Strona 5 z 51

Re: Licznik energii elektrycznej

: ndz gru 16, 2018 3:48 pm
autor: QLQ
Maniek913 pisze:
ndz gru 16, 2018 8:56 am
... kupujesz licznik z wymian rutynowych ..... zakładasz fototranzystor na migającą diodę i gotowe. Za 24 zł gotowe rozwiązanie ;)
To samo mogę zrobić na liczniku na klatce schodowej ale nie chcę tam grzebać. Mój licznik ma nawet złącze USB ale podłączenie go wymaga pewnie zerwania plomby :(. Jest to licznik, który Operator odczytuje przez sieć energetyczną - taki LAN idący po 230V :).


Poza tym dołożenie na nim układu czytającego "miganie " impulsów pewnie skończyło by się zdjęciem po pewnym czasie przez Spółdzielnię. Dlatego wolę do rozwiązanie na konkretnym LEM Zamela już u mnie w mieszkaniu.
Oczywiście skończy się pewnie zakupem tego Suplowego bo pomimo iż mierzy 3 fazy lub 2 lub 1 to dopiero teraz zauważyłem że jest on na 2 DIN a nie na 3 więc się u mnie zmieści :)

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt gru 18, 2018 6:52 pm
autor: QLQ
A zapomniałem spytać - na którym GPIO zlicza impulsy ? Czy to tylko wersja DEMO ?

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt gru 18, 2018 6:58 pm
autor: wojtas567
w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt gru 18, 2018 7:05 pm
autor: QLQ
wojtas567 pisze:
wt gru 18, 2018 6:58 pm
w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino

no właśnie też bym podejżał

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt gru 18, 2018 7:15 pm
autor: slawek
wojtas567 pisze:
wt gru 18, 2018 6:58 pm
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
Mnie też nie... :(

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt gru 18, 2018 7:16 pm
autor: pzygmunt
wojtas567 pisze:
wt gru 18, 2018 6:58 pm
w readme napisali:
IMPULSE_PORT 4
LED_RED_PORT 5
CFG_PORT 0
ale mi nie udało się czegokolwiek zliczyć :(
czkam na kawałek kodu do arduino
Dodaj sobie jakiś log na konsole aby sprawdzić czy Twój licznik działa.

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw gru 20, 2018 6:27 pm
autor: QLQ
Koledzy nie chcę zakładać kolejnego wątku pt "licznik energii" bo jest ich chyba ze dwa co najmniej więc wrzucę tu .
Jak coś proszę pisać przeniosę do nowego wątku w "sprzęcie"

Znalazłem coś takiego na ali:

https://pl.aliexpress.com/item/2018-Wys ... 2e0eXN8VsG

do licznika energii chyba najlepszy i najbardziej rozbudowany moduł jaki na ali napotkałem, ponieważ nie trzeba go wpinać szeregowo.

Tylko że trzeba by było to "oprogramować" a ja niestety :(

EDIT:
jeszcze na ACS758 (z tego co czytałem lepszy od ACS 712): https://pl.aliexpress.com/item/CJMCU-75 ... 2e0eoB9avu
lub
https://pl.aliexpress.com/item/Dwukieru ... 2e0eoB9avu

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw gru 20, 2018 6:43 pm
autor: pzygmunt
Tu Cię zmartwię. Taki sprzęt trzeba kalibrować z użyciem sprzętu, który mało kto ma.

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw gru 20, 2018 6:47 pm
autor: QLQ
pzygmunt pisze:
czw gru 20, 2018 6:43 pm
Tu Cię zmartwię. Taki sprzęt trzeba kalibrować z użyciem sprzętu, który mało kto ma.
Czyli do kalibracji trzeba posiadać swojego nadwornego elektronika .. hmm

Re: Licznik energii elektrycznej

: pt gru 21, 2018 10:39 am
autor: QLQ
To tak prosto wygląda jak się ogląda
https://www.youtube.com/watch?v=Z3YSHhS39Bc