Licznik energii elektrycznej

Patryk
Posts: 134
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed May 22, 2019 12:45 pm

Wgrałem tak "na sucho" bez jakichkolwiek podłączeń do Wemos d1 mini.
Ale nie widzę nigdzie w configu możliwości ustawiania tych czasów.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 22, 2019 1:18 pm

Może pobierz jeszcze raz.
Attachments
IMG_4677.PNG
IMG_4677.PNG (426.52 KiB) Viewed 121 times
User avatar
o_rany
Posts: 148
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec

Wed May 22, 2019 1:44 pm

Patryk wrote:
Wed May 22, 2019 12:45 pm
Wgrałem tak "na sucho" bez jakichkolwiek podłączeń do Wemos d1 mini.
Ale nie widzę nigdzie w configu możliwości ustawiania tych czasów.
Kiedys na sofcie Multi mialem sytuacje ze telefon bral z cache starą strone komnfiguracyjna i odswiezanie nie pomagalo. Dopiero po wyczyszczeniu historii pokazaly sie nowe ustawienia.
User avatar
makrz
Posts: 96
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Wed May 22, 2019 4:37 pm

pzygmunt wrote:
Wed May 22, 2019 11:27 am
Firmware dla licznika impulsów z trzema kanałami wrzucony na Google Drive.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Dodałem dodatkowe diody referencyjne
oraz możliwość ustawienia na 192.168.4.1 minimalnych czasów impulsów.
Czas należy określić w mikrosekundach.
1 sekunda to 1000000 mikrosekund. Domyślnie 50000ms.

Porty:

Wejścia:
IN1: GPIO13 (NodeMCU D7)
IN2: GPIO12 (NodeMCU D6)
IN3: GPIO5 (NodeMCU D1)

Diody referencyjne
1: GPIO4 (NodeMCU D2)
2: GPIO15 (NodeMCU D8)
3: GPIO16 (NodeMCU D0)

Przycisk: GPIO0 (NodeMCU przycisk FLASH)
Dioda statusu: GPIO14 (NodeMCU D5)
Super.
To moja propozycja, żeby dodać jeszcze do wyboru sterowanie wysokim lub niskim sygnałem (v == 1, v == 0).
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 22, 2019 4:45 pm

Jest do tego makro
#define IMPULSE_TRIGGER_VALUE 0
lub
#define IMPULSE_TRIGGER_VALUE 1

Celowo nie daję opcji wyboru ponieważ włączenie sterowania niskim sygnałem powoduje złudzenie, że diora referencyjna miga z opóźnieniem.
dobo
Posts: 31
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Wed May 22, 2019 5:22 pm

pzygmunt wrote:
Wed May 22, 2019 11:27 am
Firmware dla licznika impulsów z trzema kanałami wrzucony na Google Drive.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Dodałem dodatkowe diody referencyjne
oraz możliwość ustawienia na 192.168.4.1 minimalnych czasów impulsów.
Czas należy określić w mikrosekundach.
1 sekunda to 1000000 mikrosekund. Domyślnie 50000ms.

Porty:

Wejścia:
IN1: GPIO13 (NodeMCU D7)
IN2: GPIO12 (NodeMCU D6)
IN3: GPIO5 (NodeMCU D1)

Diody referencyjne
1: GPIO4 (NodeMCU D2)
2: GPIO15 (NodeMCU D8)
3: GPIO16 (NodeMCU D0)

Przycisk: GPIO0 (NodeMCU przycisk FLASH)
Dioda statusu: GPIO14 (NodeMCU D5)
Czyli kanał 1 można wykorzystać do zliczania energii elektrycznej, kanał 2 do zliczania zużycia gazu i kanał 3 do zużycia wody?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 22, 2019 5:31 pm

Można
andrzejano
Posts: 229
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Wed May 22, 2019 5:34 pm

Jeszcze tylko zliczanie impulsów licznika wody trzeba rozpracować. ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 22, 2019 5:39 pm

To musi być licznik tego typu
http://bmeters.pl/pl/gsd8_r/604/

Najprawdopodobniej działa tak samo jak licznik gazu. Przyłożenie kontraktronu w odpowiednim miejscu załatwia sprawę.
cino111
Posts: 453
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed May 22, 2019 5:40 pm

andrzejano wrote:
Wed May 22, 2019 5:34 pm
Jeszcze tylko zliczanie impulsów licznika wody trzeba rozpracować. ;)
Np tak:
Attachments
20190522_193807.jpg
20190522_193807.jpg (2.41 MiB) Viewed 65 times
Screenshot_20190522-193926_Allegro.jpg
Screenshot_20190522-193926_Allegro.jpg (430.67 KiB) Viewed 65 times
Post Reply