Myślę, że to ze względu na trudną analizę kodu SDK Espressif, brak wsparcia oraz małą elastyczność w stosunku do środowiska Arduino IDE. Osobiście na jakiś czas również zaprzestałem kompilacji w SDK, ale ze względu na wielką wadę tych kompilacji, jaką jest "klekotanie" przekaźników przy braku połączenia z serwerem lub wifi. Stąd pojawiały się różne moje pomysły, jak to obejść sprzętowo.
Jednak to już historia. Rok czasu mi to zajęło, bo żaden ze mnie programista lecz raczej hobbysta i łatwo mi to nie przychodzi, ale udało się rozwiązać ten problem i od tygodnia przekaźniki już ani cykną. Obecnie przygotowuję sobie wsady pod moje "sprzęty" i będę uaktualniał oprogramowanie (na "piechotę" niestety).
I mówię Ci, nic tak nie motywuje do działania jak właśnie problemy, które trzeba rozwiązać. Napotkany problem, to nowy zakres materiału, który trzeba poznać, nauczyć się czegoś nowego. Także jak Cię kręci SDK, to analizuj kod, wstawiaj więcej logów, aby być pewnym co i gdzie się dzieje i dalej do przodu, a gotowiec to żadne rozwiązanie i w nauce Ci nie pomoże. A jak Ci się uda coś rozwiązać, ulepszyć, naprawić, to naprawdę będziesz miał wielką satysfakcję.