Licznik energii elektrycznej

arkomp
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 09, 2018 12:50 pm

ndz gru 23, 2018 8:21 pm

Rozumiem że mam w rozdzielce licznik który daje mi impulsy, ale jak wpuścić je do supli? Czy jest możliwość wgrania odpowiedniego softu do sonoffa i np. zamiast czujnika temperatury podłączyć impulsy z licznika które dalej po wifi będą szły do supli?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 23, 2018 8:22 pm

arkomp pisze:
ndz gru 23, 2018 8:21 pm
Rozumiem że mam w rozdzielce licznik który daje mi impulsy, ale jak wpuścić je do supli? Czy jest możliwość wgrania odpowiedniego softu do sonoffa i np. zamiast czujnika temperatury podłączyć impulsy z licznika które dalej po wifi będą szły do supli?
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
arkomp
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 09, 2018 12:50 pm

ndz gru 23, 2018 8:27 pm

pzygmunt pisze:
ndz gru 23, 2018 8:22 pm
arkomp pisze:
ndz gru 23, 2018 8:21 pm
Rozumiem że mam w rozdzielce licznik który daje mi impulsy, ale jak wpuścić je do supli? Czy jest możliwość wgrania odpowiedniego softu do sonoffa i np. zamiast czujnika temperatury podłączyć impulsy z licznika które dalej po wifi będą szły do supli?
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
Nie dla każdego to takie proste
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1036
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 23, 2018 8:50 pm

ja zaczekam na wersję pod Arduino , cierpliwie czekam :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt gru 25, 2018 8:25 am

Witam
Mam parę pytań odnośnie uruchomienia licznika
Zainstalowałem na nodemcu impulse_counter.rar ktory zamieścił Sławek. Instalacja przeszła bez problemu i w cloud pojawił mi sie licznik. Z rademe wynika ze impulsy są zliczana na "IMPULSE_PORT 4" - czyli chodzi o gpio 4 ? Podciągnąłem ten pin pod 3,3V przez rezystor 4,7kom i podłączyłem do impulsatora zwiera do masy gpio 4 kilkadziesiąt razy na minute
Rozumiem ze aplikacja na telefon jeszcze tego nie obsługuje bo mam tylko puste pole bez żadnych danych, ale w cloud tez mi sie nic nie zlicza.

1 Nie mam tam nigdzie żadnych wyników - gdzie ich szukać? Historie zapisu tez mam pustą
2 Czym sie rożni IMPULSE_PORT 4 od LED_RED_PORT 5.
3 I żeby zliczało to piny gpio 4 lub gpio 5 musza być zwierane do masy?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt gru 25, 2018 10:12 am

Aplikacja tego jeszcze Ci nie pokaże ale historia powinna się uzupełniać.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt gru 25, 2018 10:54 am

Niestety historia pomiarów jest pusta
Przełączyłem impulsator na gpio5, zobaczę za 15 min czy coś się zapisało. A swoja droga, jeśli impulsator nie byłby podłączony to czy w historii pomiarów nie powinno być 0 ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt gru 25, 2018 10:58 am

GPIO5 jest do sterowania ledem konfiguracyjnym.
Liczyć powinien na GPIO4, ale u mnie też historia pusta...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt gru 25, 2018 11:05 am

dawidd pisze:
wt gru 25, 2018 10:54 am
Niestety historia pomiarów jest pusta
Przełączyłem impulsator na gpio5, zobaczę za 15 min czy coś się zapisało. A swoja droga, jeśli impulsator nie byłby podłączony to czy w historii pomiarów nie powinno być 0 ?
Wygląda na to, że dziwnym sposobem wyparował mi kod, który zapisuje te pomiary na serwerze. Sprawdzę to i wrzucę poprawkę.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt gru 25, 2018 1:37 pm

dawidd pisze:
wt gru 25, 2018 8:25 am
Witam
Mam parę pytań odnośnie uruchomienia licznika
Zainstalowałem na nodemcu impulse_counter.rar ktory zamieścił Sławek. Instalacja przeszła bez problemu i w cloud pojawił mi sie licznik. Z rademe wynika ze impulsy są zliczana na "IMPULSE_PORT 4" - czyli chodzi o gpio 4 ? Podciągnąłem ten pin pod 3,3V przez rezystor 4,7kom i podłączyłem do impulsatora zwiera do masy gpio 4 kilkadziesiąt razy na minute
Rozumiem ze aplikacja na telefon jeszcze tego nie obsługuje bo mam tylko puste pole bez żadnych danych, ale w cloud tez mi sie nic nie zlicza.

1 Nie mam tam nigdzie żadnych wyników - gdzie ich szukać? Historie zapisu tez mam pustą
2 Czym sie rożni IMPULSE_PORT 4 od LED_RED_PORT 5.
3 I żeby zliczało to piny gpio 4 lub gpio 5 musza być zwierane do masy?

Rozumiem, że podłączamy to:
ir.jpg
ir.jpg (42.71 KiB) Przejrzano 801 razy
Tak aby "zaglądał" do diody nadawczej licznika od dostawcy (o ile jest w to wyposażony)
Kurcze nie mogę tego znaleźć na Allegro, u nas w sklepie "Mikro" w Koszalinie (jest nawet osobne stoisko Arduino) też tego nie dostałem. Czekam na to z AliExpress
ODPOWIEDZ