Licznik energii elektrycznej

Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 11:55 am

slawek pisze:
ndz gru 30, 2018 11:51 am
Prawdę mówiąc nie testowałem tego specjalnie, bo nigdzie nie trafiłem na informację o takim ograniczeniu...
No to jak Ci się uda, to daj info ;)

EDIT:
A tak przy okazji, to i GPIO1 (TX) musi mieć pull-up przy starcie.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 30, 2018 12:06 pm

Mam układzik zmontowany na płytce stykowej , chwilowo z wemosem mini, tymczasowo z oled’em , docelowo esp-01 , impulsy są z tcrt1000, jako ze tarcza z której odczytuje impulsy zajmuje prawie 50% okręgu i jest duże prawdopodobieństwo ze zatrzyma się pod czujnikiem dając niski stan na esp .
Na zdjęciu to ta tarcza po prawej .
Załączniki
image.jpg
image.jpg (2.22 MiB) Przejrzano 1013 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 12:14 pm

Na ESP-01 tylko GPIO3 (RX) jest w pełni funkcjonalne w tej roli.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 30, 2018 12:53 pm

Taki plan miałem jeszcze godzine temu ale szkoda mi rezygnować z podglądu na rx/tx , i wymyśliłem z pomocą osób trzecich ze pomiędzy esp a tcrt1000 wstawię ne555 jako przerzutnik monostabilny który będzie generował krótkie impulsy niezależnie od wejścia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 30, 2018 1:27 pm

Zybi pisze:
ndz gru 30, 2018 12:14 pm
Na ESP-01 tylko GPIO3 (RX) jest w pełni funkcjonalne w tej roli.
Załączniki
COUNTER_RX.rar
(269.82 KiB) Pobrany 121 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 30, 2018 1:34 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 30, 2018 12:53 pm
Taki plan miałem jeszcze godzine temu ale szkoda mi rezygnować z podglądu na rx/tx , i wymyśliłem z pomocą osób trzecich ze pomiędzy esp a tcrt1000 wstawię ne555 jako przerzutnik monostabilny który będzie generował krótkie impulsy niezależnie od wejścia
Powinno wystarczyć dodanie tranzystora jak na tym zdjęciu:
http://pdacontroles.com/wp-content/uplo ... ntrol2.png
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 30, 2018 1:41 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 30, 2018 12:53 pm
Taki plan miałem jeszcze godzine temu ale szkoda mi rezygnować z podglądu na rx/tx , i wymyśliłem z pomocą osób trzecich ze pomiędzy esp a tcrt1000 wstawię ne555 jako przerzutnik monostabilny który będzie generował krótkie impulsy niezależnie od wejścia
To chyba prościej dać ESP12 lub wemos czy nodemcu - bez kombinowania - liczyć np. na GPIO4
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 30, 2018 1:45 pm

A jak chcesz małego esp to może zerknij na taki:
https://pl.aliexpress.com/wholesale?cat ... ext=esp-m3
standardowy raster.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 2:20 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 30, 2018 12:53 pm
Taki plan miałem jeszcze godzine temu ale szkoda mi rezygnować z podglądu na rx/tx , i wymyśliłem z pomocą osób trzecich ze pomiędzy esp a tcrt1000 wstawię ne555 jako przerzutnik monostabilny który będzie generował krótkie impulsy niezależnie od wejścia
Wykorzystując RX jako licznik impulsów dalej możesz korzystać z TX do podglądu, co się "dzieje" w module.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

ndz gru 30, 2018 2:30 pm

slawek pisze:
sob gru 29, 2018 9:08 pm
Masz specjalnie dla 01S...
Oczywiście zadziała na każdym innym ESP z pamięcią min. 1MB
PS. Pamiętaj o pullup-ach...
Dziekuje za wrzucenie softu i mozliwosc testowania. Wgralem go na nowego Sonoff RF R2, ESP tollem 3.6 ustawiajac 8285- za 1 podejsciem bez najmniejszych problemow.

Dziala pod IO2 (5 styk bez przejscia przez plytke). Teraz, testowo ręcznie generuje impulsy.
Historia w csv zlicza moje reczne "zwarcia" IO2 do GRN co 10 minut.

PYTANIA
Nie wylicza- CalculatedValue czyli chyba ilosci impulsow * stawka wpisana w cloud
Utworzony link bezposredni (read) nie podaje wartosci.
Czy musze wpiac gdziec rezystor jesli tylko mam liczyc zwarcia z bezpotencjalowych wyprowadzen licznika?

//// EDYCJA
- po wykonaniu PULL-UP (4,7 k na 3,3/IO2) zlicza idealnie, bez opornika licznik nabijal za duzo impulsow
- linki bezposrednie nie odczytuja takze termometrow, wiec opcja read chyba nigdzie nie dziala....

Testy zrobione wiec mozna podpinam pod licznik pradu.
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2018 6:43 pm przez o_rany, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”