IOT SDK

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 25, 2019 4:18 pm

Dlaczego tak brutalnie.
Tworzysz nowego brancha dla swoich zmian

Kod: Zaznacz cały

git checkout -b <new-branch>
Następnie commitujesz zmiany

Kod: Zaznacz cały

git add <files>
git commit -m "Moje zmiany"
wracasz do np mastera

Kod: Zaznacz cały

git checkout master
następnie
git pull

Możesz też po prostu zapisać swoje zmiany w schowku

Kod: Zaznacz cały

git stash
następnie

Kod: Zaznacz cały

git pull
jak chcesz swoje zmiany przywrócić to

Kod: Zaznacz cały

git stash pop
Tu mogą pojawić się konflikty dlatego lepiej twórz własnego brancha
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 986
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lis 25, 2019 4:24 pm

Można przeciwdziałać utracie wprowadzonych zmian na kilka sposobów. Najprościej jest zrobić sobie git commit -m "Moje zmiany".
Ważne żebyś wiedział że robiąc git clone tworzysz kopię lokalną zdalnego repozytorium. Zatem to co robisz lokalnie i commitujesz lokalnie to jest przechowywane lokalnie, ale żeby zmiana była na repo zdalnym to byś musiał zrobić git push. Jeśli zrobiłeś clone repo oficjalnego, to nigdy pusha nie zrobisz, bo nie masz uprawnień do zapisu na tym repo.
W momencie kiedy robisz git pull robisz tak na prawdę git fetch i git merge z repozytorium zdalnego do lokalnego. Możesz wykonać to w dwóch krokach. Najpierw pobierasz zmiany potem łączysz. Jesli masz jakiś conflikt ze swoimi zmianami to go rozwiązujesz ;)

Edit.
P.S. Już nie chciałem kasować, tego co napisałem ;)
Ostatnio zmieniony pn lis 25, 2019 4:28 pm przez lesny8, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn lis 25, 2019 4:26 pm

Dziękuję za wyjaśnienie. :D
Zaraz będę to testować.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lis 26, 2019 4:26 pm

Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt lis 26, 2019 6:23 pm

Udało mi sie zaktualizować wersje 2.7.10 do 2.7.16 pozostawiając własne zmiany metodą drugą czyli:

Kod: Zaznacz cały

git stash
git pull
git stash pop
Co prawda miałem konflikt z plikiem:
build.sh
ale poradziłem sobie w ten sposób, że zmieniłem mu nazwę, następnie skopiowałem orginalny (już zaktualizowany) plik build.sh,
oraz metodą kopiuj - wklej przeniosłem swoje zmiany.

Natomiast pierwszą metodą coś mi nie wychodzi, gdyż wpisując:

Kod: Zaznacz cały

git checkout -b <new-branch>
dostaje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

bash: syntax error near unexpected token `newline'
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 26, 2019 6:24 pm

Konflikt rozwiązujesz za pomocą git mergetool
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt lis 26, 2019 8:20 pm

pzygmunt pisze:
wt lis 26, 2019 6:24 pm
Konflikt rozwiązujesz za pomocą git merge tool
Chyba, zle to napisałem (niezrozumiale) - przepraszam.
Próbując zaktualizować swoje zródła z 2.7.10 do 2.7.16 metodą (opisaną jako pierwsza):

Kod: Zaznacz cały

Tworzysz nowego brancha dla swoich zmian

git checkout -b <new-branch>

Następnie commitujesz zmiany

git add <files>
git commit -m "Moje zmiany"

wracasz do np mastera

git checkout master

następnie

git pull
Zaraz po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

git checkout -b <new-branch>
dostaje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

bash: syntax error near unexpected token `newline'
Chyba,że te komendy dotyczą tylko GITHUB-a, a ja to robie lokalnie (na własnym kompie: win7+VirtualBox+IOT SDK)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 26, 2019 8:23 pm

<new-branch> zamień na swoją nazwę np
git checkout -b mojbranch
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt lis 26, 2019 9:27 pm

pzygmunt pisze:
wt lis 26, 2019 8:23 pm
<new-branch> zamień na swoją nazwę np
git checkout -b mojbranch
Dzięki
Poszło
Tylko co teraz tu mam wpisać:

Kod: Zaznacz cały

git add <files>
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 986
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt lis 26, 2019 9:33 pm

Kod: Zaznacz cały

git add .
Dodajesz wszystkie zmienione plki, albo

Kod: Zaznacz cały

git add ściżka_do_jednego_pliku
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
ODPOWIEDZ