Licznik energii elektrycznej

elmaya
Posty: 832
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn sty 06, 2020 8:51 pm

pzygmunt pisze:
pn sty 06, 2020 11:47 am
Obecnie nie ma takiej opcji. Dopiero ją wprowadzimy wraz z taryfami.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 795
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn sty 06, 2020 8:52 pm

I wszystko jasne :]
Piterros
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 16, 2020 10:06 pm

czw sty 16, 2020 10:12 pm

Witam, czy prawidłowo podpięty licznik energii supła powinien oprócz energii czynnej pobranej wskazywać jakiś symboliczny poziom energii zwróconej (kilka kWh w skali m-ca)?
Zaznaczam, ze nie mam fotowoltaiki i licznika dwukierunkowego.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8455
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 16, 2020 10:14 pm

Ile to jest „symboliczny” ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 17, 2020 10:05 pm

U mnie pokazuje caly czas zwrócona: 0,01415kWh
Piterros
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 16, 2020 10:06 pm

pt sty 17, 2020 11:10 pm

Średnio wychodzi około 0,15 kWh dziennie zwróconej energii. 3 pierwsze dni na wykresie to okres w którym obejmy na przewodach były założone odwrotnie, ale zostało to poprawione.
Mimo to nadal wolumen energii zwróconej przyrasta.
Załączniki
F5F2C839-72E8-4CB4-A109-780234138557.jpeg
F5F2C839-72E8-4CB4-A109-780234138557.jpeg (237.94 KiB) Przejrzano 585 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 293
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob sty 18, 2020 4:54 pm

Witam. Spróbuj odsunąć od siebie przekładniki i wszystkie przewody które z nimi sąsiadują. Generalnie nie powinno wskazywać energii zwróconej jeśli nie posiadasz fotowoltaiki. Spróbuj zrobić co napisałem a jeśli nie pomoże to będziemy myśleć dalej
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

wt sty 28, 2020 6:40 am

Cześć wszystkim,
czytałem że jest możliwe wgranie ww. oprogramowania do sonoff basic, a czy jest możliwe dodoatkowe dodanie czyjnika temp. DS18B20 w ramach jednego sonoffa ? Czy lepiej zastosować dwa osobne urządzenia, jedno jako licznik energii a drugie jako czujnik temp. ?
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

czw sty 30, 2020 8:40 am

kamilsob pisze:
wt sty 28, 2020 6:40 am
Cześć wszystkim,
czytałem że jest możliwe wgranie ww. oprogramowania do sonoff basic, a czy jest możliwe dodoatkowe dodanie czyjnika temp. DS18B20 w ramach jednego sonoffa ? Czy lepiej zastosować dwa osobne urządzenia, jedno jako licznik energii a drugie jako czujnik temp. ?
To nie ten temat chyba ;)
Sonoff Basic nie może być licznikiem energii, niezależnie jaki soft tam wgrasz.
Za to termometrów możesz podłączyć kilka przy odpowiedni sofcie.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw sty 30, 2020 12:17 pm

LIcznikiem energii nie, ale impulsowym czytajacym diode lub z wyjscia impulsowego jak najbardziej i to z powodzeniem:)
Gdyby skompilowac licznik impulsowy + termostat wyjdzie fajne cudo do pieca elektrycznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”