Licznik energii elektrycznej

Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr maja 22, 2019 12:45 pm

Wgrałem tak "na sucho" bez jakichkolwiek podłączeń do Wemos d1 mini.
Ale nie widzę nigdzie w configu możliwości ustawiania tych czasów.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 1:18 pm

Może pobierz jeszcze raz.
Załączniki
IMG_4677.PNG
IMG_4677.PNG (426.52 KiB) Przejrzano 518 razy
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 1:44 pm

Patryk pisze:
śr maja 22, 2019 12:45 pm
Wgrałem tak "na sucho" bez jakichkolwiek podłączeń do Wemos d1 mini.
Ale nie widzę nigdzie w configu możliwości ustawiania tych czasów.
Kiedys na sofcie Multi mialem sytuacje ze telefon bral z cache starą strone komnfiguracyjna i odswiezanie nie pomagalo. Dopiero po wyczyszczeniu historii pokazaly sie nowe ustawienia.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr maja 22, 2019 4:37 pm

pzygmunt pisze:
śr maja 22, 2019 11:27 am
Firmware dla licznika impulsów z trzema kanałami wrzucony na Google Drive.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Dodałem dodatkowe diody referencyjne
oraz możliwość ustawienia na 192.168.4.1 minimalnych czasów impulsów.
Czas należy określić w mikrosekundach.
1 sekunda to 1000000 mikrosekund. Domyślnie 50000ms.

Porty:

Wejścia:
IN1: GPIO13 (NodeMCU D7)
IN2: GPIO12 (NodeMCU D6)
IN3: GPIO5 (NodeMCU D1)

Diody referencyjne
1: GPIO4 (NodeMCU D2)
2: GPIO15 (NodeMCU D8)
3: GPIO16 (NodeMCU D0)

Przycisk: GPIO0 (NodeMCU przycisk FLASH)
Dioda statusu: GPIO14 (NodeMCU D5)
Super.
To moja propozycja, żeby dodać jeszcze do wyboru sterowanie wysokim lub niskim sygnałem (v == 1, v == 0).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 4:45 pm

Jest do tego makro
#define IMPULSE_TRIGGER_VALUE 0
lub
#define IMPULSE_TRIGGER_VALUE 1

Celowo nie daję opcji wyboru ponieważ włączenie sterowania niskim sygnałem powoduje złudzenie, że diora referencyjna miga z opóźnieniem.
dobo
Posty: 241
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr maja 22, 2019 5:22 pm

pzygmunt pisze:
śr maja 22, 2019 11:27 am
Firmware dla licznika impulsów z trzema kanałami wrzucony na Google Drive.
https://drive.google.com/open?id=1DyYHg ... nWIFySC1g8

Dodałem dodatkowe diody referencyjne
oraz możliwość ustawienia na 192.168.4.1 minimalnych czasów impulsów.
Czas należy określić w mikrosekundach.
1 sekunda to 1000000 mikrosekund. Domyślnie 50000ms.

Porty:

Wejścia:
IN1: GPIO13 (NodeMCU D7)
IN2: GPIO12 (NodeMCU D6)
IN3: GPIO5 (NodeMCU D1)

Diody referencyjne
1: GPIO4 (NodeMCU D2)
2: GPIO15 (NodeMCU D8)
3: GPIO16 (NodeMCU D0)

Przycisk: GPIO0 (NodeMCU przycisk FLASH)
Dioda statusu: GPIO14 (NodeMCU D5)
Czyli kanał 1 można wykorzystać do zliczania energii elektrycznej, kanał 2 do zliczania zużycia gazu i kanał 3 do zużycia wody?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 5:31 pm

Można
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr maja 22, 2019 5:34 pm

Jeszcze tylko zliczanie impulsów licznika wody trzeba rozpracować. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 5:39 pm

To musi być licznik tego typu
http://bmeters.pl/pl/gsd8_r/604/

Najprawdopodobniej działa tak samo jak licznik gazu. Przyłożenie kontraktronu w odpowiednim miejscu załatwia sprawę.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr maja 22, 2019 5:40 pm

andrzejano pisze:
śr maja 22, 2019 5:34 pm
Jeszcze tylko zliczanie impulsów licznika wody trzeba rozpracować. ;)
Np tak:
Załączniki
20190522_193807.jpg
20190522_193807.jpg (2.41 MiB) Przejrzano 460 razy
Screenshot_20190522-193926_Allegro.jpg
Screenshot_20190522-193926_Allegro.jpg (430.67 KiB) Przejrzano 460 razy
ODPOWIEDZ