Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9129
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 29, 2019 3:02 pm

Przy okazji wersji v2.4 wprowadzimy kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia.
Będzie można wybrać ikonę i wprowadzić jednostkę, precyzję pomiaru oraz czy ma być prowadzona historia pomiarów.

Jeśli macie odnośnie tego tematu jakiś pomysły/uwagi to napiszcie je proszę tutaj.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw sie 29, 2019 4:02 pm

Super! W woltomierzu będzie"V" a nie stopnie.
Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1234
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw sie 29, 2019 4:49 pm

A czy dla czujnika natężenia oświetlenia planujesz dedykowany kanał? Jak dla mnie to taki kanał ogólnego przeznaczenia w sumie by wystarczył ;)
Yepestis
Posty: 263
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw sie 29, 2019 5:40 pm

Fajnie by była jakby był też kanał, który wyświetla dwie wartości z jednego czujnika na wzór DHT22
Ostatnio zmieniony czw sie 29, 2019 7:29 pm przez Yepestis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1152
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sie 29, 2019 6:08 pm

Yepestis pisze:
czw sie 29, 2019 5:40 pm
Fajnie by była jakby był też kanał, który wyświetla dwia wartości z jednego czujnika na wzór DHT22
To dobry pomysł , można by wówczas wyświetlać wartości min i max .
Czy w tej wersji pojawi się również zapowiadany kanał do regulacji np temp. ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sie 29, 2019 7:01 pm

2.4 czyli sceny. Czy przy okazji mozesz na cloudzie dodac wirtualne kanaly? Mam kilkanascie wirtualnych przelacznikow i sensorow dla ktorych musialem podlaczyc esp. Za pomocą linków bezposrednich mam w supli stan innych urzadzen np. z integry. Mozliwosc dodania takich kanalow bezposrednio w cloud ułatwiło by robotę.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9129
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 29, 2019 9:45 pm

shimano73 pisze:
czw sie 29, 2019 6:08 pm
Yepestis pisze:
czw sie 29, 2019 5:40 pm
Fajnie by była jakby był też kanał, który wyświetla dwia wartości z jednego czujnika na wzór DHT22
To dobry pomysł , można by wówczas wyświetlać wartości min i max .
Czy w tej wersji pojawi się również zapowiadany kanał do regulacji np temp. ?
Termostat przewidziany jest dopiero w v2.5
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9129
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 29, 2019 9:46 pm

cino111 pisze:
czw sie 29, 2019 7:01 pm
2.4 czyli sceny. Czy przy okazji mozesz na cloudzie dodac wirtualne kanaly? Mam kilkanascie wirtualnych przelacznikow i sensorow dla ktorych musialem podlaczyc esp. Za pomocą linków bezposrednich mam w supli stan innych urzadzen np. z integry. Mozliwosc dodania takich kanalow bezposrednio w cloud ułatwiło by robotę.
Wirtualne kanały to temat wymagający przemyślenia. Nie w tej wersji. Obsługa wejść to też temat na min v2.5
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9129
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 29, 2019 9:47 pm

piomar2 pisze:
czw sie 29, 2019 4:02 pm
Super! W woltomierzu będzie"V" a nie stopnie.
Pozdrawiam...
Do V jest kanał „licznik energii”
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1152
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sie 30, 2019 4:03 am

A może jakiś programowalny zadajnik wartości , coś na kształt ściemniacza lub potencjometru suwakowego , ja bym to wykorzystał do sterowania wentylacją
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”