Licznik energii elektrycznej

elmaya
Posty: 661
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn sty 06, 2020 8:51 pm

pzygmunt pisze:
pn sty 06, 2020 11:47 am
Obecnie nie ma takiej opcji. Dopiero ją wprowadzimy wraz z taryfami.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn sty 06, 2020 8:52 pm

I wszystko jasne :]
Piterros
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 16, 2020 10:06 pm

czw sty 16, 2020 10:12 pm

Witam, czy prawidłowo podpięty licznik energii supła powinien oprócz energii czynnej pobranej wskazywać jakiś symboliczny poziom energii zwróconej (kilka kWh w skali m-ca)?
Zaznaczam, ze nie mam fotowoltaiki i licznika dwukierunkowego.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 16, 2020 10:14 pm

Ile to jest „symboliczny” ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 17, 2020 10:05 pm

U mnie pokazuje caly czas zwrócona: 0,01415kWh
Piterros
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 16, 2020 10:06 pm

pt sty 17, 2020 11:10 pm

Średnio wychodzi około 0,15 kWh dziennie zwróconej energii. 3 pierwsze dni na wykresie to okres w którym obejmy na przewodach były założone odwrotnie, ale zostało to poprawione.
Mimo to nadal wolumen energii zwróconej przyrasta.
Załączniki
F5F2C839-72E8-4CB4-A109-780234138557.jpeg
F5F2C839-72E8-4CB4-A109-780234138557.jpeg (237.94 KiB) Przejrzano 355 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 121
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob sty 18, 2020 4:54 pm

Witam. Spróbuj odsunąć od siebie przekładniki i wszystkie przewody które z nimi sąsiadują. Generalnie nie powinno wskazywać energii zwróconej jeśli nie posiadasz fotowoltaiki. Spróbuj zrobić co napisałem a jeśli nie pomoże to będziemy myśleć dalej
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

wt sty 28, 2020 6:40 am

Cześć wszystkim,
czytałem że jest możliwe wgranie ww. oprogramowania do sonoff basic, a czy jest możliwe dodoatkowe dodanie czyjnika temp. DS18B20 w ramach jednego sonoffa ? Czy lepiej zastosować dwa osobne urządzenia, jedno jako licznik energii a drugie jako czujnik temp. ?
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 101
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

czw sty 30, 2020 8:40 am

kamilsob pisze:
wt sty 28, 2020 6:40 am
Cześć wszystkim,
czytałem że jest możliwe wgranie ww. oprogramowania do sonoff basic, a czy jest możliwe dodoatkowe dodanie czyjnika temp. DS18B20 w ramach jednego sonoffa ? Czy lepiej zastosować dwa osobne urządzenia, jedno jako licznik energii a drugie jako czujnik temp. ?
To nie ten temat chyba ;)
Sonoff Basic nie może być licznikiem energii, niezależnie jaki soft tam wgrasz.
Za to termometrów możesz podłączyć kilka przy odpowiedni sofcie.
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw sty 30, 2020 12:17 pm

LIcznikiem energii nie, ale impulsowym czytajacym diode lub z wyjscia impulsowego jak najbardziej i to z powodzeniem:)
Gdyby skompilowac licznik impulsowy + termostat wyjdzie fajne cudo do pieca elektrycznego.
ODPOWIEDZ