IOT SDK

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn maja 04, 2020 10:33 pm

Też kiedyś miałem rozkmine z GPIO0 i jak znalazłem rozwiązanie, to już nigdy więcej się nad tym nie zastanawiałem i w zasadzie nie wiem czemu tak jest :) ale ma on jakąś zależność z GPIO5.
U mnie zaczął się zmieniać stan jak dodałem GPIO5 do supla_input_cfg jako INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE.
GPIO0 nie jest u mnie co prawda pinem, który wyzwala działanie przekaźnika, ale to akurat bez znaczenia.
Zrobiłem Ci PR ;)
kris.sg
Posty: 147
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

śr maja 06, 2020 7:38 pm

Dzięki na ciebie zawsze można liczyć :)
Teraz przycisk działa, ale żeby nie było tak kolorowo to po każdym restarcie modułu czy przywróceniu zasilania przekaźnik którym steruje gpio 0 ma stan wysoki.
Rozwiązałem problem zapisując stan przekaźnika do pamięci i po uruchomieniu modulu przywraca jego stan:

Kod: Zaznacz cały

void ICACHE_FLASH_ATTR supla_esp_board_on_connect(void) {
  supla_esp_gpio_set_hi( B_RELAY1_PORT, supla_esp_cfg.gpio0 );  //ustawienie zapamietanego stanu
jak to dałem do gpio_init to po chwili przekaźnik i tak miał stan wysoki
flagi przy relay oczywiście mam "RELAY_FLAG_RESTORE_FORCE"

Nie jest to może eleganckie rozwiązanie ale działa :)
Patryk
Posty: 798
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn maja 11, 2020 10:31 pm

Pytanie chyba tylko do @pzygmunt
Czy istnieje możliwość, aby przy wyborze:

RELAY_FLAG_RESET

po zaniku wifi lub neta, "moduł" nie wyłączał już "załączonego" przekaźnika ( po ok 30 sek ).

Wiem, że można wybrać:

RELAY_FLAG_RESTORE

Ale.
Chodzi mi o to,  że gdy nastapi zanik napięcia, po powrocie  ( napięcia ) "moduł" nie załączy przekaźnika ( jak był włączony ), ALE zanik wifi lub połączenia z netem nie wyłączy już załączonego przekaźnika ( po ok 30 sek ).
Ps.
Swego czasu pamiętam, że również ktoś pytał, czy w ROW-01/02 można by było zastosować taką możliwość wyboru pamięci stanu przekaźnika.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 12, 2020 6:17 am

Należy wybrać taki port który nie zmienia stanu przy restarcie układu. Można też zablokować wymuszanie restartu w przypadku braku połączenia.
Patryk
Posty: 798
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob cze 27, 2020 9:14 am

Co to jest ( lub będzie ) ???
"Countdown timer implementation"
 https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... f7baca426b
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob cze 27, 2020 9:19 am

Patryk
Posty: 798
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob cze 27, 2020 9:24 am

Dzięki za info.
Rozumiem, że ten czas będzie można ustawiać w Clud-ie ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob cze 27, 2020 7:21 pm

Patryk pisze:
sob cze 27, 2020 9:24 am
Dzięki za info.
Rozumiem, że ten czas będzie można ustawiać w Clud-ie ?
Z aplikacji będzie można ustawić czas. W cloudzie czas na stałe można ustawić dla łącznika schodowego.
Patryk
Posty: 798
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob cze 27, 2020 8:01 pm

Ooo.
Robi się ciekawie.
Patryk
Posty: 798
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz cze 28, 2020 12:26 am

Zaktualizowałem 'źródła" do 2.7.19
 viewtopic.php?p=67974#p67974
Następnie dopisałem:
 viewtopic.php?p=71999#p71999

Tylko cały czas jest ERROR...
Załączniki
20200628_022435.jpg
20200628_022435.jpg (4.9 MiB) Przejrzano 87 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”