Licznik energii elektrycznej

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt maja 17, 2019 10:02 pm

slawek pisze:
pt maja 17, 2019 9:07 pm
cino111 pisze:
pt maja 17, 2019 7:55 pm
Elegancko. Dzieki Slawek. Na cloudzie są widoczne. Jutro przetestuję działanie terenie :D .
Podziękuj dla @pzygmunt... ja tylko skompilowałem gotowca
Jak najbardziej największe podziękowania dla pzygmunta za mega dobrą robotę, ale dla Ciebie Sławek też, bo ciężko się działa na linuxie jak cale zycie znało sie tylko windowsa.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob maja 18, 2019 7:56 am

Robert Błaszczak pisze:
pt maja 17, 2019 9:18 pm
Zgadza się. Przemek, dzięki za szybkie napisanie softu na 3 liczniki, Sławek, dzięki za kompilację :D.
Wgrałem na Wemosa i bez problemu zarejestrował się w Cloud. Można przymierzać się do "oSuplowania" wodomierzy i ciepłomierza :)
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2233
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob maja 18, 2019 8:05 am

Kompilowałem bez przeróbek

Kod: Zaznacz cały

#define COUNTER_COUNT 3
#define IMPULSE_PORT1 13  // (NodeMCU D7)
#define IMPULSE_PORT2 12  // (NodeMCU D6)
#define IMPULSE_PORT3 5   // (NodeMCU D1)

#define LED_RED_PORT 14  // (NodeMCU D5)
#define REF_LED_PORT 4   // (NodeMCU D2)
#define B_CFG_PORT 0     // (NodeMCU flash btn)
Niestety, nie mam czasu dziś na testy...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9062
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 8:05 am

Bardzo możliwe, że coś pominąłem. To było napisane na kolanie z głowy. Nie testowałem tego. W poniedziałek zweryfikuję.
andrzejano
Posty: 274
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

sob maja 18, 2019 9:17 am

cino111 pisze:
pt maja 17, 2019 6:37 pm
No wlasnie te pliki chyba trzeba ręcznie pomodyfikowac. Nawet juz zacząlem, ale musialem wyjść.
Sławku skompilowałbyś mi to na starego sonoff basic z wyjciem na RX ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2233
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob maja 18, 2019 10:09 am

Z wyjściem na RX masz gdzieś wyżej w tym wątku...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1306
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 1:21 pm

cino111 pisze:
sob maja 18, 2019 7:56 am
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?
Wygląda na to, że nie zlicza. Próbowałem zarówno stanem niskim, jak i wysokim. Trzeba poczekać aż Przemek poprawi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1145
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob maja 18, 2019 2:57 pm

Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob maja 18, 2019 3:46 pm

Ja odlaczalem parę razy i wszystko jest ok. Stan jest chyba na cloudzie, a z ESP idą tylko kolejne impulsy.
andrzejano
Posty: 274
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

sob maja 18, 2019 6:05 pm

Mam na basicu wy RX licznik gazu który zatrzymując się na wysokim stanie liczy jakieś impulsy.Czy można to jakoś poprawić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”