Licznik energii elektrycznej

Post Reply
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 16, 2018 3:48 pm

Maniek913 wrote:
Sun Dec 16, 2018 8:56 am
... kupujesz licznik z wymian rutynowych ..... zakładasz fototranzystor na migającą diodę i gotowe. Za 24 zł gotowe rozwiązanie ;)
To samo mogę zrobić na liczniku na klatce schodowej ale nie chcę tam grzebać. Mój licznik ma nawet złącze USB ale podłączenie go wymaga pewnie zerwania plomby :(. Jest to licznik, który Operator odczytuje przez sieć energetyczną - taki LAN idący po 230V :).


Poza tym dołożenie na nim układu czytającego "miganie " impulsów pewnie skończyło by się zdjęciem po pewnym czasie przez Spółdzielnię. Dlatego wolę do rozwiązanie na konkretnym LEM Zamela już u mnie w mieszkaniu.
Oczywiście skończy się pewnie zakupem tego Suplowego bo pomimo iż mierzy 3 fazy lub 2 lub 1 to dopiero teraz zauważyłem że jest on na 2 DIN a nie na 3 więc się u mnie zmieści :)
Attachments
liczydlo.jpg
liczydlo.jpg (23.39 KiB) Viewed 625 times
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Dec 18, 2018 6:52 pm

A zapomniałem spytać - na którym GPIO zlicza impulsy ? Czy to tylko wersja DEMO ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1611
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Dec 18, 2018 6:58 pm

w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Dec 18, 2018 7:05 pm

wojtas567 wrote:
Tue Dec 18, 2018 6:58 pm
w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino

no właśnie też bym podejżał
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Dec 18, 2018 7:15 pm

wojtas567 wrote:
Tue Dec 18, 2018 6:58 pm
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
Mnie też nie... :(
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Dec 18, 2018 7:16 pm

wojtas567 wrote:
Tue Dec 18, 2018 6:58 pm
w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino
Dodaj sobie jakiś log na konsole aby sprawdzić czy Twój licznik działa.
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 20, 2018 6:27 pm

Koledzy nie chcę zakładać kolejnego wątku pt "licznik energii" bo jest ich chyba ze dwa co najmniej więc wrzucę tu .
Jak coś proszę pisać przeniosę do nowego wątku w "sprzęcie"

Znalazłem coś takiego na ali:

https://pl.aliexpress.com/item/2018-Wys ... 2e0eXN8VsG

do licznika energii chyba najlepszy i najbardziej rozbudowany moduł jaki na ali napotkałem, ponieważ nie trzeba go wpinać szeregowo.

Tylko że trzeba by było to "oprogramować" a ja niestety :(

EDIT:
jeszcze na ACS758 (z tego co czytałem lepszy od ACS 712): https://pl.aliexpress.com/item/CJMCU-75 ... 2e0eoB9avu
lub
https://pl.aliexpress.com/item/Dwukieru ... 2e0eoB9avu
User avatar
pzygmunt
Posts: 5766
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Dec 20, 2018 6:43 pm

Tu Cię zmartwię. Taki sprzęt trzeba kalibrować z użyciem sprzętu, który mało kto ma.
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 20, 2018 6:47 pm

pzygmunt wrote:
Thu Dec 20, 2018 6:43 pm
Tu Cię zmartwię. Taki sprzęt trzeba kalibrować z użyciem sprzętu, który mało kto ma.
Czyli do kalibracji trzeba posiadać swojego nadwornego elektronika .. hmm
User avatar
QLQ
Posts: 568
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Dec 21, 2018 10:39 am

To tak prosto wygląda jak się ogląda
https://www.youtube.com/watch?v=Z3YSHhS39Bc
Post Reply