Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 6:59 pm

shimano73 pisze:
sob maja 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Poprzednia wersja zapamiętywała. Te też powinna bynajmniej w teorii (jak pisałem nie testowałem jeszcze). Generalnie dla zastosowań komercyjnych zapis trzeba przenieść do FRAM-u ponieważ wewnętrzna pamięć ma limit cykli zapisu.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 7:00 pm

cino111 pisze:
sob maja 18, 2019 3:46 pm
Ja odlaczalem parę razy i wszystko jest ok. Stan jest chyba na cloudzie, a z ESP idą tylko kolejne impulsy.
Stan jest w liczniku. Licznik przesyła ilość zliczonych i zapamiętanych impulsów.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 252
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 8:17 pm

shimano73 pisze:
sob maja 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Zapisuje stan w urządzeniu i aby zresetowac trzeba wgrac soft od nowa. Przemek cos wspominal ze bedzie opcja resetu w sofcie oficjalnym.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 18, 2019 8:19 pm

o_rany pisze:
sob maja 18, 2019 8:17 pm
shimano73 pisze:
sob maja 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Zapisuje stan w urządzeniu i aby zresetowac trzeba wgrac soft od nowa. Przemek cos wspominal ze bedzie opcja resetu w sofcie oficjalnym.
Dodam tą opcję jak nie zapomnę
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

ndz maja 19, 2019 11:18 am

Cześć,

chciałem potestować nową funkcjonalność zliczania impulsów z Sonoof Basic.
Kilka postów wyżej widziałem że komuś się udało uruchomić na Sonoff Basic (użytkowni @o_rany / strona 20) - pobrałem wersję od @slawek ze strony 11 (Counter_RX), do wgrywania używałem esp downloat tool w wersji 3.6.5, przed kolejną próbą używam opcji kasowania pamięci.
Ustawienia jak na stronie 4.

Przy innym firmware (np. ze strony 3) po wgraniu z parametrami ze strony 4 ESP wstaje, jest sieć WiFi, aczkolwiek urządzenie nie rejestruje się w Cloudzie.

Czy ktoś kto odpalał na Sonof Basic jest mi w stanie podpowiedzieć który firmware wybrać i jakie ustawienia zaznaczyć w ESP tool?
Testowałem na dwóch Sonofach.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 19, 2019 11:57 am

1.Jaki to sonoff?
2.Z jakimi wgrywasz parametrami?
Polecam download tool w wersji 1.2 do pobrania tutaj
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

ndz maja 19, 2019 12:12 pm

"Stary" Sonof, płytka jak tu.

https://user-images.githubusercontent.c ... 346839.png

Wgrywałem z ustawieniami jak poniżej (wersja firmware RX_Counter):

https://i.imgur.com/jI7AzP5.png

Zasilałem z programatora i nie chciało wstać, nastomiast po połączeniu z 230VAC wstało i zarejestrowało się w Cloudzie widzę nowe urządzenie.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 19, 2019 12:18 pm

Sonoff ma 1MB pamięci - twoje ustawienia są na 2MB... na szczęście soft się zmieścił ;) nie wiem tylko, czy nie przeszkadza to dla pliku esp_init_data_default.bin - do sonoffa powinien być wgrany pod adres 0xfc000
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

ndz maja 19, 2019 12:29 pm

Ruszył i coś liczy, na tych wcześniejszych, ale faktcznie przeoczyłem to o czym piszesz, a jest fajnie rozpisane w "pomocy".

https://i.imgur.com/fS8g6KX.png

Zanim schowam do skrzynki to profilaktycznie jeszcze raz w gram na poprawnych ustawieniach pomimo tego że ruszył.

dziękuję za sugestię i pomoc.

Jakby ktoś jeszcze wgrywał na Sonoff basic to dioda nie świeci na wersji firmware "RX", ale reset na GPIO0 działa normalnie, ustawienia po sugestii Sławka działają ok.
Ostatnio zmieniony ndz maja 19, 2019 2:13 pm przez Radoslaw_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 19, 2019 12:34 pm

Wrzuciłem jeszcze kilka poprawek.
Dodałem możliwość wyłączenia diody statusu oraz możliwość zresetowania.
Aby zresetować, należy na 192.168.4.1 w polu "Reset" wpisać dużymi "RESET" i zapisać.

Nie testowane. Nie mam pod ręką żadnego ESP aby to przetestować. Sprawdzę dopiero jutro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”