Licznik energii elektrycznej

User avatar
pzygmunt
Posts: 5409
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 14, 2019 6:53 pm

Nie ma obsługi taryf. Można ustawić tylko jedną stawkę.
Albert
Posts: 27
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Tue May 14, 2019 7:05 pm

To coś mi się przyśnło pewnie :) a jest wgl w planach w przyszłości dorzucić taką opcję? Jak pytanie już było to wybacz.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5409
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 14, 2019 7:12 pm

Tak, są takie plany
cino111
Posts: 395
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue May 14, 2019 7:16 pm

@pzygmunt prośba o wystawienie softu na Wemosa z 2 licznikami jak w komentarzu pod artykułem na majsterkowo https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Patryk
Posts: 76
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed May 15, 2019 1:09 pm

Będzie ( w przyszłości ) dostępny soft licznika ( energii, wody), ale napisany w arduino ide ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5409
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 15, 2019 1:15 pm

Tak
User avatar
o_rany
Posts: 138
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Wed May 15, 2019 1:48 pm

pzygmunt wrote:
Wed May 15, 2019 1:15 pm
Tak

... a da sie zrobic 2 liczniki na jednym wemośku gdzie jeden dziala w godzinach X a drugi w godzinach Y?
Godziny definiowane w configu. Taryfy byłyby "prawie" ogarniete.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5409
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 15, 2019 1:53 pm

No to taka mocna prowizorka w odniesieniu do taryf... ale można coś takiego wykombinować pod warunkiem, że na pokładzie będziesz miał zegar czasu rzeczywistego. Pobieranie z internetu nie rozwiązuje sprawy ponieważ po restarcie może internetu już nie być i zonk.
User avatar
o_rany
Posts: 138
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Wed May 15, 2019 1:57 pm

pzygmunt wrote:
Wed May 15, 2019 1:53 pm
No to taka mocna prowizorka w odniesieniu do taryf... ale można coś takiego wykombinować pod warunkiem, że na pokładzie będziesz miał zegar czasu rzeczywistego. Pobieranie z internetu nie rozwiązuje sprawy ponieważ po restarcie może internetu już nie być i zonk.
..a mozna dodac funkcje na przycisk bistabilny opcje: jesli zwarte to licznik 1 jesli rozwarte to licznik 2? ..a na przycisk dac zegar zewnetrzny- wiem ze prowizora ale po co mieszac w cloudzie jak i tak masz tam co robic :D
User avatar
pzygmunt
Posts: 5409
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 15, 2019 2:04 pm

Nie lepiej jakiś RTC przypiąć do układu ?
Post Reply