirtualnych przekaźników. Zapisujemy, klikając ZAPISZ I URUCHOM PONOWNIE.. (dla wszystkich dostępnych kanałów można ustawić inne parametry)

Każda zmiana typu przekaźnika bądź włączenie/wyłączenie kontroli LED wymaga usunięcia urządzenia z Cloud

Miganie diody (ms):

100/150 - tryb konfiguracji,
1200/150 - tryb OTA,
150/1200 - tryb SUPLA, brak połączenia z serwerem,
250/250 - brak połączenia z siecią w trybie OTA i SUPLA,
ciągłe świecenie - tryb SUPLA, połączony z serwerem (możliwe wyłączenie)

Przejście do konfiguracji (config button - tylko w trybie SUPLA):

monostabilny: wciskamy, przytrzymujemy min. 7s (dioda zacznie migać jak w trybie konfiguracji), puszczamy
bistabilny: w czasie 7s przełączamy 7 razy (początkowa pozycja nie jest istotna)
Załączniki
sonoff_v1.8_pl.zip
(612.55 KiB) Pobrany 16 razy
Screenshot.jpg
Screenshot.jpg (667.44 KiB) Przejrzano 665 razy
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2020 11:29 am przez lukfud, łącznie zmieniany 4 razy.
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 10:12 am

Naniosłem kilka kosmetycznych poprawek i ułatwień.
- w OTA pokazuje się adres IP przydzielony przez router w sieci lokalnej, a także utrzymywana jest sieć udostępniona przez moduł.
- w trybie SUPLA domyślny hostname "ESP-XXXXXX" zastępowany jest przez nazwę urządzenia.
lukosław
Posty: 39
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 08, 2020 10:26 am

Fajny soft do podstawowych zastosowań (np jeśli ktoś nie potrzebuje termometru). Wszystko poszło mi "od strzała" na sonoffie basic r2, z jedną uwagą:
Zapisujemy adres IP przydzielony urządzeniu z naszej sieci lokalnej i klikamy PRZEŁĄCZ DO SUPLI.
U mnie po tym kroku moduł dostał nowe IP i musiałem próbować "na czuja".

Przy okazji takie laickie pytanie. Jeśli chciałbym teraz użyć trybu OTA i wgrać inny soft, to może to być zupełnie inny soft, czy kolejna wersja tego konkretnego?

Dzięki!
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 10:56 am

Takie było moje założenie. Binarki z czujnikami mogę dodać (BME280 i DS)
lukosław pisze:
czw paź 08, 2020 10:26 am
U mnie po tym kroku moduł dostał nowe IP i musiałem próbować "na czuja".
Inne niż było widoczne w OTA (adres ip) ?
Szczerze, nie wiem co się zadziało w Twoim routerze. Zazwyczaj adres dzierżawiony jest przez router na dłuższy okres czasu i nawet po przerwie dany mac address powinien dostać to samo IP. U siebie takiego zachowania nie zauważyłem, czy to na routerze, czy na androidowym hotspocie.
lukosław pisze:
czw paź 08, 2020 10:26 am
Przy okazji takie laickie pytanie. Jeśli chciałbym teraz użyć trybu OTA i wgrać inny soft, to może to być zupełnie inny soft, czy kolejna wersja tego konkretnego?
Możesz dowolny, o ile nie przekroczysz jego rozmiaru. Ja na pewno będę starał się dorzucać kolejne nowości w bibliotece, pozostawiając możliwość aktualizacji.

Dzięki za odzew :)
lukosław
Posty: 39
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 08, 2020 11:04 am

Chętnie wrzuciłbym ten soft jeszcze do Sonoffa Mini, ale zależy mi na tzw "filtrze antyprzepięciowym", który pojawiał się na forum w niektórych softach. Używam go jak dotąd w moich mini i sprawuje się bardzo dobrze, dlatego nie chciałbym z niego rezygnować.
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 11:12 am

lukosław pisze:
czw paź 08, 2020 11:04 am
Chętnie wrzuciłbym ten soft jeszcze do Sonoffa Mini, ale zależy mi na tzw "filtrze antyprzepięciowym", który pojawiał się na forum w niektórych softach. Używam go jak dotąd w moich mini i sprawuje się bardzo dobrze, dlatego nie chciałbym z niego rezygnować.
Filtr od jakiegoś czasu (kilku miesięcy) zawarty jest w bibliotece SuplaDevice viewtopic.php?p=62937#p62937
Ja mam ustawione 100ms (tak na wszelki wypadek). Używam trzech MINI w domu, dwa na dzwonku jeden na przełączniku i od momentu dodania go do kodu problem z samoczynnym załączaniem znikł. Także śmiało :)
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2020 11:15 am przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
lukosław
Posty: 39
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 08, 2020 11:14 am

Ekstra! Dzięki, sprawdzę :)
lukosław
Posty: 39
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 08, 2020 4:30 pm

Wgrałem na sonoff mini, poszło dość gładko, ale znowu dostałem inne IP po kliknięciu PRZEŁĄCZ DO SUPLI.
Mam jeszcze dodatkowe (laickie, wybacz), pytania:
Co to jest wirtualny przekaźnik i do czego służy?
Co oznacz reakcja przycisku?
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 4:53 pm

lukosław pisze:
czw paź 08, 2020 4:30 pm
Wgrałem na sonoff mini, poszło dość gładko, ale znowu dostałem inne IP po kliknięciu PRZEŁĄCZ DO SUPLI.
Mam jeszcze dodatkowe (laickie, wybacz), pytania:
Co to jest wirtualny przekaźnik i do czego służy?
Co oznacz reakcja przycisku?
Możesz podać jakie IP widniało w nawiasie w OTA a jakie moduł dostał po restarcie?

Programowa funkcja przekaźnika. Widoczny jest w Cloud jako dodatkowy kanał.
Przykład: Kiedy telefon połączy się z domową siecią, odpowiedni skrypt włącza wirtualny przekaźnik. Na podstawie jego stanu wykonują się sceny. Pełni rolę kontrolki: jestem, nie ma mnie.

Wybór między mono a bistabilnym włącznikiem. Przycisk dzwonkowy może zareagować na wciśnięcie albo na puszczenie, a zwykły klawisz ustawisz na przełączanie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1316
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw paź 08, 2020 6:54 pm

@lukfud a do Sonoff Touch "bez N" też na tym działa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”