MultiSonoff - firmware

lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 7:39 pm

QLQ pisze:
czw paź 08, 2020 6:54 pm
@lukfud a do Sonoff Touch "bez N" też na tym działa?
Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam ;)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 868
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw paź 08, 2020 9:19 pm

Rozumiem że fizyczne przyciski można np. W basic i mini można podłączyć ale pod które gpio?
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 9:29 pm

PuteR pisze:
czw paź 08, 2020 9:19 pm
Rozumiem że fizyczne przyciski można np. W basic i mini można podłączyć ale pod które gpio?
MINI ma wyprowadzenie na przycisk S2 (pin 4) a w Basic'u działa czarny switch na pinie 0.
bigthomas
Posty: 76
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pt paź 09, 2020 6:52 am

lukfud pisze:
czw paź 08, 2020 7:39 pm
QLQ pisze:
czw paź 08, 2020 6:54 pm
@lukfud a do Sonoff Touch "bez N" też na tym działa?
Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam ;)
Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?

Kod: Zaznacz cały

GPIO0 	Touchpad #1
GPIO9 	Touchpad #2 
GPIO10 	Touchpad #3 
GPIO12 	Przekaźnik #1 
GPIO5 	Przekaźnik #2 
GPIO4 	Przekaźnik #3 
GPIO13 	Blue LED 
GPIO1 	TX pin 
GPIO3 	RX pin  Temperatura DS18b20
Działa z twoim softem na pojedynczym touch (wszystkie podwójne mam już zamontowane więc nie chciał bym testować na nich ;) ale tylko przez suple, touchpad nie reaguje).
Zależy mi na obsłudze DS'a oraz diody Blue LED, aby była możliwość jej włączenia/wyłączenia z poziomu supli.
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 09, 2020 7:32 am

bigthomas pisze:
pt paź 09, 2020 6:52 am
Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?

Kod: Zaznacz cały

GPIO0 	Touchpad #1
GPIO9 	Touchpad #2 
GPIO10 	Touchpad #3 
GPIO12 	Przekaźnik #1 
GPIO5 	Przekaźnik #2 
GPIO4 	Przekaźnik #3 
GPIO13 	Blue LED 
GPIO1 	TX pin 
GPIO3 	RX pin  Temperatura DS18b20
Działa z twoim softem na pojedynczym touch (wszystkie podwójne mam już zamontowane więc nie chciał bym testować na nich ;) ale tylko przez suple, touchpad nie reaguje).
Zależy mi na obsłudze DS'a oraz diody Blue LED, aby była możliwość jej włączenia/wyłączenia z poziomu supli.
Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.

Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
bigthomas
Posty: 76
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pt paź 09, 2020 8:32 am

lukfud pisze:
pt paź 09, 2020 7:32 am
Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.

Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.

Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).

Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło :)
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 09, 2020 9:03 am

bigthomas pisze:
pt paź 09, 2020 8:32 am
OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.
Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).
Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło :)
Przełącz to reakcja dla przycisku bistabilnego, więc tak z touchpadem średnio będzie działać :)
Wejdź do konfiguracji i wyczyść pamięć i ustaw ponownie. Daj znać, czy miganie światła ustało.

Ruszyć ją można, postaram się przygotować binarkę dla Ciebie z taką opcją.
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 1:55 pm przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1294
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt paź 09, 2020 9:04 am

bigthomas pisze:
pt paź 09, 2020 8:32 am
lukfud pisze:
pt paź 09, 2020 7:32 am
Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.

Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.

Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).

Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło :)
@lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:

Kod: Zaznacz cały

  if (status == registered_and_ready) {
    if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) {
      turnOnLed();
    } else {
      turnOffLed();
     }
 }
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 09, 2020 9:12 am

klew pisze:
pt paź 09, 2020 9:04 am
@lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:

Kod: Zaznacz cały

  if (status == registered_and_ready) {
    if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) {
      turnOnLed();
    } else {
      turnOffLed();
     }
 }
Dzięki za podpowiedź, o tym samym też pomyślałem :)
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz paź 11, 2020 8:49 am

Kolejne poprawki, kolejny update.
- rozszerzyłem wybór urządzeń o 3 przekaźnikowe, np. Touch
- na prośbę kolegi @bigthomas dołączyłem możliwość włączania/wyłączania diody statusu z Cloud.
bigthomas pisze:
pt paź 09, 2020 8:32 am
Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło
Poprawione, już nie miga :)
(dotyczy Touch'a bez "N")
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”