Licznik energii elektrycznej

User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 15, 2018 9:05 pm

licznik impulsów
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 15, 2018 9:11 pm

No za diabła nie mogę tego wgrać do Wemosa. adr boot pod 0x000 , 2048 pod 0x01000 DIO i lipa . Dioda szaleje jak powinna ale sieci brak :evil:
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 15, 2018 9:14 pm

Ustaw tak
Attachments
Screenshot - 2018-12-15 , 22_13_23.jpg
Screenshot - 2018-12-15 , 22_13_23.jpg (79.47 KiB) Viewed 666 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6410
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 15, 2018 9:24 pm

slawek wrote:
Sat Dec 15, 2018 9:05 pm
licznik impulsów
Moja wersja którą mam na biurku działa z tym softem co jest na githubie z tym, że musisz sobie dopisać zliczanie impulsów z jakiegoś GPIO.
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 15, 2018 9:27 pm

slawek wrote:
Sat Dec 15, 2018 9:14 pm
Ustaw tak
Bardzo dziękuję koledze . Poszło ! UFFF :twisted:
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 15, 2018 9:28 pm

pzygmunt wrote:
Sat Dec 15, 2018 9:24 pm
Moja wersja którą mam na biurku działa z tym softem co jest na githubie z tym, że musisz sobie dopisać zliczanie impulsów z jakiegoś GPIO.
Tzn. ten soft nie liczy impulsów bezpośrednio na GPIO? czy mówisz o zliczaniu energii?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 15, 2018 10:40 pm

Ja sobie wymyśliłem że zrobie sobie podlicznik w mieszkaniu aby nie dłubać w liczniku na korytarzu choć mając uprawnienia 1kV podobno można. Nawet rodzimy produkt znalazłem aby Nie montować fotodiody. Co o tym myślicie ?

EDIT: tylko kuwa jak to pod GPIO podłączyć ?🤔
Attachments
Screenshot_20181215-233631_Adobe Acrobat.jpg
Screenshot_20181215-233631_Adobe Acrobat.jpg (298.02 KiB) Viewed 631 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 16, 2018 8:43 am

Wydaje mi się dobrym pomysłem , ja również zamontowałem dobie podlicznik ale tylko do ogrzewania 15kW 3F i będę liczył impulsy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
o_rany
Posts: 187
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Sun Dec 16, 2018 8:55 am

shimano73 wrote:
Sun Dec 16, 2018 8:43 am
Wydaje mi się dobrym pomysłem , ja również zamontowałem dobie podlicznik ale tylko do ogrzewania 15kW 3F i będę liczył impulsy
Zrobiłem to samo. Koszt licznika 3f z wyjściem do liczenia impulsów to ok 80zl. Nie trzeba dłubać z fotodiodami i innym czarami. Problem jest taki że potrafię jedynie wgrać soft do Sonoffa i lutować termometry. Czekam więc na szanownych kolegów aż wrzuca tutorial jak to wykonać.
Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Dec 16, 2018 8:56 am

Dobry pomysł QLQ , a co do podłączenia do esp to przecież wystarczy dowolny transoptor.
Lub jeszcze prościej - kupujesz licznik z wymian rutynowych np: https://allegro.pl/licznik-pradu-energi ... 63774.html , zakładasz fototranzystor na migającą diodę i gotowe. Za 24 zł gotowe rozwiązanie ;)
Post Reply