Licznik energii elektrycznej

User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Tue Jan 22, 2019 9:11 pm

Robert Błaszczak wrote:
Tue Jan 22, 2019 9:04 pm
Miałem pisać abyś podłączył diodę LED, ale @milux mnie ubiegł. W takim razie pozostaje odczyt przez czujnik światła lub wydłużenie impulsu np. za pomocą NE555.
Wydluzenie impulsu moze nie zadizalac bo jeden impuls bedzie nachodzil na drugi i d...blada.
Mysle ze podlacze czujnik swiatla ktory tu kolega zapodal w poscie i zobaczymy.
Dzieki za pomoc jak cos wymodze napisze bo moze komus bedzie latwiej potem.
User avatar
QLQ
Posts: 406
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 22, 2019 10:20 pm

No dobrze to trochę zamieszam.
Jako, że przybył modół PZEM004 i razem z WeMos udało mi się go wg tego kodu odpalić
IMG_20190122_231523.jpg
IMG_20190122_231523.jpg (75.05 KiB) Viewed 396 times
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (20.58 KiB) Viewed 389 times
(dostępny jako przykład ):

Code: Select all

#include <SoftwareSerial.h>
#include <PZEM004T.h>

/*
   An example on how to use ESP32 hardware serial with PZEM004T
*/

//HardwareSerial PzemSerial2(2);     // Use hwserial UART2 at pins IO-16 (RX2) and IO-17 (TX2)
PZEM004T pzem(4,5);  // (RX,TX) connect to TX,RX of PZEM
IPAddress ip(192,168,1,1);

void setup() {
   Serial.begin(115200);
   pzem.setAddress(ip);
}

void loop() {


Serial.println("");
 
  float v = pzem.voltage(ip);
  if (v < 0.0) v = 0.0;
   Serial.print(v);Serial.print("V; ");

  float i = pzem.current(ip);
   if(i >= 0.0){ Serial.print(i);Serial.print("A; "); }

  float p = pzem.power(ip);
   if(p >= 0.0){ Serial.print(p);Serial.print("W; "); }

  float e = pzem.energy(ip);
   if(e >= 0.0){ Serial.print(e);Serial.print("Wh; "); }

  Serial.println();

  delay(3000);
}
To teraz pytanie jak to wrzucić do supla_esp_electricity_meter.c
(nie impulseCounter)? : https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ty_meter.c
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Jan 23, 2019 7:16 pm

Ciekawy ten PZEM-004T. Zamówiłem sobie go dzisiaj. Jak przyjdzie, będę się bawił.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
QLQ
Posts: 406
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 23, 2019 7:57 pm

Maniek913 wrote:
Sun Dec 23, 2018 9:28 am
Mam od ponad roku zainstalowane 3 mierniki tej samej chyba firmy - https://allegro.pl/licznik-energi-miern ... 63567.html
I muszę ci powiedzieć że są bardzo dokładne. Co miesiąc porównuję wskazania z wszystkich faz do licznika energetyki i przy zużyciu na poziomie ok 350 kWh różnica jest nie większa niz 2kWh +/- Myślałem nawet jak :wyciągnąć z nich dane na zewnątrz- są tam nawet chyba pady do uarta , ale nigdy do tego nie doszedłem. Teaz widzę pojawiłsię właściwy sprzęt, tak że czekam na twoje doświadczenia.
Pozdrawiam
IMG_20181223_103410.jpg
Wygląda na to że dokładny. Odpowiednik MEW01 od majfrendow tylko ze na 1 fazę.
Szkoda tylkonzec nikogo nie interesuje . Ja natomias raczej sobie nie poradze aby to oprogramoeac pod kanał EnergyMeter
User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Jan 23, 2019 8:21 pm

Interesuje interesuje, ale pewnie te osoby też nie poradzą sobie z oprogramowaniem i tak jak jak czekają na gotowy produkt
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 76
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Jan 23, 2019 9:37 pm

U mnie z programowaniem też trochę słabo (dopiero się uczę). Pewnie w pierwszej wersji zrobię zapis danych do bazy SQL (tak jak mam zrobioną stację pogodową). Aby to wysyłać do Supli, to nie czuję się na siłach :(.

Choć tak szczerze zastanawiam się, czy faktycznie jest potrzeba posiadania danych o zużyciu energii elektrycznej w Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Thu Jan 24, 2019 2:09 pm

andrzejano wrote:
Tue Jan 22, 2019 10:59 am
Możesz wykorzystać to
Dzieki, zamowilem, dostalem, ladnie reaguje na diode ale... musze odwrocic dzialanie:(
Kiedy pada swiatlo na fotorezystor to ma byc H na wyjsciu a teraz jest L- co robic?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4851
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 24, 2019 2:32 pm

o_rany wrote:
Thu Jan 24, 2019 2:09 pm
andrzejano wrote:
Tue Jan 22, 2019 10:59 am
Możesz wykorzystać to
Dzieki, zamowilem, dostalem, ladnie reaguje na diode ale... musze odwrocic dzialanie:(
Kiedy pada swiatlo na fotorezystor to ma byc H na wyjsciu a teraz jest L- co robic?
Możesz programowo to zmienić.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ter.c#L149
v == 1 zmieniasz na v == 0
User avatar
o_rany
Posts: 84
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm

Thu Jan 24, 2019 10:32 pm

pzygmunt wrote:
Thu Jan 24, 2019 2:32 pm
o_rany wrote:
Thu Jan 24, 2019 2:09 pm
andrzejano wrote:
Tue Jan 22, 2019 10:59 am
Możesz wykorzystać to
Dzieki, zamowilem, dostalem, ladnie reaguje na diode ale... musze odwrocic dzialanie:(
Kiedy pada swiatlo na fotorezystor to ma byc H na wyjsciu a teraz jest L- co robic?
Możesz programowo to zmienić.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ter.c#L149
v == 1 zmieniasz na v == 0

Dzieki... tak tez zrobilem a wlasciwie GURU @slawekzrobil (bije uklony) a ja tylko wgralem przylepilem do licznika i slicznie miga.
Przez 2 tygodnie walczylem z impulsowym bo myslalem ze tak bedzie prosciej a tu prosze... 24 godziny i dziala, liczy, mruga....
Attachments
20190124_225405.jpg
20190124_225405.jpg (107.79 KiB) Viewed 120 times
20190124_225406.jpg
20190124_225406.jpg (107.21 KiB) Viewed 120 times
andrzejano
Posts: 200
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Thu Jan 24, 2019 11:01 pm

To podrzuć ten przerobiony i sprawdzony soft do esp z parametrami wgrania bo mi jakoś nie zlicza.
Post Reply