MultiSonoff - firmware

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn gru 28, 2020 9:49 am

lukfud pisze:
pn gru 28, 2020 8:10 am
Lucas pisze:
śr gru 23, 2020 1:01 pm
Sprawdziłem. Reakcja zawsze następuje z chwilą puszczenia przycisku. Opóźnienie, o którym piszesz następuje, ale po zwolnieniu przycisku. Jeśli ustawię czas kliku 1s, to reakcja będzie sekundę po zwolnieniu przycisku.
Jeśli przed wrzuceniem mojej binarki też tak było, to może coś sam moduł szwankuje? Podpytałem kolegi, który używa wcześniejszej wersji i u niego reaguje prawidłowo. Nikt też wcześniej nie zwracał uwagi na odwrotną reakcję.
Jak się zachowuje bez włączonych linków, to sprawdzę Ci dopiero wieczorem. Zawsze tak było, że reakcja była na puszczenie. Wcześniej tam miałem wgrany multiboard, tam nie było opcji wyboru czy na naciśnięcie czy na zwolnienie. Nie pamiętam już jak było na oryginalnym sofcie Shelly, bo to było baaardzo dawno temu.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
pietia336
Posty: 2
Rejestracja: sob gru 19, 2020 5:26 pm

pn gru 28, 2020 4:11 pm

lukfud pisze:
ndz gru 20, 2020 5:42 pm
pietia336 pisze:
sob gru 19, 2020 5:34 pm
@lukfud Witam, mam pytanie, czy któryś z dostępnych na githubie kolegi lukfud firmwarów jest kompatybilny z 2-kanałowym sterownikiem oświetlenia TUYA opisanym tutaj: viewtopic.php?f=26&t=6016 ?
Jeśli nie, czy jest możliwość uzyskania kompatybilnej kompilacji?
hej, niestety żaden, ale mogę wrzucić kompilację z pinout'em modułu z linku. Jest tam ESP8266, z tego co wyczytałem z innych wątków.
Dziękuję za odpowiedź. Chętnie wypróbowałbym kompilację pod ten moduł. Potwierdzam, jest to ESP8266 z pinout'em:

Kod: Zaznacz cały

GPIO12 <-> SW1
GPIO13 <-> SW2
GPIO14 <-> RELAY2
GPIO15 <-> RELAY1
Proszę o info, gdzie szukać.
Z góry serdecznie dziękuję.
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn gru 28, 2020 9:50 pm

pietia336 pisze:
pn gru 28, 2020 4:11 pm
Proszę o info, gdzie szukać.
Z góry serdecznie dziękuję.
Załączniki
unknown_esp8266_v1.14.zip
(310.5 KiB) Pobrany 7 razy
Ostatnio zmieniony pn gru 28, 2020 11:18 pm przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn gru 28, 2020 10:30 pm

@lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Mam ten moduł od dłuższego czasu w sypialni i niestety nie jest najszczęśliwszy w użytkowaniu, ale póki nie zmienię go na coś stabilniejszego to jakiś czas jeszcze posiedzi w ścianie. Chyba, że żona się bardziej zdenerwuje :)
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn gru 28, 2020 11:24 pm

Lucas pisze:
pn gru 28, 2020 10:30 pm
@lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Mam ten moduł od dłuższego czasu w sypialni i niestety nie jest najszczęśliwszy w użytkowaniu, ale póki nie zmienię go na coś stabilniejszego to jakiś czas jeszcze posiedzi w ścianie. Chyba, że żona się bardziej zdenerwuje :)
Masz na myśli moduł z powyższego postu?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt gru 29, 2020 8:32 am

lukfud pisze:
pn gru 28, 2020 11:24 pm
Lucas pisze:
pn gru 28, 2020 10:30 pm
@lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Mam ten moduł od dłuższego czasu w sypialni i niestety nie jest najszczęśliwszy w użytkowaniu, ale póki nie zmienię go na coś stabilniejszego to jakiś czas jeszcze posiedzi w ścianie. Chyba, że żona się bardziej zdenerwuje :)
Masz na myśli moduł z powyższego postu?
Tak, miałem na myśli moduł z poprzedniego postu. Czyli ten 2-kanałowy, dostępny pod wieloma nazwami.

Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Mnie jednak bardziej zależy na linkach, więc ustawię tak jak było.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt gru 29, 2020 9:35 am

Lucas pisze:
wt gru 29, 2020 8:32 am
Tak, miałem na myśli moduł z poprzedniego postu. Czyli ten 2-kanałowy, dostępny pod wieloma nazwami.
Planowałem dołożyć, więc tak, będzie.
Lucas pisze:
wt gru 29, 2020 8:32 am
Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Mnie jednak bardziej zależy na linkach, więc ustawię tak jak było.
Mhm, niezbędna będzie pomoc Krzysztofa. Dam znać, jak uda się to poprawić.
lukosław
Posty: 50
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

wt gru 29, 2020 10:54 am

pietia336 pisze:
pn gru 28, 2020 4:11 pm
lukfud pisze:
ndz gru 20, 2020 5:42 pm
pietia336 pisze:
sob gru 19, 2020 5:34 pm
@lukfud Witam, mam pytanie, czy któryś z dostępnych na githubie kolegi lukfud firmwarów jest kompatybilny z 2-kanałowym sterownikiem oświetlenia TUYA opisanym tutaj: viewtopic.php?f=26&t=6016 ?
Jeśli nie, czy jest możliwość uzyskania kompatybilnej kompilacji?
hej, niestety żaden, ale mogę wrzucić kompilację z pinout'em modułu z linku. Jest tam ESP8266, z tego co wyczytałem z innych wątków.
Dziękuję za odpowiedź. Chętnie wypróbowałbym kompilację pod ten moduł. Potwierdzam, jest to ESP8266 z pinout'em:

Kod: Zaznacz cały

GPIO12 <-> SW1
GPIO13 <-> SW2
GPIO14 <-> RELAY2
GPIO15 <-> RELAY1
Proszę o info, gdzie szukać.
Z góry serdecznie dziękuję.
Ten moduł tuya działa inaczej niż inne oparte o esp8266 ponieważ te wejścia pod włączniki działają jak liczniki impulsów. Początkowo używałem z InCan easy w takiej konfiguracji, ale działało to bardzo słabo. Potem ktoś zasugerował, żeby zamiast GPIO12 i GPIO14 użyć GPIO0 i GPIO3. To rozwiązanie tez nie jest idealne dla konfiguracji z klawiszem zwykłym (zwarcie gpio0 z masą przy starcie powoduje że moduł się nie uruchamia), ale już z dzwonkowym sprawuje się dużo lepiej. Ogólnie to temat jest chyba wyczerpany w przytoczonym wątku.

Wydaje mi się więc, że przygotowywanie tego softu dla GPIO12 i GPIO14 raczej nie ma sensu, chyba, że ktoś chce się dalej męczyć z układem który działa jak chce.
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt gru 29, 2020 2:09 pm

lukosław pisze:
wt gru 29, 2020 10:54 am
Ten moduł tuya działa inaczej niż inne oparte o esp8266 ponieważ te wejścia pod włączniki działają jak liczniki impulsów. Początkowo używałem z InCan easy w takiej konfiguracji, ale działało to bardzo słabo. Potem ktoś zasugerował, żeby zamiast GPIO12 i GPIO14 użyć GPIO0 i GPIO3. To rozwiązanie tez nie jest idealne dla konfiguracji z klawiszem zwykłym (zwarcie gpio0 z masą przy starcie powoduje że moduł się nie uruchamia), ale już z dzwonkowym sprawuje się dużo lepiej. Ogólnie to temat jest chyba wyczerpany w przytoczonym wątku.

Wydaje mi się więc, że przygotowywanie tego softu dla GPIO12 i GPIO14 raczej nie ma sensu, chyba, że ktoś chce się dalej męczyć z układem który działa jak chce.
Fakt, kiedyś o tym czytałem. Mogę też wrzucić dla pinów 0 i 3, ale bez izolacji się nie obejdzie.
lukfud
Posty: 765
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt gru 29, 2020 2:14 pm

Lucas pisze:
wt gru 29, 2020 8:32 am
Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Mnie jednak bardziej zależy na linkach, więc ustawię tak jak było.
Ok, ten temat mamy wyjaśniony ;)
Wielokliki wprowadziły niewielkie zamieszanie, więc w następnej wersji nie będzie rozróżnianej reakcji a typ przycisku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”