MultiSonoff - firmware

mako967
Posty: 50
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw lis 12, 2020 3:37 pm

miałeś rację, problemem okazał się program. Wgrywając tasmotizerem, poszło okej. Ale dalej mam pewien błąd. Po ustawieniu wszystkich potrzebnych rzeczy, dostaję się do konfiguracji samego urządzenia, przechodzę do ota, przechodzę do supli, ustawiam, zatwierdzam i zapisuję i sonoff nie dodaje mi się do konta supla. Rejestracja załączona, sonoff mruga wolno.

EDIT:
Mam nadzieję, że ten nowszy SONOFF (bodajże S2X) również zalicza się do basic. Urządznie łączy się z siecią, ale nie z serwerem supli.
Ostatnio zmieniony czw lis 12, 2020 4:50 pm przez mako967, łącznie zmieniany 1 raz.
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lis 12, 2020 4:47 pm

mako967 pisze:
czw lis 12, 2020 3:37 pm
Rejestracja załączona, sonoff mruga wolno.

EDIT:
Mam nadzieję, że ten nowszy SONOFF (bodajże SX2) również zalicza się do basic. Urządznie łączy się z siecią, ale nie z serwerem supli.
Jeśli ma przycisk na 0 a przekaźnik na 12 to tak.
Wejdź na jego adres IP i napisz co się wyświetla białą większą czcionką na górze. Poodświeżaj kilka razy.
mako967
Posty: 50
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw lis 12, 2020 5:01 pm

Jest napis Rozłączony.

Miałem pod ręką sonoffa mini i do niego można normalnie wgrać i oprogramowanie działa. Łączy się z serwerem supli.

Wychodzi na to, że nowy basic nie jest kompatybilny z tym oprogramowaniem.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 133
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

czw lis 12, 2020 5:03 pm

Mi działa na minu oraz Basic R2 tym nowym. Coś gdzieś źle w nim wpisujesz.
mako967
Posty: 50
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw lis 12, 2020 5:07 pm

dzikusk pisze:
czw lis 12, 2020 5:03 pm
Mi działa na minu oraz Basic R2 tym nowym. Coś gdzieś źle w nim wpisujesz.
W mini wpisałem te same ustawienia co w Basicu i zadziałało. Na pewno te same, bo pojawiały się jako proponowane ustawienia w przeglądarce. Sprawdzę na innej sztuce, może ten jeden jest wadliwy.

Jakie przyciski macie podłączone pod MINI? Jeśli podłącze bistabilny oraz zmienię wartość w ustawieniach wyzwalania na przełącz, to przy naciśnięciu na przycisk i odczekaniu kilku chwil, wchodzi do konfiguracji. Przy mobostabilnym jest to zrozumiałem, ale przy bistabilnym nie.
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lis 12, 2020 6:01 pm

mako967 pisze:
czw lis 12, 2020 5:07 pm
Jakie przyciski macie podłączone pod MINI? Jeśli podłącze bistabilny oraz zmienię wartość w ustawieniach wyzwalania na przełącz, to przy naciśnięciu na przycisk i odczekaniu kilku chwil, wchodzi do konfiguracji. Przy mobostabilnym jest to zrozumiałem, ale przy bistabilnym nie.
Przed chwilą sprawdziłem raz jeszcze tą binarkę na swoim mini (przycisk bistabilny - przełącz) i działa tak jak powinien
mako967
Posty: 50
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw lis 12, 2020 7:04 pm

Sytuacja rozwiązana. Po kolei.

Oprogramowanie na MINI działa, również działa w trybie bistabilnym. Problemem był prawdopodobnie przełącznik, który nie działał prawidłowo.Po zmianie na inny, sonoff MINI działa jak należy.

Co do sonoffa basica, po zmianie na inną sztukę, wszystko zadziałało. Wyczyściłem i wgrałem oprogramowanie jeszcze raz do tego "problematycznego" Po konfiguracji i odczekaniu dłuższej chwili, wszystko zadziałało.

Także dziękuję za porady i przepraszam za kłopot.
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lis 12, 2020 7:12 pm

mako967 pisze:
czw lis 12, 2020 7:04 pm
Także dziękuję za porady i przepraszam za kłopot.
Żaden kłopot, najważniejsze, że działa. Dzięki za info ;)
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 22, 2020 2:31 pm

Kolejna wersja 1.12:
- aktualizacja biblioteki,
- możliwość ustawienia własnego czasu przytrzymania lub wybrania ilości przełączeń (przejście do konfiguracji).
opcje.png
opcje.png (8.55 KiB) Przejrzano 66 razy
tomkowski
Posty: 140
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn lis 23, 2020 10:03 am

Super!
Jak tylko pojawi się bin na gicie, to machnę sobie aktualizację :)
Jest szansa na zaktualizowanie shelly?

Btw - chyba czas rozkminić możliwość grupowej aktualizacji modułów :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”