Licznik energii elektrycznej

Pawele
Posts: 68
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu May 23, 2019 11:09 am

A czy w urządzeniach ROW-1 i ROW-2 będzie w przyszłości możliwość pomiaru energii/odczytu w aplikacji dla poszczególnego urządzenia?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5715
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 23, 2019 11:31 am

Pawele wrote:
Thu May 23, 2019 11:09 am
A czy w urządzeniach ROW-1 i ROW-2 będzie w przyszłości możliwość pomiaru energii/odczytu w aplikacji dla poszczególnego urządzenia?
Nie. Ten sprzęt nie ma na pokładzie potrzebnej elektroniki.
Patryk
Posts: 131
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu May 23, 2019 11:43 am

Prośba.
Czy ktoś, z kolegów mógł by mi ten soft skompilować dla LED config na GIPO 2.
Może być prv, żeby nie zaśmiecać forum.
Z góry dzięki.
User avatar
makrz
Posts: 91
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Fri May 24, 2019 5:50 am

Robert Błaszczak wrote:
Thu May 23, 2019 7:49 am
NODEMCU też ma na płytce LED? Pytam bo nigdy nie miałem NODEMCU.
Tak, na gpio2.
User avatar
makrz
Posts: 91
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Fri May 24, 2019 5:51 am

Patryk wrote:
Thu May 23, 2019 11:43 am
Prośba.
Czy ktoś, z kolegów mógł by mi ten soft skompilować dla LED config na GIPO 2.
Może być prv, żeby nie zaśmiecać forum.
Z góry dzięki.
I ja też poproszę.
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat May 25, 2019 5:37 pm

djack2017 wrote:
Sun May 19, 2019 9:49 pm
Jest nowa (2.7.4) wersja firmware dla Sonoff POW-R2, pracującego jako jednofazowy licznik energii elektrycznej, dla kanału typu ELECTRICITIMETER (zgodnie z zaleceniem pzygmunta):
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... it&lid=327
Współdziała ona z wersją serwera SUPLA min. 2.3.7 oraz wersjami serwera Zabbix: 2.x, 3.x oraz najnowszą wersją 4.x
Screenshot_2019-05-15-22-20-06.pngScreenshot_2019-05-15-22-20-19.png
Cały czas obserwuje temat. Zresztą na forum codziennie zaglądam. Taki nałóg :)

Zazdraszczam koledze że zrobił to na sonoff.
Ja natomiast z chęcią uruchomilbym to na PZEM004 który wg mnie jest alternatywą dla Mew'ki. Prostota podłączenia: przekładnik na przewód "L" oraz podłączenie 230V. I to wszystko. Wyczytanie danych A, I, P to raptem 4 Linie kodu w arduino. Tylko nie wiem jak to przeslac na serwer. Zreszta pod Arduino nie ma obslugi . Jest tylko kompilowanie pod virtualem na lnx a ja tego nie ogarniam :(
Obecnie leży i się kurzy.
Moja propozycja jest taka że z chęcią oddam PZEM004 do testów i napisania kodu pod niego aby chodził z Supla.


EDIT:
znalazłem nawet gerbery płytek pod ESP do obsługi PZEM oraz obudowę pod szynę din do druku na 3D:

https://github.com/brunohorta82/BH_PZEM_ESP8266
BH_Pzem_WI_FI_SHIELD_R1.1.png
BH_Pzem_WI_FI_SHIELD_R1.1.png (57.4 KiB) Viewed 195 times
img2.png
img2.png (120.38 KiB) Viewed 195 times
PZEM DISPLAY WIRING.png
PZEM DISPLAY WIRING.png (144.8 KiB) Viewed 193 times
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun May 26, 2019 9:34 am

Dziś zamówiłem 10 szt takich płytek pod pzem w elecrow. Będę uparcie dążył do zrealizowania tego u siebie. Jedyną wadą jest to że aby mieć mierzone 3 fazy potrzeba 3 pzem - ale też jest płytka pod te 3 szt.
Obudowa na szynę DIN też jest pod druk 3D.
Można zrobić od razu z oled'em aby mieć wyświetlane wartości nie tylko w apce.

Więc chłopaki do dzieła. Oddam na własność j/w pisałem pzem dla tej osoby co napisze pod to soft. Dodatkowo doślę płytkę oraz ESP-07 w momencie gdy będzie to działać.
Ktoś chętny?

Kanapka wygląda tak:
IMG_4417.JPG
IMG_4417.JPG (122.04 KiB) Viewed 141 times
IMG_4418.JPG
IMG_4418.JPG (124.75 KiB) Viewed 141 times
IMG_4419.JPG
IMG_4419.JPG (143.67 KiB) Viewed 141 times
User avatar
lesny8
Posts: 546
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun May 26, 2019 9:47 am

@QLQ nie widziałem wcześniej edycji Twojego ostatniego postu, tak to jest jak się nałogowo zagląda co chwilę na forum :D
Wygląda to wszystko obiecująco. Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad zrealizowaniem Twojego pomyslu, bo jak by nie patrzeć to już się z tym nosisz z pół roku, a mnie ostatnio dopadła chęć pomiaru zużycia pradu.
Muszę tylko poogarniać bierzące tematy, bo ich mi się nazbierało :roll:
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun May 26, 2019 9:49 am

lesny8 wrote:
Sun May 26, 2019 9:47 am
@QLQ nie widziałem wcześniej edycji Twojego ostatniego postu, tak to jest jak się nałogowo zagląda co chwilę na forum :D
Wygląda to wszystko obiecująco. Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad zrealizowaniem Twojego pomyslu, bo jak by nie patrzeć to już się z tym nosisz z pół roku, a mnie ostatnio dopadła chęć pomiaru zużycia pradu.
Muszę tylko poogarniać bierzące tematy, bo ich mi się nazbierało :roll:
Pisz na priv adres i pakuję paczkę.
User avatar
lesny8
Posts: 546
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun May 26, 2019 10:59 am

QLQ wrote:
Sun May 26, 2019 9:34 am
[...]
Jedyną wadą jest to że aby mieć mierzone 3 fazy potrzeba 3 pzem - ale też jest płytka pod te 3 szt.
[...]
Możesz podrzucić jakieś obrazki albo link do tej potrójnej płytki?
Post Reply