Strona 28 z 51

Re: Licznik energii elektrycznej

: pt maja 17, 2019 10:02 pm
autor: cino111
slawek pisze:
pt maja 17, 2019 9:07 pm
cino111 pisze:
pt maja 17, 2019 7:55 pm
Elegancko. Dzieki Slawek. Na cloudzie są widoczne. Jutro przetestuję działanie terenie :D .
Podziękuj dla @pzygmunt... ja tylko skompilowałem gotowca
Jak najbardziej największe podziękowania dla pzygmunta za mega dobrą robotę, ale dla Ciebie Sławek też, bo ciężko się działa na linuxie jak cale zycie znało sie tylko windowsa.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 7:56 am
autor: cino111
Robert Błaszczak pisze:
pt maja 17, 2019 9:18 pm
Zgadza się. Przemek, dzięki za szybkie napisanie softu na 3 liczniki, Sławek, dzięki za kompilację :D.
Wgrałem na Wemosa i bez problemu zarejestrował się w Cloud. Można przymierzać się do "oSuplowania" wodomierzy i ciepłomierza :)
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 8:05 am
autor: slawek
Kompilowałem bez przeróbek

Kod: Zaznacz cały

#define COUNTER_COUNT 3
#define IMPULSE_PORT1 13  // (NodeMCU D7)
#define IMPULSE_PORT2 12  // (NodeMCU D6)
#define IMPULSE_PORT3 5   // (NodeMCU D1)

#define LED_RED_PORT 14  // (NodeMCU D5)
#define REF_LED_PORT 4   // (NodeMCU D2)
#define B_CFG_PORT 0     // (NodeMCU flash btn)
Niestety, nie mam czasu dziś na testy...

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 8:05 am
autor: pzygmunt
Bardzo możliwe, że coś pominąłem. To było napisane na kolanie z głowy. Nie testowałem tego. W poniedziałek zweryfikuję.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 9:17 am
autor: andrzejano
cino111 pisze:
pt maja 17, 2019 6:37 pm
No wlasnie te pliki chyba trzeba ręcznie pomodyfikowac. Nawet juz zacząlem, ale musialem wyjść.
Sławku skompilowałbyś mi to na starego sonoff basic z wyjciem na RX ?

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 10:09 am
autor: slawek
Z wyjściem na RX masz gdzieś wyżej w tym wątku...

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 1:21 pm
autor: Robert Błaszczak
cino111 pisze:
sob maja 18, 2019 7:56 am
Robert działa u Ciebie? Mi nie zlicza impulsów.
Sławek liczniki są pod D1, D6, D7 tak?
Wygląda na to, że nie zlicza. Próbowałem zarówno stanem niskim, jak i wysokim. Trzeba poczekać aż Przemek poprawi.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 2:57 pm
autor: shimano73
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 3:46 pm
autor: cino111
Ja odlaczalem parę razy i wszystko jest ok. Stan jest chyba na cloudzie, a z ESP idą tylko kolejne impulsy.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob maja 18, 2019 6:05 pm
autor: andrzejano
Mam na basicu wy RX licznik gazu który zatrzymując się na wysokim stanie liczy jakieś impulsy.Czy można to jakoś poprawić.