Licznik energii elektrycznej

andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sun Dec 30, 2018 5:49 pm

jak sprawdzić ? mechanicznie nie wylicza mi rx na ESP 01s przy zastosowaniu pullup
User avatar
elhenio
Posts: 65
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Mon Dec 31, 2018 11:08 am

U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Ilość impulsów: 100
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Nie wiem czy czegoś nie doczytałem... na tym etapie sama Supla nie wskazuje ilości impulsów? Odczytuje teraz tylko z historii pomiarów.
Soft: @sławek (impulse_counter_1024...)
Moduł: Sonoff Basic RF R2
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Dec 31, 2018 1:48 pm

elhenio wrote:
Mon Dec 31, 2018 11:08 am
U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Ilość impulsów: 100
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Nie wiem czy czegoś nie doczytałem... na tym etapie sama Supla nie wskazuje ilości impulsów? Odczytuje teraz tylko z historii pomiarów.
Soft: @sławek (impulse_counter_1024...)
Moduł: Sonoff Basic RF R2
CalculatedValue to nie jest wartość przeliczona z kosztem tylko ilość przeliczona na j.m.
Czyli jeżeli 100 imp. to 1 kWh to 110 to 1.1kWh
User avatar
elhenio
Posts: 65
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Mon Dec 31, 2018 2:12 pm

Rozumiem, dzięki
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
User avatar
o_rany
Posts: 218
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Mon Dec 31, 2018 2:24 pm

pzygmunt wrote:
Mon Dec 31, 2018 1:48 pm
elhenio wrote:
Mon Dec 31, 2018 11:08 am
U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Ilość impulsów: 100
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Nie wiem czy czegoś nie doczytałem... na tym etapie sama Supla nie wskazuje ilości impulsów? Odczytuje teraz tylko z historii pomiarów.
Soft: @sławek (impulse_counter_1024...)
Moduł: Sonoff Basic RF R2
CalculatedValue to nie jest wartość przeliczona z kosztem tylko ilość przeliczona na j.m.
Czyli jeżeli 100 imp. to 1 kWh to 110 to 1.1kWh
U mnie nie ma dla energii ilości impulsów- jest dla gazy i wody. Coś pochrzanilem?
w@hu
Posts: 15
Joined: Mon Feb 26, 2018 9:46 pm

Tue Jan 01, 2019 7:58 pm

U mnie przy energii też nią ma impulsów więc zakładam że tak jest przygotowany soft. Pytanie jak będzie wyglądać docelowo? -wydaje mi się że ta funkcja podawania ilości impulsów w odniesieniu do energii jest też potrzebna np. do liczenia rozbłysków diody na liczniku u mnie np. 6400 na 1kWh.
Obecnie wybrałem sobie licznik wody i testów na wemos D1 mini do gpio4=D2
podawałem na szybko 3.3v i w historii pojawiły się, zostały odnotowane wartości. Docelowo chcę dodać rezystor pullup i wówczas potwierdzić czy ilość kliknięć została prawidłowo odnotowana.
Simono
Posts: 316
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Tue Jan 01, 2019 8:37 pm

Gorzej jak ktoś ma licznik trójfazowy i taryfę weekendową to liczenie rozbłysków za wiele mi nie da. Jedynie urządzenie jak kolega Ernest pokazywał mierzące na bieżąco pobór prądu na poszczególnych fazach.
User avatar
QLQ
Posts: 858
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 01, 2019 8:55 pm

Simono wrote:
Tue Jan 01, 2019 8:37 pm
Gorzej jak ktoś ma licznik trójfazowy i taryfę weekendową to liczenie rozbłysków za wiele mi nie da. Jedynie urządzenie jak kolega Ernest pokazywał mierzące na bieżąco pobór prądu na poszczególnych fazach.
Z tego co pamiętam kolega @pzygmunt pisał gdzieś ze taryfy tez maja zostać "ogarniete" w cloud . Mogę się mylić ale ...

Rozblysk na 3faz to tak czy inaczej tez chyba 1kWh tylko 3 razy szybciej bo na trzech fazach zakładając ich równomierne obciążenie. Ilość Rozblysk /1 kWh zazwyczaj jest opisana na liczniku.
User avatar
o_rany
Posts: 218
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Jan 01, 2019 10:11 pm

Simono wrote:
Tue Jan 01, 2019 8:37 pm
Gorzej jak ktoś ma licznik trójfazowy i taryfę weekendową to liczenie rozbłysków za wiele mi nie da. Jedynie urządzenie jak kolega Ernest pokazywał mierzące na bieżąco pobór prądu na poszczególnych fazach.
Jeśli w cloud nie będzie opcji to dla G12 i G12w można podpiąć 2 liczniki. Każdy liczy w danych godzinach/dniach. Ilość impulsów nie jest niezbędna (cenę można podzielić przez ilość imp) tylko nie wiem czemu przy prądzie tej opcji zabrakło....
User avatar
QLQ
Posts: 858
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 01, 2019 10:25 pm

pzygmunt wrote:
Thu Jul 26, 2018 12:28 pm
michael wrote:
Thu Jul 26, 2018 12:27 pm
Jeszcze jakby tak można było wpisać w Cloudzie stawkę cenową za kWh to też byłaby fajna opcja
Chcę to wprowadzić ale musi być możliwość wprowadzenia stawek w zależności od taryfy (nocna/dzienna itp)
Jest w "rozwój oprogramowania ->android ->licznik en elekt. ". WIEDZIALEM ZE GDZIES TO WIDZIAŁEM. "SZUKAJ" opcja
Post Reply