Page 29 of 46

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sat May 18, 2019 6:59 pm
by pzygmunt
shimano73 wrote:
Sat May 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Poprzednia wersja zapamiętywała. Te też powinna bynajmniej w teorii (jak pisałem nie testowałem jeszcze). Generalnie dla zastosowań komercyjnych zapis trzeba przenieść do FRAM-u ponieważ wewnętrzna pamięć ma limit cykli zapisu.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sat May 18, 2019 7:00 pm
by pzygmunt
cino111 wrote:
Sat May 18, 2019 3:46 pm
Ja odlaczalem parę razy i wszystko jest ok. Stan jest chyba na cloudzie, a z ESP idą tylko kolejne impulsy.
Stan jest w liczniku. Licznik przesyła ilość zliczonych i zapamiętanych impulsów.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sat May 18, 2019 8:17 pm
by o_rany
shimano73 wrote:
Sat May 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Zapisuje stan w urządzeniu i aby zresetowac trzeba wgrac soft od nowa. Przemek cos wspominal ze bedzie opcja resetu w sofcie oficjalnym.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sat May 18, 2019 8:19 pm
by pzygmunt
o_rany wrote:
Sat May 18, 2019 8:17 pm
shimano73 wrote:
Sat May 18, 2019 2:57 pm
Pytanie , chyba bardziej do Przemka , czy ten soft zapamiętuje wartość licznika po zaniku zasilania ?
Zapisuje stan w urządzeniu i aby zresetowac trzeba wgrac soft od nowa. Przemek cos wspominal ze bedzie opcja resetu w sofcie oficjalnym.
Dodam tą opcję jak nie zapomnę

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 11:18 am
by Radoslaw_B
Cześć,

chciałem potestować nową funkcjonalność zliczania impulsów z Sonoof Basic.
Kilka postów wyżej widziałem że komuś się udało uruchomić na Sonoff Basic (użytkowni @o_rany / strona 20) - pobrałem wersję od @slawek ze strony 11 (Counter_RX), do wgrywania używałem esp downloat tool w wersji 3.6.5, przed kolejną próbą używam opcji kasowania pamięci.
Ustawienia jak na stronie 4.

Przy innym firmware (np. ze strony 3) po wgraniu z parametrami ze strony 4 ESP wstaje, jest sieć WiFi, aczkolwiek urządzenie nie rejestruje się w Cloudzie.

Czy ktoś kto odpalał na Sonof Basic jest mi w stanie podpowiedzieć który firmware wybrać i jakie ustawienia zaznaczyć w ESP tool?
Testowałem na dwóch Sonofach.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 11:57 am
by slawek
1.Jaki to sonoff?
2.Z jakimi wgrywasz parametrami?
Polecam download tool w wersji 1.2 do pobrania tutaj

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 12:12 pm
by Radoslaw_B
"Stary" Sonof, płytka jak tu.

https://user-images.githubusercontent.c ... 346839.png

Wgrywałem z ustawieniami jak poniżej (wersja firmware RX_Counter):

https://i.imgur.com/jI7AzP5.png

Zasilałem z programatora i nie chciało wstać, nastomiast po połączeniu z 230VAC wstało i zarejestrowało się w Cloudzie widzę nowe urządzenie.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 12:18 pm
by slawek
Sonoff ma 1MB pamięci - twoje ustawienia są na 2MB... na szczęście soft się zmieścił ;) nie wiem tylko, czy nie przeszkadza to dla pliku esp_init_data_default.bin - do sonoffa powinien być wgrany pod adres 0xfc000

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 12:29 pm
by Radoslaw_B
Ruszył i coś liczy, na tych wcześniejszych, ale faktcznie przeoczyłem to o czym piszesz, a jest fajnie rozpisane w "pomocy".

https://i.imgur.com/fS8g6KX.png

Zanim schowam do skrzynki to profilaktycznie jeszcze raz w gram na poprawnych ustawieniach pomimo tego że ruszył.

dziękuję za sugestię i pomoc.

Jakby ktoś jeszcze wgrywał na Sonoff basic to dioda nie świeci na wersji firmware "RX", ale reset na GPIO0 działa normalnie, ustawienia po sugestii Sławka działają ok.

Re: Licznik energii elektrycznej

Posted: Sun May 19, 2019 12:34 pm
by pzygmunt
Wrzuciłem jeszcze kilka poprawek.
Dodałem możliwość wyłączenia diody statusu oraz możliwość zresetowania.
Aby zresetować, należy na 192.168.4.1 w polu "Reset" wpisać dużymi "RESET" i zapisać.

Nie testowane. Nie mam pod ręką żadnego ESP aby to przetestować. Sprawdzę dopiero jutro.