IOT SDK

Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 12, 2019 5:06 pm

Dziękuję @pzygmunt za podpowiedź- działa.
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Jun 17, 2019 9:24 am

W niektórych softach np. sonoff_socket w menu konfiguracji jest opcja aktualizacji.
Powiedzmy, że coś zmienię w sofcie, np dodam ds-a.
Jak za pomocą tej funkcji wgrać soft  ???
Jeżeli to już gdzieś było opisane na forum to przepraszam, ale szukałem i ....
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 17, 2019 9:58 am

Przez FOTA nie wgrasz jeśli nie masz klucza do podpisania binarek.
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Jun 17, 2019 12:36 pm

Patryk wrote:
Mon Jun 17, 2019 9:24 am
[...]
Jak za pomocą tej funkcji wgrać soft  ???
Jeżeli to już gdzieś było opisane na forum to przepraszam, ale szukałem i ....
Cały proces opisałem kiedyś i znajduje się w FAQ.
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Jun 18, 2019 3:27 pm

Dzięki @lesny8

Mam jeszcze pytanie.
Od paru dni używam IOT SDK.
Na początek do testu poszedł soft gate_module+dht22.
Soft się skompilował w najnowszej wersji 2.7.9.
Niby wszystko działa prawidłowo, ale zauważyłem, że jak już moduł pracuje, a odłaczy się czujnik DHT22 to wyniki pomiarów pozostają - dziwne (a powinny być te trzy kreseczki).
Dopiero zresetowanie modułu lub zmiany na CLUD powodują wyświetlenie  ( - - -).
Czy to ja coś źle robię, czy " te typy" tak mają.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jun 18, 2019 3:30 pm

Musisz sobie zdebugować co tutaj się dzieje w takiej sytuacji.

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _dht.c#L66
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 19, 2019 4:33 am

pzygmunt wrote:
Tue Jun 18, 2019 3:30 pm
Musisz sobie zdebugować co tutaj się dzieje w takiej sytuacji.

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _dht.c#L66
Wgrałem na nowo IOT SDK.
Skompilowałem soft gate_module_dht22 ver.2.0.2 - efekt bez zmian.
Następnie pobraniem bin-y z github-a ver opr. 1.4 - efekt ten sam.
Tak, że chyba jest gdzieś bug w oprogramowaniu, że po odłaczeniu DHT22 wyświetlają się cały czas ostatnio zapamiętane wskazania, zamiast  ( - - - ).
Wystarczy podłączyć ponownie DHT22, a wskazania się aktualizują.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 19, 2019 7:37 am

No chodzi o to byś tylko skompilował. Chodzi o to abyś dodał odpowiednie logi tak by zaobserwować na jakim poziomie pojawia się problem.
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 19, 2019 8:25 pm

pzygmunt wrote:
Wed Jun 19, 2019 7:37 am
No chodzi o to byś tylko skompilował. Chodzi o to abyś dodał odpowiednie logi tak by zaobserwować na jakim poziomie pojawia się problem.
Z moim zasobem wiedzy, niewykonalne.
Będę musiał raczej poczekać - może kiedyś zostanie to naprawione przy jakieś aktualizacji.
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Jun 21, 2019 9:43 pm

Może się jeszcze komuś przyda.
Mi się spodobało.
viewtopic.php?p=16056#p16056
Post Reply