Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1168
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr gru 25, 2019 4:25 pm

1. Kiedy zamierzacie to wprowadzić na serwery produkcyjne?
2. Jak będzie on zdefiniowany w SuplaDevice? Tzn chodzi mi o #define CHANNEL_TYPE_????
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7971
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 25, 2019 4:31 pm

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7971
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 25, 2019 5:53 pm

Chart presentation -> Chart Type
Chart Type -> Chart data source type
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1168
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr gru 25, 2019 6:28 pm

pzygmunt pisze:
śr gru 25, 2019 5:53 pm
Chart presentation -> Chart Type
Chart Type -> Chart data source type
Chart ? Chodzi o wykres czy autouzupelnianie zmieniło z char , które mi na telefonie przyprawia o ból głowy czasem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7971
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 25, 2019 8:34 pm

Chodzi o wykres
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt gru 31, 2019 2:01 pm

Przykładowy panel konfiguracji kanału można zobaczyć np. na https://nightly.supla.org/channels/73
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 86
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

wt gru 31, 2019 2:25 pm

Wygląda to imponująco :)
Sceny są super.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Yepestis
Posty: 228
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

ndz lut 02, 2020 2:52 pm

Planowany jest kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia ale dla dwóch wartości jak dla DHT?
Planuję podpiąć odczyt z regulatora fotowoltaicznego pod Suplę i trochę tych parametrów się nazbiera.
Myślałem żeby wykorzystać kanał licznika energii ale doszedłem do wniosku że będzie mi trochę bzdury pokazywał w zużyciu energii oraz podsumowaniu faz.

Chciałbym odczytywać poniższe parametry kanałem z historią pomiarów:
  • Napięcie panelu fotowoltaicznego
  • Prąd panelu fotowoltaicznego
  • Moc panelu fotowoltaicznego
  • Napięcie odbiorników
  • Prąd odbiorników
  • Moc odbiorników
  • Napięcie akumulatora
  • Prąd akumulatora
  • Moc akumulatora
  • Temperatura akumulatora
  • Procent naładowania akumulatora
  • Całkowita wyprodukowana energia
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7971
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 02, 2020 4:45 pm

Na chwilę obecną jeden kanał jedna wartość.
Yepestis
Posty: 228
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

ndz lut 02, 2020 4:51 pm

To poproszę na przyszłość. Zastanawiam się też jak można by rozwiązać temat definiowania własnych, bardziej zaawansowanych kanałów. Ktoś już ma jakieś przemyślenia na ten temat?

Jakieś info kiedy można się spodziewać kanału ogólnego przeznaczenia tj. wprowadzenia wersji 2.4?
ODPOWIEDZ