Licznik energii elektrycznej

Pawele
Posts: 81
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu May 23, 2019 11:09 am

A czy w urządzeniach ROW-1 i ROW-2 będzie w przyszłości możliwość pomiaru energii/odczytu w aplikacji dla poszczególnego urządzenia?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6895
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 23, 2019 11:31 am

Pawele wrote:
Thu May 23, 2019 11:09 am
A czy w urządzeniach ROW-1 i ROW-2 będzie w przyszłości możliwość pomiaru energii/odczytu w aplikacji dla poszczególnego urządzenia?
Nie. Ten sprzęt nie ma na pokładzie potrzebnej elektroniki.
Patryk
Posts: 447
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu May 23, 2019 11:43 am

Prośba.
Czy ktoś, z kolegów mógł by mi ten soft skompilować dla LED config na GIPO 2.
Może być prv, żeby nie zaśmiecać forum.
Z góry dzięki.
User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Fri May 24, 2019 5:50 am

Robert Błaszczak wrote:
Thu May 23, 2019 7:49 am
NODEMCU też ma na płytce LED? Pytam bo nigdy nie miałem NODEMCU.
Tak, na gpio2.
User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Fri May 24, 2019 5:51 am

Patryk wrote:
Thu May 23, 2019 11:43 am
Prośba.
Czy ktoś, z kolegów mógł by mi ten soft skompilować dla LED config na GIPO 2.
Może być prv, żeby nie zaśmiecać forum.
Z góry dzięki.
I ja też poproszę.
User avatar
QLQ
Posts: 821
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat May 25, 2019 5:37 pm

djack2017 wrote:
Sun May 19, 2019 9:49 pm
Jest nowa (2.7.4) wersja firmware dla Sonoff POW-R2, pracującego jako jednofazowy licznik energii elektrycznej, dla kanału typu ELECTRICITIMETER (zgodnie z zaleceniem pzygmunta):
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... it&lid=327
Współdziała ona z wersją serwera SUPLA min. 2.3.7 oraz wersjami serwera Zabbix: 2.x, 3.x oraz najnowszą wersją 4.x
Screenshot_2019-05-15-22-20-06.pngScreenshot_2019-05-15-22-20-19.png
Cały czas obserwuje temat. Zresztą na forum codziennie zaglądam. Taki nałóg :)

Zazdraszczam koledze że zrobił to na sonoff.
Ja natomiast z chęcią uruchomilbym to na PZEM004 który wg mnie jest alternatywą dla Mew'ki. Prostota podłączenia: przekładnik na przewód "L" oraz podłączenie 230V. I to wszystko. Wyczytanie danych A, I, P to raptem 4 Linie kodu w arduino. Tylko nie wiem jak to przeslac na serwer. Zreszta pod Arduino nie ma obslugi . Jest tylko kompilowanie pod virtualem na lnx a ja tego nie ogarniam :(
Obecnie leży i się kurzy.
Moja propozycja jest taka że z chęcią oddam PZEM004 do testów i napisania kodu pod niego aby chodził z Supla.


EDIT:
znalazłem nawet gerbery płytek pod ESP do obsługi PZEM oraz obudowę pod szynę din do druku na 3D:

https://github.com/brunohorta82/BH_PZEM_ESP8266
BH_Pzem_WI_FI_SHIELD_R1.1.png
BH_Pzem_WI_FI_SHIELD_R1.1.png (57.4 KiB) Viewed 453 times
img2.png
img2.png (120.38 KiB) Viewed 453 times
PZEM DISPLAY WIRING.png
PZEM DISPLAY WIRING.png (144.8 KiB) Viewed 451 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 821
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun May 26, 2019 9:34 am

Dziś zamówiłem 10 szt takich płytek pod pzem w elecrow. Będę uparcie dążył do zrealizowania tego u siebie. Jedyną wadą jest to że aby mieć mierzone 3 fazy potrzeba 3 pzem - ale też jest płytka pod te 3 szt.
Obudowa na szynę DIN też jest pod druk 3D.
Można zrobić od razu z oled'em aby mieć wyświetlane wartości nie tylko w apce.

Więc chłopaki do dzieła. Oddam na własność j/w pisałem pzem dla tej osoby co napisze pod to soft. Dodatkowo doślę płytkę oraz ESP-07 w momencie gdy będzie to działać.
Ktoś chętny?

Kanapka wygląda tak:
IMG_4417.JPG
IMG_4417.JPG (122.04 KiB) Viewed 399 times
IMG_4418.JPG
IMG_4418.JPG (124.75 KiB) Viewed 399 times
IMG_4419.JPG
IMG_4419.JPG (143.67 KiB) Viewed 399 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun May 26, 2019 9:47 am

@QLQ nie widziałem wcześniej edycji Twojego ostatniego postu, tak to jest jak się nałogowo zagląda co chwilę na forum :D
Wygląda to wszystko obiecująco. Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad zrealizowaniem Twojego pomyslu, bo jak by nie patrzeć to już się z tym nosisz z pół roku, a mnie ostatnio dopadła chęć pomiaru zużycia pradu.
Muszę tylko poogarniać bierzące tematy, bo ich mi się nazbierało :roll:
User avatar
QLQ
Posts: 821
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun May 26, 2019 9:49 am

lesny8 wrote:
Sun May 26, 2019 9:47 am
@QLQ nie widziałem wcześniej edycji Twojego ostatniego postu, tak to jest jak się nałogowo zagląda co chwilę na forum :D
Wygląda to wszystko obiecująco. Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad zrealizowaniem Twojego pomyslu, bo jak by nie patrzeć to już się z tym nosisz z pół roku, a mnie ostatnio dopadła chęć pomiaru zużycia pradu.
Muszę tylko poogarniać bierzące tematy, bo ich mi się nazbierało :roll:
Pisz na priv adres i pakuję paczkę.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun May 26, 2019 10:59 am

QLQ wrote:
Sun May 26, 2019 9:34 am
[...]
Jedyną wadą jest to że aby mieć mierzone 3 fazy potrzeba 3 pzem - ale też jest płytka pod te 3 szt.
[...]
Możesz podrzucić jakieś obrazki albo link do tej potrójnej płytki?
Post Reply