Wodomierz

tijo
Posty: 165
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz wrz 22, 2019 8:56 am

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz wrz 22, 2019 10:10 am

Tak, bez problemu. W pierwszym linkowanym przez Ciebie wodomierzu jest zastosowany czujnik Halla, więc należy go zasilić 5V. Drugi to najzwyklejszy kontakton. Jeden i drugi na wyjściu podaje impulsy, które można zliczać w Supli.

Ps. ciekawe rozwiązanie do wykorzystania np. w blokach, gdzie administracja ma swoje modele wodomierzy z odczytem radiowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
tijo
Posty: 165
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz wrz 22, 2019 10:22 am

A tak siedziałem i szperałem.... i naszła mnie myśl że im więcej ciekawostek w SUPLI tym projekt lepiej będzie rozwijany...i tu ukłony dla twórców projektu i użyszkodników, a w szczególności @krycha88 który odwalił kawał dobrej roboty...tak bezinteresownie...i mnie wkurza...milej by mi się ogrzewało domek gdybym wiedział że wypił moje zdrowie...
Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

ndz wrz 22, 2019 7:09 pm

Rozumiem, że w cudzysłowu tnę rurę i wstawiam to urządzenie. Co do tego potrzebuje jeszcze aby mieć wodomierz w Supli?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz wrz 22, 2019 7:15 pm

Dokładnie tak jak piszesz. Potrzebujesz jeszcze do tego licznik impulsów. Np.: viewtopic.php?f=32&t=4979

A odnośnie tych wodomierzy, to nie znalazłem nigdzie informacji o ilości impulsów m3.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 22, 2019 7:59 pm

Podejrzewam  ( choć mogę się mylić ), to są bardziej czujniki przepływu wody.
Coś podobnego, jest zastosowane w pompach ( hydroforach ) renomowanej firmy. ( Gard... )
Działa to na zasadzie, że  jeżeli, jest pobór wody, pompa cały czas pracuje.
Dopiero jak pompa  ( czujnik ), wykryje  brak przepływu wody , wtedy się wyłącza.
Zapobiega to tzw "pulsowaniu" ( zalączaniu i wyłączaniu ) pompy przy małym poborze wody, jeżeli dodatkowo w pompie ( hydroforze) , jest  zastosowany  wyłacznik ciśnieniowy.
Oraz zapobiega uszkodzeniu pompy ( hydroforu ), przy "braku" wody. ( praca na "sucho").
tijo
Posty: 165
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

czw paź 17, 2019 7:12 pm

Patryk pisze:
ndz wrz 22, 2019 7:59 pm
Podejrzewam  ( choć mogę się mylić ), to są bardziej czujniki przepływu wody.
Coś podobnego, jest zastosowane w pompach ( hydroforach ) renomowanej firmy. ( Gard... )
Działa to na zasadzie, że  jeżeli, jest pobór wody, pompa cały czas pracuje.
Dopiero jak pompa  ( czujnik ), wykryje  brak przepływu wody , wtedy się wyłącza.
Zapobiega to tzw "pulsowaniu" ( zalączaniu i wyłączaniu ) pompy przy małym poborze wody, jeżeli dodatkowo w pompie ( hydroforze) , jest  zastosowany  wyłacznik ciśnieniowy.
Oraz zapobiega uszkodzeniu pompy ( hydroforu ), przy "braku" wody. ( praca na "sucho").
@Patryk masz rację to jest czujnik przepływu wody, a nie licznik. Mój plan spalił na panewce...narazie wodomierza na działce nie będzie.

ale już idzie taki: https://pl.aliexpress.com/item/33012767 ... 5c0fHNgJ9D myślę że ten zadziała!!
jamsjamsen
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 28, 2017 11:08 am

sob lis 16, 2019 11:06 pm

sprawdziłem na takim :
i wydaje mi się że dany firmware gubi impulsy, czujnik niby Halla i 384 imp/L , przy bardzo małym przepływie jak widać okiem,że dioda mruga to coś tam zlicza ale przy mocno odkręconej wodzie, brak odczytu, może być tu problem długości trwającego impulsu????


https://allegro.pl/oferta/czujnik-przep ... NjE5YWQ%3D

tijo pisze:
ndz wrz 22, 2019 8:56 am
Można to zaimplementować do SUPLA??
https://pl.aliexpress.com/item/32854336 ... b201603_52

to jeszcze lepsze...

https://pl.aliexpress.com/item/32863597 ... 3f14fa7e89
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7974
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 16, 2019 11:24 pm

Zamel najprawdopodobniej udostępni nowe liczniki impulsów do testów LIW-01. Sprzęt wyposażony w specjalny układ zliczający. Łapie impulsy trwające od 1us do kilku sekund z małą i dużą częstotliwością. Zgłoś
się do nich to może udostępnią Ci licznik do testów.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7974
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 16, 2019 11:34 pm

... wracając co Twojego sprzętu. Należałoby podłączyć jakiś oscyloskop pod ten czujnik aby ustalić co się tam dzieje. Problem powinien być rozwiązywalny.
ODPOWIEDZ