Page 22 of 45

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 7:32 am
by cino111
Sławek a zrobisz 2 liczniki lub jak się da 3 liczniki na jednym ESP?

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 6:30 pm
by Przemo_06_92
Witam!
Mam taki problem, chciałem sobie wgrać do ESP8266 wemos D1 mini firewall do licznika energii i mam problem ponieważ ściągnąłem program Flash Download Tools i w ogóle mi nie chce wgrać oprogramowania więc użyłem programu Nodemcu do wgrania tego firewall-a i niby wgrało dioda mruga tak jak przy konfiguracji ESP ale w ogóle nie widać sieci żeby zalogować i dokończyć konfigurację, używałem nawet blank tak jak wcześniej to było zaproponowane i już mnie trochę trafia bo nie wiem co robię źle i dlaczego mi to nie chce ruszyć...
Mógłby mi ktoś coś doradzić ?
Z góry dzięki za pomoc

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 6:48 pm
by QLQ
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 6:30 pm
Witam!
Mam taki problem, chciałem sobie wgrać do ESP8266 wemos D1 mini firewall do licznika energii i mam problem ponieważ ściągnąłem program Flash Download Tools i w ogóle mi nie chce wgrać oprogramowania więc użyłem programu Nodemcu do wgrania tego firewall-a i niby wgrało dioda mruga tak jak przy konfiguracji ESP ale w ogóle nie widać sieci żeby zalogować i dokończyć konfigurację, używałem nawet blank tak jak wcześniej to było zaproponowane i już mnie trochę trafia bo nie wiem co robię źle i dlaczego mi to nie chce ruszyć...
Mógłby mi ktoś coś doradzić ?
Z góry dzięki za pomoc
Ustawienia tool dwnl : Str 4. Tak jak screen @slawek:
https://forum.supla.org/viewtopic.php ... &start=30


Soft ten: download/file.php?id=3863

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 6:56 pm
by slawek
makrz wrote:
Sat May 04, 2019 1:37 pm
Kolego @slawek jeżeli można to poproszę o soft z wejściem na gpio4, ledem na gpio5 i v == 0.
Z góry dziękuję.
Proszę bardzo...

@cino111 - pewnie się da, ale to grubsza zabawa...

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 7:30 pm
by Przemo_06_92
QLQ wrote:
Sun May 05, 2019 6:48 pm
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 6:30 pm
Witam!
Mam taki problem, chciałem sobie wgrać do ESP8266 wemos D1 mini firewall do licznika energii i mam problem ponieważ ściągnąłem program Flash Download Tools i w ogóle mi nie chce wgrać oprogramowania więc użyłem programu Nodemcu do wgrania tego firewall-a i niby wgrało dioda mruga tak jak przy konfiguracji ESP ale w ogóle nie widać sieci żeby zalogować i dokończyć konfigurację, używałem nawet blank tak jak wcześniej to było zaproponowane i już mnie trochę trafia bo nie wiem co robię źle i dlaczego mi to nie chce ruszyć...
Mógłby mi ktoś coś doradzić ?
Z góry dzięki za pomoc
Ustawienia tool dwnl : Str 4. Tak jak screen @slawek:
https://forum.supla.org/viewtopic.php ... &start=30


Soft ten: download/file.php?id=3863
Ten soft już pobierałem, i ten program co jest na screen-ie to w ogóle mi nie odpowiada, ustawię odpowiednie wartości i kolejność plików do wgrania i port na którym jest wemos i w ogóle nic się nie wgrywa a na nodemcu idzie ale jak pisałem po wgraniu nie widać sieci...

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 7:36 pm
by QLQ
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 7:30 pm
QLQ wrote:
Sun May 05, 2019 6:48 pm
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 6:30 pm
Witam!
Mam taki problem, chciałem sobie wgrać do ESP8266 wemos D1 mini firewall do licznika energii i mam problem ponieważ ściągnąłem program Flash Download Tools i w ogóle mi nie chce wgrać oprogramowania więc użyłem programu Nodemcu do wgrania tego firewall-a i niby wgrało dioda mruga tak jak przy konfiguracji ESP ale w ogóle nie widać sieci żeby zalogować i dokończyć konfigurację, używałem nawet blank tak jak wcześniej to było zaproponowane i już mnie trochę trafia bo nie wiem co robię źle i dlaczego mi to nie chce ruszyć...
Mógłby mi ktoś coś doradzić ?
Z góry dzięki za pomoc
Ustawienia tool dwnl : Str 4. Tak jak screen @slawek:
https://forum.supla.org/viewtopic.php ... &start=30


Soft ten: download/file.php?id=3863
Ten soft już pobierałem, i ten program co jest na screen-ie to w ogóle mi nie odpowiada, ustawię odpowiednie wartości i kolejność plików do wgrania i port na którym jest wemos i w ogóle nic się nie wgrywa a na nodemcu idzie ale jak pisałem po wgraniu nie widać sieci...
Jaką masz wer tool? Nowe są skopane. Zaraz wrzucę dobra. Muszę uśpić mlodego i rak za 30 min odpale kompa i wrzucę

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 7:44 pm
by makrz

Ten soft już pobierałem, i ten program co jest na screen-ie to w ogóle mi nie odpowiada, ustawię odpowiednie wartości i kolejność plików do wgrania i port na którym jest wemos i w ogóle nic się nie wgrywa a na nodemcu idzie ale jak pisałem po wgraniu nie widać sieci...
A takie głupie pytanie zadam. Czy te trzy kwadraciki zaptaszkowałeś?

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 7:46 pm
by makrz
slawek wrote:
Sun May 05, 2019 6:56 pm
makrz wrote:
Sat May 04, 2019 1:37 pm
Kolego @slawek jeżeli można to poproszę o soft z wejściem na gpio4, ledem na gpio5 i v == 0.
Z góry dziękuję.
Proszę bardzo...
Dzięki wielkie.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 8:07 pm
by QLQ
QLQ wrote:
Sun May 05, 2019 6:48 pm

Jaką masz wer tool? Nowe są skopane. Zaraz wrzucę dobra. Muszę uśpić mlodego i rak za 30 min odpale kompa i wrzucę
proszę. ten tool działa w 300 %: z googleDrive bo za duży plik i nie wrzucę tu na forum:

https://drive.google.com/file/d/1nZWViR ... sp=sharing

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 05, 2019 8:35 pm
by makrz
makrz wrote:
Sun May 05, 2019 7:46 pm
slawek wrote:
Sun May 05, 2019 6:56 pm
makrz wrote:
Sat May 04, 2019 1:37 pm
Kolego @slawek jeżeli można to poproszę o soft z wejściem na gpio4, ledem na gpio5 i v == 0.
Z góry dziękuję.
Proszę bardzo...
Dzięki wielkie.
Jednak jest jakiś problem. Nie widać modułu w cloudzie i resetuje się w kółko. "Protocol version error"

Code: Select all

22:26:57.071 -> Disconnected
22:26:58.055 -> WiFi Status: 1
22:26:59.180 -> scandone
22:26:59.180 -> state: 0 -> 2 (b0)
22:26:59.180 -> state: 2 -> 3 (0)
22:26:59.180 -> state: 3 -> 5 (10)
22:26:59.180 -> add 0
22:26:59.180 -> aid 3
22:26:59.180 -> cnt 
22:26:59.227 -> 
22:26:59.227 -> connected with UPC246526051, channel 11
22:26:59.227 -> dhcp client start...
22:27:00.993 -> ip:192.168.1.55,mask:255.255.255.0,gw:192.168.1.1
22:27:01.040 -> WiFi Status: 5
22:27:01.040 -> IP Received
22:27:01.040 -> Resolv svr20.supla.org
22:27:01.087 -> client handshake start.
22:27:01.228 -> client handshake ok!
22:27:01.228 -> devconn_connect_cb
22:27:01.368 -> Protocol version error
22:27:01.368 -> devconn_disconnect_cb
22:27:01.368 -> state: 5 -> 0 (0)
22:27:01.368 -> rm 0
22:27:01.368 -> Disconnected
22:27:02.353 -> WiFi Status: 1
22:27:03.478 -> scandone
22:27:03.478 -> state: 0 -> 2 (b0)
22:27:03.478 -> state: 2 -> 3 (0)
22:27:03.478 -> state: 3 -> 5 (10)
22:27:03.478 -> add 0
22:27:03.478 -> aid 3
22:27:03.478 -> cnt 
22:27:03.525 -> 
22:27:03.525 -> connected with UPC246526051, channel 11
22:27:03.571 -> dhcp client start...
22:27:05.493 -> ip:192.168.1.55,mask:255.255.255.0,gw:192.168.1.1
22:27:06.369 -> WiFi Status: 5
22:27:06.369 -> IP Received
22:27:06.369 -> Resolv svr20.supla.org
22:27:06.416 -> client handshake start.
22:27:06.556 -> client handshake ok!
22:27:06.556 -> devconn_connect_cb
22:27:06.650 -> Protocol version error
22:27:06.650 -> devconn_disconnect_cb
22:27:06.697 -> state: 5 -> 0 (0)
22:27:06.697 -> rm 0
22:27:06.697 -> Disconnected
Proszę o pomoc.