Licznik energii elektrycznej

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 8:33 pm

A jak dioda nie świeci to wtedy jest 0V?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 8:36 pm

Zgadza sie: zero
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 8:37 pm

Chyba dobrze jak jest ok 3V
Znalazłem coś takiego https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-a ... ej/lem02lm
zerknij na instrukcję obsługi tam jest schemat podłączenia a gdzieś indziej wyczytałem, że ten impuls ma ok 90ms.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 8:47 pm

Jeśli faktycznie to jest impuls 90 ms, to może ESP nie reaguje na tak krótki impuls. Według schematu z licznika Zamela (który znalazł Wojtek), to wszystko jest podłączone dobrze. Przydałby się oscyloskop aby zobaczyć, czy faktycznie jest to tak krótki impuls i czy rzeczywiście transoptor w Twoim liczniku działa poprawnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 8:53 pm

wojtas567 wrote:
Tue Jan 22, 2019 8:37 pm
Chyba dobrze jak jest ok 3V
Znalazłem coś takiego https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-a ... ej/lem02lm
zerknij na instrukcję obsługi tam jest schemat podłączenia a gdzieś indziej wyczytałem, że ten impuls ma ok 90ms.
Niestety mam tylko badziewny miernik.....
Panowie czyli jest tak:
- podlaczylem OK
- SONOFF nie kuma tak szybkiegoi impulsu
- kombinowac na czyms innym niz BASIC czy moze czujnik swiatla z diody i olac impuls?
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 8:55 pm

Dotyczy to jeszcze innego licznika ale te impulsy muszą być jakoś znormalizowane bo na innych jest podawana zazwyczaj tylko norma tu info https://elektrycznie.pl/licznik-i-miern ... lsowe.html
przeraziło mnie tylko te napięcie które tam może się pojawić ESP tego nie przeżyje.
Pozdrawiam
Wojtek
milux
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 4:53 pm

Tue Jan 22, 2019 9:01 pm

też kombinowałem z takim połączeniem na esp, gdy podłączyłem led - migała impulsem lecz esp już impulsu nie widział więc wniosek żę impuls 90ms jest zbyt krótki. licznik ORNO
POZDRAWIAM
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 22, 2019 9:04 pm

Miałem pisać abyś podłączył diodę LED, ale @milux mnie ubiegł. W takim razie pozostaje odczyt przez czujnik światła lub wydłużenie impulsu np. za pomocą NE555.
Last edited by Robert Błaszczak on Tue Jan 22, 2019 9:05 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
milux
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 4:53 pm

Tue Jan 22, 2019 9:05 pm

napięcie takie zalecą podawać bo to są zaciski fototranzystora - emitera i kolektora.
POZDRAWIAM
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 9:06 pm

wojtas567 wrote:
Tue Jan 22, 2019 8:55 pm
Dotyczy to jeszcze innego licznika ale te impulsy muszą być jakoś znormalizowane bo na innych jest podawana zazwyczaj tylko norma tu info https://elektrycznie.pl/licznik-i-miern ... lsowe.html
przeraziło mnie tylko te napięcie które tam może się pojawić ESP tego nie przeżyje.
Aby miec 3,3V musimy podac chyba cale te 27V jesli dla 12 mam 1,5 a dla 22V otrzymuje 3,1V.

Zrobilem testa z podlaczeniem jak podal Wojtek. 22V esp zyje ale nie liczy.

Generalnie mocny ten model, eksplodowal po zwarciu na 220... teraz dziala tylko na 3,3V :)
Post Reply