Licznik energii elektrycznej

User avatar
shimano73
Posts: 933
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed May 15, 2019 2:08 pm

pzygmunt wrote:
Wed May 15, 2019 2:04 pm
Nie lepiej jakiś RTC przypiąć do układu ?
Plus bateria litowa , układy takie maja również dodatkowa pamięć , można by tam przechowywać wartość licznika
Do trzymania wartości licznika lepsza pamięć nieulotna np FRAM.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
o_rany
Posts: 219
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed May 15, 2019 2:18 pm

Pewnie mozna ale trza umicdlatego kombinuje elektrycznie a nie elektronicznie:)
User avatar
pzygmunt
Posts: 7043
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 16, 2019 4:46 pm

Zamiast pisać kod trzeba było pisać wnioski unijne ;)
https://onemeter.com/pl/project/
User avatar
o_rany
Posts: 219
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu May 16, 2019 6:24 pm

Za 6 baniek licznik????? Jak mozna dac pieniadze na cos co nie znajdzie nabywcy a jest raczej tylko projektem uczelnianym.
Bogata ta unia nasza....
User avatar
denat
Posts: 9
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Thu May 16, 2019 6:26 pm

Witam zrobiłem sobie taki licznik jak w opisie na stronie. Działa. ale kiedy wchodze na wykres w apce mobilnej pisze pobieranie danych a po chwili Brak danych dla wykresu :cry:
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... 55Rt3bAkQg
User avatar
pzygmunt
Posts: 7043
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 16, 2019 6:35 pm

Może się jeszcze nie zgromadziły
User avatar
pzygmunt
Posts: 7043
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 17, 2019 12:15 pm

cino111 wrote:
Tue May 14, 2019 7:16 pm
@pzygmunt prośba o wystawienie softu na Wemosa z 2 licznikami jak w komentarzu pod artykułem na majsterkowo https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Zmiany w kodzie wprowadzone... domyślnie na 3 kanały ale jeszcze nie testowałem czy to działa.
Jedynie co to sprawdziłem czy się kompiluje.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 4eec3f8b1d

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.h

Po weekendzie sprawdzę czy działa.
User avatar
michael
Posts: 997
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri May 17, 2019 12:21 pm

a da się taki licznik uruchomić na Raspberry na którym działają mi już bramy, furtki i czujniki?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri May 17, 2019 12:32 pm

pzygmunt wrote:
Fri May 17, 2019 12:15 pm
cino111 wrote:
Tue May 14, 2019 7:16 pm
@pzygmunt prośba o wystawienie softu na Wemosa z 2 licznikami jak w komentarzu pod artykułem na majsterkowo https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Zmiany w kodzie wprowadzone... domyślnie na 3 kanały ale jeszcze nie testowałem czy to działa.
Jedynie co to sprawdziłem czy się kompiluje.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 4eec3f8b1d

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.h

Po weekendzie sprawdzę czy działa.
Podeślij skompilowany na 3szt to przetestuję.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri May 17, 2019 4:11 pm

Testuj
Edit: plik usunięty, do pobrania kilka postów niżej...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply