IOT SDK

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1105
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt wrz 27, 2019 6:44 pm

Dokładnie, tak jak Przemek pisze. Jesteś w domu ;)
Generalnie zasada jest taka:
1. klonujesz gita z supla-docker
2. zmieniasz branch na espressif
3. budujesz obraz
4. uruchamiasz kontener
5. kompilujesz soft

Od 1 do 4 już zrobiłeś pozostało kompilować :)
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt wrz 27, 2019 6:47 pm

Poszło. Dawno nic nie kompilowałem i się zakręciłem. Odpaliłem espressif w jednym oknie a kompilować chciałem w drugim. Dzięki za naprowadzenie :D
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lis 06, 2019 8:14 pm

Co określają ( lub,za co odpowiadają ), te dwa parametry "5" i "20", znajdujące się w pliku supla_esp_gpio.c

Kod: Zaznacz cały

#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT   5
#define INPUT_CYCLE_TIME        20
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 06, 2019 8:20 pm

supla_esp_gpio_input_timer_cb sprawdza stan wejść co INPUT_CYCLE_TIME ms.
Aby uznać, że wejście (np. przycisk) zmienił stan to jego wartość musi się utrzymać przez INPUT_MIN_CYCLE_COUNT sprawdzeń.

Przeliczając na czas INPUT_MIN_CYCLE_COUNT * INPUT_CYCLE_TIME = 100ms w tym przypadku.
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lis 06, 2019 8:35 pm

Dzięki za wytłumaczenie.
Czyli,zwiększając te parametry (eksperymentalnie) np do 10 i 25, można by było (spróbować), uodpornić pewne moduły ( np sonofa mini ), na zakłócenia z sieci.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 06, 2019 8:40 pm

Tak ale tym samym zwiększasz czas potrzebny na naciśnięcie. Generalnie można to trochę inaczej zrealizować np. wpinając się bezpośrednio w przerwania. Sposobów jest kilka. Wybór zależy od sprzętu.
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lis 06, 2019 8:51 pm

pzygmunt pisze:
śr lis 06, 2019 8:40 pm
Generalnie można to trochę inaczej zrealizować np. wpinając się bezpośrednio w przerwania.
A czy może, w którymś z softów zamieszczonych na github-ie supli, jest już takie rozwiązanie ?
Żebym mógł zobaczyć, jak jest to zrobione.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 06, 2019 9:21 pm

Tam jest tylko ten jeden przykład
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn lis 25, 2019 4:01 pm

Mając wprowadzone "pewne" zmiany  ( modyfikacje ) w kodzie, żeby dokonać aktualizacji trzeba najpierw wykonać:

git reset --hard HEAD^

Następnie:

git pull

Ale wiąże się to również, z utratą własnych "zmian"

I tu nasuwa mi się pytanie, czy można aktualizacje wykonać  ( wykonywać ) "ręczne", tak, żeby "własne" zmiany pozostały ?
Nie wiem, czy  odpowiednio to napiszę.
Każda zmiana ma "jakiś" tam nr (na GITHUB-ie).
I zamiast komendy: git pull ,
czy istnieje "jakaś" komenda np:
"git pull numer"
co zaktualizuje tylko fragment kodu.
I tak po kolei, aktualizacja, za aktualizacją.
Coś na wzór:
 viewtopic.php?p=53825#p53825
Podsumowując.
Chciałbym mieć na bieżąco najnowsze aktualizacje, ale również zmiany co sam wprowadziłem np:
https://github.com/lesny8/supla-espress ... 8089ff11c9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”