Czy jest możliwość ustawienia czujnika dla kanału włącznik zasilania lub włącznik światła?

YoMan
Posty: 148
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

śr maja 12, 2021 4:33 pm

Cześć,

pytanie jak w temacie. Czy coś takiego istnieje w cloudzie czy też trzeba jako osobny czujnik i mieć podwójną ikonkę w apce?
Zastosowanie? Na przykład włącznik klimatyzacji. Mam możliwość podpięcia się pod przycisk on/off lecz nie wiadomo w jakim stanie się urządzenie znajduje.
YoMan
Awatar użytkownika
flowerek
Posty: 366
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

śr maja 12, 2021 6:02 pm

Gotowego urzadzenia ktore odbierze stan klimatyzatora i zaprezentuje w aplikacji nie ma
..ale...
możnaby to moim zdaniem zrobic przy uzyciu gotowego modulu bramowego sbw-01 +dodatkowy przekaźnik.
Podpinajac sie pod wlacznik monostabolny on/off klimatyzatora mozna za pomocą SBW zewrzec go na chwile -tak jak przu sterowaniu bramą.
Natomiast stan klimy moznaby monitorowac podlączajac do SBW zamiast kontaktronu przekażnik ktory bylby zwierany bezpotencjalowo gdy na wejsciu pojawi sie 230V pochodzące z kompresora klimy.
Pozostaje tylko zmienic ikonkę.

Albo inna opcja. Sonoff SV z termometrem i softem bramowym. To samo co wyzej + kontrola temperatury...to juz bedzie pelne info...nie tylko ze kompresor klimy dziala..ale ze skutecznie tzn widac ze temp. spada.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2488
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr maja 12, 2021 7:11 pm

W Cloud nie ma takiej opcji.
Natomiast coś podobnego jest w bibliotece SuplaDevice od nazwą BistableRelay. Na jednym gpio steruje się poprzez wysłanie impulsu, a na innym gpio można ustawić odczyt stanu.

Tylko w jaki sposób chcesz odczytać stan klimy?
YoMan
Posty: 148
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

czw maja 13, 2021 7:29 am

qrcze, znowu zaćmienie ... przecież skoro mam przycisk on/off to mogę to ustawić jako otwieranie furtki/bramy/rolet :)

odpowiadając na pytanie @klew : przypuszczalnie zależy to od urządzenia ale w moim jest np. sterowanie otwarciem okna (funkcja fresh). Nie podłączone ale są przekaźniki i soft. W momencie włączenia klimy sterownik podaje sygnał na przekaźnik zamykający okno a w przypadku wyłączenia - otwiera okno. I ja zamierzam się podpiąć do tego przekaźnika. Druga opcja to wpięcie się pod przekaźnik od pierwszego biegu wentylatora - to urządzenie zawsze ma włączony wentylator przynajmniej na pierwszym biegu.

Pewnie w innych urządzeniach byłyby inne opcje.
YoMan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”