Licznik energii elektrycznej

User avatar
QLQ
Posts: 863
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 09, 2019 8:09 pm

Po krótkiej walce z pull-up (nie zauważyłem że się tylko na kalafonii zaczepiło i o dziwo nie odpadło na jednym z pin'ów) , ponownym wgraniu softu do WeMos'a liczy dobrze.
Szkoda że nie wyświetla wartości chociaż w Cloud .
Dodatkowo przydało by się w przypadku licznika kWh mieć możliwość ustawienia ilość imp/kWh
User avatar
pzygmunt
Posts: 7065
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 09, 2019 8:10 pm

W cloudzie ustawiasz ilość impl/kWh
User avatar
pzygmunt
Posts: 7065
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 09, 2019 8:26 pm

Chyba „zgubiłem” przeliczanie impl/kWh w formularzu na cloud.supla.org. Jutro to sprawdzę i jak coś dodam.
User avatar
o_rany
Posts: 220
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Jan 09, 2019 9:17 pm

pzygmunt wrote:
Wed Jan 09, 2019 8:26 pm
Chyba „zgubiłem” przeliczanie impl/kWh w formularzu na cloud.supla.org. Jutro to sprawdzę i jak coś dodam.
Juz wspominalem o tym- moze umkneło.
Attachments
IMPULSE.jpg
IMPULSE.jpg (21.03 KiB) Viewed 632 times
User avatar
QLQ
Posts: 863
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 09, 2019 9:20 pm

pzygmunt wrote:
Wed Jan 09, 2019 8:26 pm
Chyba „zgubiłem” przeliczanie impl/kWh w formularzu na cloud.supla.org. Jutro to sprawdzę i jak coś dodam.
A mi się wydaje, że @pzygmunt zrobił to dobrze ale w zamierzeniu do licznika energii w wersji MEW-01. On będzie wyliczał energię nie z impulsów tylko z U * I , które będzie sprawdzał. Nie jest to urządzenie zliczające impulsy i nie trzeba w nim ustawiać ilości impulsów /kWh. Jest przecież do niego na Github osobny kod supla_esp_electricity_meter.c oraz supla_esp_electricity_meter.h.
Tu: https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... r/src/user

A co do liczenia kWh z 'mignięć diody" - można wykorzystać do tego licznik wody czy gazu.
Last edited by QLQ on Wed Jan 09, 2019 9:24 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7065
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 09, 2019 9:24 pm

MEW-01 to nie jest licznik impulsów. On przesyła dane na innej zasadzie

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ty_meter.c

To rzeczywiście zgubiłem impl/kWh. Będzie poprawione do końca tygodnia.
User avatar
QLQ
Posts: 863
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 09, 2019 9:24 pm

pzygmunt wrote:
Wed Jan 09, 2019 9:24 pm
MEW-01 to nie jest licznik impulsów. On przesyła dane na innej zasadzie

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ty_meter.c

To rzeczywiście zgubiłem impl/kWh. Będzie poprawione do końca tygodnia.
Toteż to napisałem. Faktycznie po edycji
User avatar
QLQ
Posts: 863
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 09, 2019 9:33 pm

Jak zmienimy "jednostkę" w polu uzupełniania to zmienia się ona automatycznie poniżej:
Clip_5.jpg
Clip_5.jpg (9.19 KiB) Viewed 612 times
i problem rozwiązany :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 7065
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 09, 2019 9:35 pm

Niezupełnie... to licznik wody.
Tak czy siak będzie to poprawione.
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Thu Jan 10, 2019 8:53 am

A czy jest w planach dołożenie licznika opału ekogroszku czy peletu?
Post Reply