Licznik energii elektrycznej

kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

pt sty 31, 2020 7:08 am

o_rany pisze:
czw sty 30, 2020 12:17 pm
LIcznikiem energii nie, ale impulsowym czytajacym diode lub z wyjscia impulsowego jak najbardziej i to z powodzeniem:)
Gdyby skompilowac licznik impulsowy + termostat wyjdzie fajne cudo do pieca elektrycznego.
Czyli pomysł fajny, kwestia napisania programu...tu już gorzej. Może ktoś chętny ? :D
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob lut 01, 2020 1:52 pm

o_rany pisze:
czw sty 30, 2020 12:17 pm
LIcznikiem energii nie, ale impulsowym czytajacym diode lub z wyjscia impulsowego jak najbardziej i to z powodzeniem:)
Gdyby skompilowac licznik impulsowy + termostat wyjdzie fajne cudo do pieca elektrycznego.
Rozumiem, że trzymamy określoną temperaturę w domu, i po przekroczeniu X kwh termostat zmniejsza swoje nastawy o kilka stopni? :d
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 252
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

ndz lut 02, 2020 3:15 pm

nie... po prostu wiesz ile Cie kosztuje ogrzewanie w domu a sterowanie piecem byloby wl/wyl na podstawie zadanej/mierzonej temp.
kamilsob
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 28, 2020 6:35 am

czw lut 06, 2020 11:33 am

Ja bardziej myślałem żeby pod jeden moduł NodeMcu pod wolne GPIO podczepić dodatkowo czujniki temperatury ds18b20 (kilka sztuk) i te dane pokazywać w supli tj. licznik energii oraz temperatury z czujników
s_pol
Posty: 8
Rejestracja: pt mar 08, 2019 9:13 pm

wt lut 11, 2020 12:51 pm

Witajcie,
zastanawiam się czy dałoby się użyć jako licznik energii malutkiego Sonoffa mini?
Z tego co się orientuję posiada GPIO2. Pozostawałoby jedynie skompilować program pod moduł esp8265.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony wt lut 25, 2020 8:13 pm przez s_pol, łącznie zmieniany 1 raz.
swiatkot
Posty: 1
Rejestracja: wt lut 25, 2020 7:18 pm

wt lut 25, 2020 7:34 pm

Witam,
czy ktoś połączył licznik z Home Assistant?
Przy standardowej konfiguracji w configuration.yaml ( https://www.home-assistant.io/integrations/supla/)
zgłasza mi się błąd "Unsupported function: ELECTRICITYMETER, channel id: xxxxx".

Czy jest mozliwość użycia "linka bezpośredniego"? jeżeli tak, to jakie parametry nalaży wpisać w configuration.yaml
Zidane
Posty: 42
Rejestracja: śr paź 04, 2017 8:07 pm

pn maja 04, 2020 7:53 pm

Witam
Gdzie znajdę aktualny wsad pasujący do NodeMCU?
Z góry dziękuje ;)
Zainstalowane:
---5x Sonoff Basic +DS18B20, ---1x Sonoff RF +DHT22, ---4x Sonoff Touch (1 gang) +DS18B20, ---1x Sonoff Touch (2 gang) +DS18B20 +DHT22
Waldekk1974
Posty: 3
Rejestracja: ndz cze 14, 2020 10:13 am

sob lip 18, 2020 5:14 am

Witam.
W porze bumu na energię odnawialną z PV można byłoby wymyślić sterowanie zależne od prądu.
Chodzi mi załączanie obwodów dodatkowych w zależności od natężenia prądu np. 1A załącz pierwszą grzałkę, 2A załącz drugą grzałkę lub można to wykorzystać do załączenia klimy w mieszkaniu
Pozdrawiam. Nowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”