Licznik energii elektrycznej

User avatar
pzygmunt
Posts: 7076
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 09, 2019 11:09 pm

ESP samo w sobie lubi gubić przerwania jak „skupia się” na WIFi. Trzeba zliczać w osobnym układzie aby miało to sens.
User avatar
o_rany
Posts: 220
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Sat Nov 09, 2019 11:27 pm

Mam troszke tyly z forum... ktos cos juz dlubie przy tutorialu coby przerobic/dorobic cos z aktualnie dzialajacych licznikow?
koziolek90
Posts: 15
Joined: Mon Feb 19, 2018 8:16 pm

Sat Nov 23, 2019 6:32 pm

Do aplikacji, przy wyświetlaniu wykresów zużycia prądu dodałbym dwie rzeczy:
1) Zapamiętywanie ostatnio ustawionego filtrowania (Ja używam godziny/24h i za każdym razem gdy wchodzę w ten widok, muszę to ustawiać),
2) To akurat tyczy się wykresu temperatur ale dodam w jednym poście. Gdy wybieramy zakres (np ostatnie 7 dni), automatyczne 'oddalenie' wykresu aby pokazywał cały zakres. W liczniku impulsów to działa ale w temperaturach nie.
Nynus11
Posts: 11
Joined: Sat Nov 09, 2019 4:23 pm

Mon Nov 25, 2019 12:02 pm

Złożyłem i testuję licznik x3 na NODEMCU wg pomysłu z majsterkowo.pl i chciałem potestować z różnymi przepływomierzami do wody i zauważyłem, że coś dziwnego dzieje się na „liczniku 3” (GPIO 5 i 16). Nie zlicza wszystkich impulsów, tylko jakieś zakłócenia, podany impuls miga diodami wbudowanymi w płytkę, a przyciśnięcie RESET zapala diodę od tego licznika…
Wg opisu miało być tak:

IMPULSE PORT 1 – GPIO 13 (NodeMCU D7)
IMPULSE PORT 2 – GPIO 12 (NodeMCU D6)
IMPULSE PORT 3 – GPIO 5 (NodeMCU D1)

REFERENCE LED 1 – GPIO 4 (NodeMCU D2)
REFERENCE LED 2 – GPIO 15 (NodeMCU D8)
REFERENCE LED 3 – GPIO 16 (NodeMCU D0)

STATUS LED – GPIO 14 (NodeMCU D5)
CFG BTN PORT – GPIO 0 (NodeMCU flash btn)

Pozostałe 2 liczniki chodzą OK.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Nov 25, 2019 3:40 pm

Sporadycznie na nie których licznikach pojawiają mi się chwilowe odczyty z minusem powodujące tym niesamowity błąd w statystykach. Da się je jakoś usunąć z bazy?
Urządzenia to Sonoff POW R2, DGM, Blitzwolf.
Zdarzyło się to na razie że trzy razy od jakichś trzech miesięcy. Mam w sumiedziewięć urządzeń.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7076
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 25, 2019 3:45 pm

To wynika z tego, że licznik wysyła czasami wartość mniejszą niż poprzednio. Musisz to ogarnąć programowo na poziomie licznika. Soft + hardware.
User avatar
o_rany
Posts: 220
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Mon Nov 25, 2019 3:53 pm

... a mozna w chmurze zrobic warunek ze jesli mniejsze to nie zapisuje loga i czeka na nastepny odczyt?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7076
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 25, 2019 4:12 pm

Nie można. Tam mają być takie daje jakie przesyła urządzenie.
User avatar
o_rany
Posts: 220
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Mon Nov 25, 2019 4:30 pm

...szkoda bo te "szpilki" kłują w oczy:(
Przypomne sie jeszcze z pytaniem czy ktos moze zrobil na tyle wydajny licznik ze daje rade ogarniac jeszcze WI-FI bez tracenia impulsow.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7076
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 25, 2019 5:25 pm

Zamel pracuje nad takim sprzętem. Nie jest to prosty temat wbrew pozorom.
Post Reply