Licznik energii elektrycznej

cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Jan 22, 2019 2:19 pm

To może masz wersję licznika bez wyjścia impulsowego ( niepodlaczone zaciski) , albo wymagane jest wieksze napięcie np 24v. Sprawdź w karcie katalogowej.
User avatar
shimano73
Posts: 616
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Jan 22, 2019 2:31 pm

Wydaje mi się gdyby nie było, to złączek tez by nie było . Możliwe ze jest tam jakiś rs485 cy cuś 😉
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 2:35 pm

Według tego dokumentu http://reds.siedlce.pl/instrukcje/16EC.pdf (przedostatnia strona) jest tam zastosowany fototranzystor. Trzeba więc trochę przerobić układ wejściowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 2:36 pm

RS jest obok, ale ten fototranzystor jest zastanawiający?
No i jakie tam jest napięcie, ale jak port na ESP jeszcze działa to 12V czy 24V chyba tam nie ma.
Może miernikiem coś da się odczytać?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 2:43 pm

Powiedzcie gdzie wsadzic miernik i co zmierzyc to go wsadze i podam wartosci.
Karta informuje iz maksymalne napiecie to 27V ale nie ma informacji ze nie moze byc mniejsze napiecie.
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 2:50 pm

Robert Błaszczak wrote:
Tue Jan 22, 2019 2:35 pm
Według tego dokumentu http://reds.siedlce.pl/instrukcje/16EC.pdf (przedostatnia strona) jest tam zastosowany fototranzystor. Trzeba więc trochę przerobić układ wejściowy.
Jesli trzeba przerobic to łatwiej dać czujnik swiatla i zapomniec o wyprowadzeniach impulsowych?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 3:01 pm

Jeśli masz w domu jakiś przekaźnik (z cewką 12V lub 5V) to podłącz jedną stronę cewki przekaźnika do + zasilania (napięcie zasilania musi być zgodne z cewką przekaźnika), drugą stronę cewki do złącza 20 a złącze 21 do masy (-). Przekaźnik powinien się załączać zgodnie z impulsami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 3:08 pm

Dzieki... Licznik dziala w czasie 2 taryfy wiec mam czas do 22 na wydlubanie z czegos przekaznika:)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 7:35 pm

A tak na mój gust ;) to powinno to działać według takiego schematu:

Image

Jeśli masz dostępne tylko napięcie 3,3V to zastosuj rezystor 4,7k. Na schemacie Dx to u Ciebie GPIO2.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 8:27 pm

Dzieki @Robert za schemacik ale... wlasnie tak wszystko podlaczone (przez 4,7, plytka zasilana 3,3V)

Zrobilem testa- podalem 22V (taki mialem zasilacz) na + (styk 20) i dokonalem pomiaru miedzy 21 a GRN - wychodzi max 3,1V w czasie swiecenia diody.
Co to oznacza?
Post Reply