Licznik energii elektrycznej

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 508
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon May 20, 2019 3:41 pm

Przemek, wielkie dzięki.
U mnie na Wemos (Lolin) również działa. Dioda referencyjna (żółta) pokazuje zliczanie z pierwszego licznika (GPIO 13 / D7).
Licznik podłączony do Cloud z poziomu aplikacji SUPLA.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 20, 2019 3:44 pm

Zgadza się. Dioda referencyjna jest skojarzona tylko z D7.
User avatar
denat
Posts: 9
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Mon May 20, 2019 6:17 pm

Nie moge zwiekszyć czułości bo już jest na styk. Moduł czujnika swiatła ma kontrolna diode kiedy złapie światło, i ona mruga natomiast w NodeMCU kontrolna dioda (zielona) wtedy nie mrugnie.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 20, 2019 6:20 pm

Możliwe, że czas impulsu jaki dostaje NodeMCU jest zbyt krótki. Mogę przygotować firmware z mniejszym czasem ale tam i tak obecnie jest chyba 50ms. Dobrze by było podłączyć oscyloskop i poobserwować to ten moduł czujnika światła "wypluwa".

[EDIT]
Zaprzęgnę zamiast modułu czujnika jakieś Arduino do generowania impulsów i zobaczę czy pojawiają się różnice.
User avatar
denat
Posts: 9
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Mon May 20, 2019 7:39 pm

https://www.youtube.com/watch?v=vpfNy6y ... e=youtu.be
Nagrałem filmik. 2 pierwsze złapał 3 nie złapał i potem 4 znowu złapał
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 20, 2019 7:50 pm

Wrzucę jutro wersje z krótszym czasem reakcji i zobaczymy czy to rozwiąże sprawę.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 9:51 am

denat wrote:
Mon May 20, 2019 7:39 pm
https://www.youtube.com/watch?v=vpfNy6y ... e=youtu.be
Nagrałem filmik. 2 pierwsze złapał 3 nie złapał i potem 4 znowu złapał
Sprawdź ten firmware. Zmniejszyłem minimalny czas impulsu z 50 do 10ms.
https://drive.google.com/open?id=1itvaK ... GTbEh4NM9-
User avatar
denat
Posts: 9
Joined: Mon Oct 01, 2018 6:17 am

Tue May 21, 2019 5:50 pm

Dziekuję, za tak szybka reakcję. Wgrałem nowy soft. Zauwazyłem że dalej gubi migniecia. Na poczatku gubił 3-4 na 10 impulsów. Ale po 5 minutach zaczął nagle zliczać i zliczył 30 impulsów pod rząd. Sprawdzę za kilak dni ile się licznik rozjedzie. Pozdrawiam
cino111
Posts: 702
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue May 21, 2019 5:55 pm

pzygmunt wrote:
Mon May 20, 2019 3:25 pm
Licznik impulsów z trzema kanałami poprawiony i przetestowany.
Obecnie dane zapisywane są do flash-a nie częściej niż co 5 sek. od momentu zmiany wartości licznika.
Można go zwiększyć aby oszczędzać chip, ale wtedy rośnie ryzyko gubienia danych przy restartach.
Można też zmniejszyć ale wtedy szybciej ulegnie degradacji.
(coś za coś).

Firmware dostępny pod linkiem co ostatnio.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Jak będzie u Was działać to zmerguje do mastera.
No rewelacja pzygmunt. Człowiek wyjedzie na 2 dni a tu takie cuda na forum. :lol: Licznik już wgrany - działa pięknie na 3 urządzeniach.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 6:02 pm

denat wrote:
Tue May 21, 2019 5:50 pm
Dziekuję, za tak szybka reakcję. Wgrałem nowy soft. Zauwazyłem że dalej gubi migniecia. Na poczatku gubił 3-4 na 10 impulsów. Ale po 5 minutach zaczął nagle zliczać i zliczył 30 impulsów pod rząd. Sprawdzę za kilak dni ile się licznik rozjedzie. Pozdrawiam
Jak coś to zmniejszymy na 5milisekund.
Post Reply