Licznik energii elektrycznej

andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

ndz sty 06, 2019 6:22 pm

Mam dobre piny gpio0 do gnd rx do tx tx do rx dałem dodatkowo vcc na en i nie rusza.. chyba zwaliłem ESP.Może jakiś reset trzeba poradzić proszę możecie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz sty 06, 2019 6:32 pm

andrzejano pisze:
ndz sty 06, 2019 6:22 pm
Mam dobre piny gpio0 do gnd rx do tx tx do rx dałem dodatkowo vcc na en i nie rusza.. chyba zwaliłem ESP.Może jakiś reset trzeba poradzić proszę możecie.
Vcc na en tak bezpośrednio? Jak już to przez rezystor 4k7 lub 10k.
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

ndz sty 06, 2019 7:22 pm

4k7
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sty 09, 2019 7:13 pm

slawek pisze:
sob gru 15, 2018 8:00 pm
Na Arduino jeszcze nie ma, ale ten spod IOT_SDK możesz testować - proszę bardzo - wersja oficjalna
download/file.php?id=3863
Dziś do WeMos D1 Mini wgrałem w/w soft. Nie podłączałem niczego. W Cloud ustawione jak na screennie:
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (10.68 KiB) Przejrzano 762 razy
.

Kliknąłem "zapisz" i poszedłem zrobić sobie kawę i zagrać z młodym bo mnie męczył.
Przyszedłem i oto efekt po otwarciu historii csv:
Timestamp,"Date and time",Counter,CalculatedValue
1547055023,"2019-01-09 18:30:23",605,605.0000
1547055622,"2019-01-09 18:40:22",605,605.0000
1547056222,"2019-01-09 18:50:22",605,605.0000
1547056823,"2019-01-09 19:00:23",605,605.0000


Powtórzę- nic nie podłączałem pod GPIO4 (D2) ani zresztą inne.

o co kaman?
:shock:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 09, 2019 7:28 pm

Co Ci się nie zgadza ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sty 09, 2019 7:31 pm

pzygmunt pisze:
śr sty 09, 2019 7:28 pm
Co Ci się nie zgadza ?
Skąd wzięła się wartość 605?
EDIT: yyy z pamięci WEMOSA z poprzednich pomiarów?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 09, 2019 7:36 pm

Pamięć o ile wcześniej był tam ten sam soft. W innym przypadku to śmieci z eteru. Ten soft to tylko przykład. Trzeba sobie samodzielnie „zabezpieczyć” wejście przed przypadkowymi zaliczeniami za pomocą odpowiedniego kodu i sprzętu.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sty 09, 2019 7:44 pm

pzygmunt pisze:
śr sty 09, 2019 7:36 pm
Pamięć o ile wcześniej był tam ten sam soft. W innym przypadku to śmieci z eteru. Ten soft to tylko przykład. Trzeba sobie samodzielnie „zabezpieczyć” wejście przed przypadkowymi zaliczeniami za pomocą odpowiedniego kodu i sprzętu.
Byłem przekonany że soft skompilowany przez @Slawek działa normalnie. Mam zrobione pull-up na D2, myślałem, że dla testów zrobię sobie najprostszą rzecz zewrę GND z D2 (1 zwarcie 1 imp) i w przypadku j/w opisałem ze screenem zliczy to jako 1m3 wody .
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 09, 2019 7:53 pm

Nie mam pojęcia co Ci @slawek skompilował
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sty 09, 2019 8:01 pm

pzygmunt pisze:
śr sty 09, 2019 7:53 pm
Nie mam pojęcia co Ci @slawek skompilował
Tylko to co leży na githubie... nic więcej
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ