Strona 45 z 51

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw wrz 19, 2019 12:32 pm
autor: klew
Z ilu bajtów "channel value" korzysta licznik po stronie serwera?

W implemenetacji na Arduino wrzuciłem typ int64. Przez bład w programie odczytałem z EEPROM trochę śmieci, gdzie na pierwszych 4 bajtach była liczba "291" a na pozstałych 4 bajtach były jakieś niezerowe wartości.
Chmura pokazała mi na liczniku "291" natomiast na apliakcji na Android widziałem już jakieś kosmicznie duże wartości.
Wyglądało to jakby chmura czytała 4 bajty (int32), a Android 8 bajtów (int64)

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw wrz 19, 2019 4:35 pm
autor: pzygmunt
Ta tablica jest rzutowana na TSC_ImpulseCounter_Value

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw wrz 19, 2019 8:49 pm
autor: klew
pzygmunt pisze:
czw wrz 19, 2019 4:35 pm
Ta tablica jest rzutowana na TSC_ImpulseCounter_Value
To w takim razie serwer coś źle wyświetla. W konfiguracji kanału pod ikonką jest "Stan licznika" i tam pokazywało mi obciętą wartość.
Widok z clouda:
Obrazek
Widok z androida:
Obrazek

Re: Licznik energii elektrycznej

: czw wrz 19, 2019 9:12 pm
autor: pzygmunt
Serwer źle prezentuje te wartości. Jest to już poprawione. Poprawka będzie w v2.3.14

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt paź 08, 2019 1:47 pm
autor: zszczech
slawek pisze:
ndz gru 30, 2018 1:27 pm
Zybi pisze:
ndz gru 30, 2018 12:14 pm
Na ESP-01 tylko GPIO3 (RX) jest w pełni funkcjonalne w tej roli.
Witam. Wgrałem soft ze strony 11 do ESP-01 ale nie uruchamia mi się strona konfiguracji. Widze że brakuje pliku: "esp_init_data_default.bin" w katalogu. W jaki sposób uruchomić tego soft?

Re: Licznik energii elektrycznej

: wt paź 08, 2019 3:52 pm
autor: zszczech
Już problem rozwiązany

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob lis 09, 2019 3:31 pm
autor: michalbajda
Witam!
Złożyłem licznik co prawda bazując na instrukcji ze strony www.blaszczak.pl/supla-licznik-energii-elektrycznej/ ale działa lecz nie do końca tak jak należy. Supla nie zlicza wszystkich impulsów, wydaje się jakby po prostu gubiły się impulsy. Supla pokazuje od 15 do 30% mniejsze zużycie niż faktycznie to co wyświetlane jest na liczniku. Może ktoś wie co może być powodem tych rozbieżności?
Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob lis 09, 2019 10:21 pm
autor: o_rany
michalbajda pisze:
sob lis 09, 2019 3:31 pm
Witam!
Złożyłem licznik co prawda bazując na instrukcji ze strony www.blaszczak.pl/supla-licznik-energii-elektrycznej/ ale działa lecz nie do końca tak jak należy. Supla nie zlicza wszystkich impulsów, wydaje się jakby po prostu gubiły się impulsy. Supla pokazuje od 15 do 30% mniejsze zużycie niż faktycznie to co wyświetlane jest na liczniku. Może ktoś wie co może być powodem tych rozbieżności?
Z góry dziękuję za pomoc!
Byc moze twoj licznik daje zbyt krótkie impulsy lub zbyt czeste. Liczniki maja 1000, 1500 a widzialem i ponad 2000 imp/kWh.
Moj (1500) niestety gubi nieliniowo i nie mozna tego skorygowac w cloud wpisujac wyliczona ilosc imp/kWh.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob lis 09, 2019 10:51 pm
autor: michalbajda
Mój ma 1000 imp/kW,h a zużycie jest niewielkie w miejscu gdzie mam to podłączone więc raczej zostaje opcja zbyt krótkich impulsów. Jest opcja jakoś to ogarnąć czy nic nie da się z tym zrobić?
Na stronie, z której mam binaria w jednym komentarzu ktoś napisał, że z czasem impulsu ustawionym na 20ms jest ok bo przy dłuższym nie wykrywał impulsów. Niestety nie mogę tego sprawdzić bo nie mam jego binariów, a obecnych nie wiem jak i czy wgl da się edytować - tak jestem POCZĄTKUJĄCYM jeśli chodzi o programowanie, edytowanie i wszelkiego rodzaju rzeczy związane z edycją kodu.

Re: Licznik energii elektrycznej

: sob lis 09, 2019 10:58 pm
autor: o_rany
Ja tez nie kumam tego Matrixa ale Robert pewnie jak znajdzie czas to Ci pomoze, bo to dobry chłop jest:)