Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 20, 2019 3:41 pm

Przemek, wielkie dzięki.
U mnie na Wemos (Lolin) również działa. Dioda referencyjna (żółta) pokazuje zliczanie z pierwszego licznika (GPIO 13 / D7).
Licznik podłączony do Cloud z poziomu aplikacji SUPLA.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 20, 2019 3:44 pm

Zgadza się. Dioda referencyjna jest skojarzona tylko z D7.
Awatar użytkownika
denat
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 01, 2018 6:17 am

pn maja 20, 2019 6:17 pm

Nie moge zwiekszyć czułości bo już jest na styk. Moduł czujnika swiatła ma kontrolna diode kiedy złapie światło, i ona mruga natomiast w NodeMCU kontrolna dioda (zielona) wtedy nie mrugnie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 20, 2019 6:20 pm

Możliwe, że czas impulsu jaki dostaje NodeMCU jest zbyt krótki. Mogę przygotować firmware z mniejszym czasem ale tam i tak obecnie jest chyba 50ms. Dobrze by było podłączyć oscyloskop i poobserwować to ten moduł czujnika światła "wypluwa".

[EDIT]
Zaprzęgnę zamiast modułu czujnika jakieś Arduino do generowania impulsów i zobaczę czy pojawiają się różnice.
Awatar użytkownika
denat
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 01, 2018 6:17 am

pn maja 20, 2019 7:39 pm

https://www.youtube.com/watch?v=vpfNy6y ... e=youtu.be
Nagrałem filmik. 2 pierwsze złapał 3 nie złapał i potem 4 znowu złapał
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 20, 2019 7:50 pm

Wrzucę jutro wersje z krótszym czasem reakcji i zobaczymy czy to rozwiąże sprawę.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 21, 2019 9:51 am

denat pisze:
pn maja 20, 2019 7:39 pm
https://www.youtube.com/watch?v=vpfNy6y ... e=youtu.be
Nagrałem filmik. 2 pierwsze złapał 3 nie złapał i potem 4 znowu złapał
Sprawdź ten firmware. Zmniejszyłem minimalny czas impulsu z 50 do 10ms.
https://drive.google.com/open?id=1itvaK ... GTbEh4NM9-
Awatar użytkownika
denat
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 01, 2018 6:17 am

wt maja 21, 2019 5:50 pm

Dziekuję, za tak szybka reakcję. Wgrałem nowy soft. Zauwazyłem że dalej gubi migniecia. Na poczatku gubił 3-4 na 10 impulsów. Ale po 5 minutach zaczął nagle zliczać i zliczył 30 impulsów pod rząd. Sprawdzę za kilak dni ile się licznik rozjedzie. Pozdrawiam
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt maja 21, 2019 5:55 pm

pzygmunt pisze:
pn maja 20, 2019 3:25 pm
Licznik impulsów z trzema kanałami poprawiony i przetestowany.
Obecnie dane zapisywane są do flash-a nie częściej niż co 5 sek. od momentu zmiany wartości licznika.
Można go zwiększyć aby oszczędzać chip, ale wtedy rośnie ryzyko gubienia danych przy restartach.
Można też zmniejszyć ale wtedy szybciej ulegnie degradacji.
(coś za coś).

Firmware dostępny pod linkiem co ostatnio.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Jak będzie u Was działać to zmerguje do mastera.
No rewelacja pzygmunt. Człowiek wyjedzie na 2 dni a tu takie cuda na forum. :lol: Licznik już wgrany - działa pięknie na 3 urządzeniach.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 21, 2019 6:02 pm

denat pisze:
wt maja 21, 2019 5:50 pm
Dziekuję, za tak szybka reakcję. Wgrałem nowy soft. Zauwazyłem że dalej gubi migniecia. Na poczatku gubił 3-4 na 10 impulsów. Ale po 5 minutach zaczął nagle zliczać i zliczył 30 impulsów pod rząd. Sprawdzę za kilak dni ile się licznik rozjedzie. Pozdrawiam
Jak coś to zmniejszymy na 5milisekund.
ODPOWIEDZ