Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia

Awatar użytkownika
klew
Posty: 664
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 23, 2019 2:35 pm

Co będzie aplikowane na wartości z urządzenia pierwsze: multiplier czy adjustment?

Ten "unit $ value USD" wygląda nieczytelnie. Mimo że wiem o prefiksach i postfiksach, to przez minutę się zastanawiałem po co "unit" jako "$" a "value" jako "USD" :)
Może dać etykietę: "Unit pre/post-fix" a zamiast "value" napisać "(value)" - tak aby się odróżniało od etykiety. Albo zrobić to "value" w wyłączonym polu do wprowadzania wartości?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn gru 23, 2019 4:53 pm

fracz pisze:
pn gru 23, 2019 9:49 am
Opracowaliśmy następującą konfigurację nowego typu kanału: ogólny kanał pomiarowy.


image.png


Proszę o uwagi :-)
Super wiadomość pod Choinkę :)
A czy jest gdzieś już opisany na git aby potestować -

Kod: Zaznacz cały

#define SUPLA_CHANNELFNC_??????????? 
Kiedy planujecie wprowadzić na Cloud'a?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7978
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 23, 2019 5:34 pm

Unit zmieniłbym na "Prefix"
Value na "Suffix"

"Measurement multiplier" zmieniłbym na "Ilość /jednostkę". Czyli tak zamiast mnożnika to dzielnik. Wartość otrzymana z licznika byłaby dzielona przez w/w wartość.
"Measurement adjustment" zmieniłbym na wartość początkową. (analogicznie jak w liczniku impulsów).


device_channel_value / divider + initial_value = channel_value
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn gru 23, 2019 5:35 pm

pzygmunt pisze:
pn gru 23, 2019 5:34 pm
Unit zmieniłbym na "Prefix"
Value na "Suffix"

"Measurement multiplier" zmieniłbym na "Ilość /jednostkę". Czyli tak zamiast mnożnika to dzielnik. Wartość otrzymana z licznika byłaby dzielona przez w/w wartość.
"Measurement adjustment" zmieniłbym na wartość początkową. (analogicznie jak w liczniku impulsów).


device_channel_value / divider + initial_value = channel_value
gdyby się dało polubić ...:)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn gru 23, 2019 7:05 pm

Przez to "measurement adjustment" rozumiałem deltę pomiaru - tak jak w termometrach. Ale w sumie dla takich "ciągłych pomiarów" to wychodzi na to samo.
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn gru 23, 2019 7:30 pm

Dla zwykłych ludzi ten kanał będzie wydawał się abstrakcją :D

Ja jedynie co bym oczekiwał od tego kanału to możliwość określenia precyzji, jednostki może ewentualnie korektę wartości.

Może mam zbyt małe wymagania ale to by rozwiązało wszystkie moje potrzeby i braki 😀
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn gru 23, 2019 9:26 pm

Się poprawiam się.
screenshot_2.png
screenshot_2.png (37.35 KiB) Przejrzano 301 razy
Remi
Posty: 52
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn gru 23, 2019 9:31 pm

Mógłbym jeszcze zasugerować implementacje "signal conditioning" - nic więcej nic do szczęścia nie było by potrzebne ;)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn gru 23, 2019 9:35 pm

Wydaje mi się że to jest raczej zadanie softu urządzenia...?
Remi
Posty: 52
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn gru 23, 2019 9:49 pm

Domniemam że "value per unit" oraz "Initial value" to nic innego jak kalibracja odczytu kanału. Signal conditioning to to samo tylko w wielu punktach. Implementacja tego w sofcie (cloud) była by dobra ponieważ:
- możemy bardzo dokładnie skalibrować nieliniowe sensory (a każdy jest nieliniowy);
- w bardzo prosty sposób możemy przeprowadzać re-kalibracje - dość istotny czynnik jeżeli komuś zależy na dokładności bądź w przypadku wymiany czujnika.;
ODPOWIEDZ