Licznik energii elektrycznej

Patryk
Posts: 176
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue May 21, 2019 7:52 pm

A jak by tak ten czas można było edytować w configu np (od 5 do 100 ms) Wtedy każdy mógł by sobie sam metodą prób i błędów ustawić.
Ale to tylko moja sugestia.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5992
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 8:02 pm

Patryk wrote:
Tue May 21, 2019 7:52 pm
A jak by tak ten czas można było edytować w configu np (od 5 do 100 ms) Wtedy każdy mógł by sobie sam metodą prób i błędów ustawić.
Ale to tylko moja sugestia.
Jutro dodam.
User avatar
denat
Posts: 9
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Wed May 22, 2019 6:04 am

Patryk wrote:
Tue May 21, 2019 7:52 pm
A jak by tak ten czas można było edytować w configu np (od 5 do 100 ms) Wtedy każdy mógł by sobie sam metodą prób i błędów ustawić.
Ale to tylko moja sugestia.
Super pomysł
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 244
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed May 22, 2019 6:18 am

To jak już mamy życzenia, to dodałbym możliwość definiowania, ile kanałów licznikowych ma obsługiwać oprogramowanie (1, 2 lub 3), zmianę czasu dla każdego kanału z osobna i wybór, z którego kanału ma działać referencyjna dioda LED :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
alanzola
Posts: 24
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Wed May 22, 2019 6:41 am

A może obsługa trzech diód referencyjnych.
User avatar
o_rany
Posts: 153
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Wed May 22, 2019 7:12 am

Jak już mamy koncert życzeń to poprosze jeszcze DS'a i przekaźnik:)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 244
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed May 22, 2019 7:47 am

alanzola wrote:
Wed May 22, 2019 6:41 am
A może obsługa trzech diód referencyjnych.
Brak GPIO na obsługę trzech LED.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
wojtas567
Posts: 1645
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed May 22, 2019 7:59 am

Robert Błaszczak wrote:
Wed May 22, 2019 7:47 am

Brak GPIO na obsługę trzech LED.
Na upartego to można 2 diody obsłużyć na jednym GPIO lub WS2812.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 244
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed May 22, 2019 9:47 am

Też prawda :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 5992
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 22, 2019 11:27 am

Firmware dla licznika impulsów z trzema kanałami wrzucony na Google Drive.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Dodałem dodatkowe diody referencyjne
oraz możliwość ustawienia na 192.168.4.1 minimalnych czasów impulsów.
Czas należy określić w mikrosekundach.
1 sekunda to 1000000 mikrosekund. Domyślnie 50000ms.

Porty:

Wejścia:
IN1: GPIO13 (NodeMCU D7)
IN2: GPIO12 (NodeMCU D6)
IN3: GPIO5 (NodeMCU D1)

Diody referencyjne
1: GPIO4 (NodeMCU D2)
2: GPIO15 (NodeMCU D8)
3: GPIO16 (NodeMCU D0)

Przycisk: GPIO0 (NodeMCU przycisk FLASH)
Dioda statusu: GPIO14 (NodeMCU D5)
Post Reply