Action trigger / wyzwalacz akcji / button

owca9519
Posty: 42
Rejestracja: pn lut 11, 2019 10:56 pm

sob sty 04, 2020 8:37 pm

Super sprawa !! Bo jeśli ktoś ma w łazience choćby dwa źródła światła np halogeny + paski ledowe przy lustrze to super sterować z wyłącznika, jedno kliknięcie włączenie halogenów dwa kliknięcia włączenie pasków ledowych oczywiście wszystko musi być podłączone pod sterowniki :lol: mega duży plus do autorów 8-) 8-)
owca9519
Posty: 42
Rejestracja: pn lut 11, 2019 10:56 pm

sob sty 04, 2020 8:39 pm

Jeden główny wyłącznik przy drzwiach wychodzimy klikamy trzy razy wszystko gaśnie mega !
desaint
Posty: 31
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

sob sty 04, 2020 10:28 pm

Te triggery to w zasadzie nic innego niż bardziej dedykowana logika. Nie lepiej skupić się właśnie na logice ogólnie? a akcje do przycisków też będzie można zrobić. Taka sama zasada będzie w gaszeniu światła po 2kilku jak i zalaczaniu np przekaźnika jak temperatura gdzieś tam podskoczy.
Jedyna różnica to inne warunki.
Triggery w zasadzie wydają się prostsze do uruchomienia dla zwykłego użytkownika, ale jak wproadzicie logikę z akcjami to wg mnie lepiej wszystko konfigurować w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob sty 04, 2020 11:34 pm

desaint pisze:
sob sty 04, 2020 10:28 pm
Te triggery to w zasadzie nic innego niż bardziej dedykowana logika. Nie lepiej skupić się właśnie na logice ogólnie? a akcje do przycisków też będzie można zrobić. Taka sama zasada będzie w gaszeniu światła po 2kilku jak i zalaczaniu np przekaźnika jak temperatura gdzieś tam podskoczy.
Jedyna różnica to inne warunki.
Triggery w zasadzie wydają się prostsze do uruchomienia dla zwykłego użytkownika, ale jak wproadzicie logikę z akcjami to wg mnie lepiej wszystko konfigurować w jednym miejscu.
Logika będzie implementowana po stronie serwera. Przycisków nie zaimplementuje się po stronie serwera, bo na sieci i na jej opóźnieniach nie można polegać. Serwer mógłby się mylić przy określeniu tego, czy coś jest trójklikiem, czy dwuklikiem. Takie coś musi określić urządzenie "przycisk" i wysłąć odpowiedni stan do serwera.
"Action trigger" włąśnie taką możliwość nam da.
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz sty 05, 2020 7:05 am

@desaint - też mi się ten pomysł na początku nie podobał , dopóki @pzygmunt nie wspomniał o RNW-01. Jesli będzie do tego dedykowany sprzęt to jestem jak najbardziej za. Do tego pewno będzie udostępniony kod źródłowy i każdy będzie mógł wrzucuć to sobie np do sonoffa. Jestem za, tym bardziej, że Supla to nie tylko pasjonaci ale też zwykli userzy którzy będą sobie mogli kupić gotowca czyli RNW-01 z obsługą uruchamiania szerokiej gamy akcji : włącz/wyłącz, przytrzymanie przycisku, dwu/trzy klik, ... .

Inną sprawą są priorytety : czy najpierw wprowadzać ActionTrigger / RNW-01 ? czy najpierw triggery/logikę czyli uruchamianie scen na zdarzenia włącz/wyłącz dowolnego kanału (czyli bez używania dodatkowego sprzetu RNW-01i actiontriggerów do tego ) ? Osobiście wybrałbym najpierw realizację triggerów/logiki (bo z punktu "zwyczajnego" usera to prostsze i tańsze rozwiązanie) a potem actiontrigger/rnw-01 . Jestem przekonany że dla 90% userów Supli logika/obsługa dwóch stanów włącz/wyłącz by wystarczyła. Ale to władcy Supli decydują o priorytetach i trzeba się dostosowac do tych wyborów i już :) Być może od technicznej strony lepiej najpierw wdróżyć actiontriggery ? nieważne :) Ważne jest że docelowo będzie wypas dla pasjonatów jak i dla zwykłych userów :)
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz sty 05, 2020 8:02 am

opiszę Wam jeszcze (na swoim przypadku) dlaczego obsługa tylko dwóch akcji (włącz/wyłącz) wg mnie wystarczy w codziennym użytkowaniu "inteligentnego" domu. Jakiś roku temu, jak w wolnym czasie nie robiłem nic innego jak tylko zabawa z Suplą, stworzyłem 12 scen do zarządzania domem :
- otworz parter
- zamknij parter
- idziemy spać
- wstajemy
- wyjeżdzamy
- Ogladaj TV
........... itd itp
Wszystkie były w miarę "inteligentne" (dlatego było ich "tylko" 12), w tym sensie że same sprawdzały sobie czy jest dzień czy noc ..... i zaplały odpowienie światła, urządzenia... i nie musiałem mieć 40-tu scen a tylko 12.

i przypiąłem sobie to do przycisków SONOFF TOUCH 2CH z obsługą IFTTT na akcje włącz/ wyłącz. Jak sami dobrze możecie wyliczyć , potrzebowałem 3 x sonoff touch 2CH czyli teoretycznie bardzo niewiele.
Na początku wydawało mi się że te 12 scen zapamietam, co pod którym przyciskiem jest. I rzeczywiście zapamiętałem ale pamiętałem je do czasu kiedy przestałem się bawić suplą a zacząłem tego używać tak zwyczajnie , użytkowo. Okazało się że z tych 12- tu scen uzywam 4 regularnie , resztę sporadycznie . I po jakimś czasie zamponiałem co pod ktorym przyciskiem jest i zrezygnowałem z tego bo uruchamiałem nie to co trzeba i się tylko wkurzałem . I zmieniłem to tak że pod przyciskami zostawiłem to co regularnie uzywam (czyli te 4 sceny) , a to co sporadycznie używam, uruchamiam głosowo (no bo mówienia sie nie zapomina :) ) lub uruchamiając skrytpy fracza.

Jestem przekonany że tak samo bym miał gdybym pod jednym przyciskiem miał sceny na : włącz, wyłacz, przytrzymaj, puść, dwuklik, trzyklik, ..... nie daj boże 5-cio klik :) Na bank , zwykły user taki jak ja, nie ma szans tego pamiętać , nawet jak by to były tylko 2 przyciski z "podpiętymi" 12-toma scenami. Chyba nawet lepiej mieć 6 przycisków z akcjami włącz/wyłącz, niz 2-3 przyciski z tą mnogością klików .

Zauważcie też , że tu na forum ludzie , czytając o tych przyciskach , entuzjastycznie reagują na to , opisując to w wiekszości tak : "oooo jak fajnie ,jak będe wchodził do łazienki to nie bede musiał osobno klikać zeby zapalić swiatło górne i osobno klikać żeby zapalić LED i osobno klikać żeby przymkąć lekko rolete". Czyli do tego wystarczy akcja włącz/wyłącz ( implementacja logiki do tego na serwerze) :), i wiekszośc userów nie musiałaby kupować RNW-01. A może taki jest cel żeby właśnie kupili ? :) Ja osobiście bym kupił takie dwa RNW-01 , żeby się pozbyć tych trzech SONOFF TOUCH 2CH bo są okropne :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 05, 2020 8:46 am

Również uważam, że wystarczą tylko 2 akcje... no może z małymi wyjątkami i dla tych wyjątków oraz kilku jeszcze osób są pozostałe akcje ;)

Każdy użyje to co mu pasuje. W programie będzie taka opcja, a co kto wykorzysta to już inna inszość ;)
desaint
Posty: 31
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

ndz sty 05, 2020 9:28 am

Nie nie, źle mnie zrozumieliscie.
Button sam w sobie jest ok, bo rozróżnienie 2 kliku (chociaż to dałem rady zrobić na skryptach) czy przytrzymania przycisku możliwe jest tylko przez ESP.
Chodzi mi o implementację w cloud/server. To co podesłał fracz, to coś w stylu logiki i akcji ale dedykowane dla buttonow. Wg mnie lepiej skupić się na akcjach i logice ogólnie. W takiej logice dodanie warunku że 'jeśli 2 klik to gas swiatla' nie będzie problemem. Jeśli będzie tak jak teraz to pokazuje ie to triggery od buttonow będą w innym miejscu a późniejsza logika w innym.
Nie zmienia to faktu że rnw-01 jest niezłym pomysłem, aczkolwiek zależy ile będzie kosztował - jak więcej niż 40zl to lepiej wsadzic shelly 1 tylko pod przycisk. Oczywiście z softem BUTTON.

Btw, coś ala triggery to ja sobie zrobiłem własnymi skryptami, i jak kilkam 2 razy to odpalam jakąś scenę (tv, gas wszystko,...). Mankament to to, że na jednym przycisku że światłem więc jak chce uruchomić scenę to jakieś światło mni się dodatkowo zapali albo zagis ( ale uczestniczy w scenie więc finalnie będzie miało zadany stan). Szkoda mi 40zl na kolejnego shelly tylko pod przycisk :lol: a i miejsca w puszkach nie mam tyle. Można dać shelly 2 ale on jest 2x droższy więc wychodzi na jedno.
Z inw01 też będzie podobnie.
Nie neguje pomysłu, tylko zmienił bym priorytety i zgrupowal triggery z logika. Ot tyle.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz sty 05, 2020 11:43 pm

@wsosniak bo to nie chodzi o to aby naustawiać sobie scen i potem się w tym pogubić.
To chodzi o to, aby przy wyjściu z domu zrobić na przycisku od światła w wiatrołapie, że jak zrobisz trójklik, to zgasi światła w całym domu, albo jak przytrzymasz przycisk w salonie, to zgasi wszystko w tym pomieszczeniu.
Ustawianie wielu akcji na jednym przycisku to masochizm ;).
Przycisk da kilka opcji. Rozsądny użytkownik ustawi sobie jedną podstawową akcję i czasem gdzieś drugą dodatkową
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn sty 06, 2020 6:52 am

klew pisze:
ndz sty 05, 2020 11:43 pm
@wsosniak bo to nie chodzi o to aby naustawiać sobie scen i potem się w tym pogubić.
W pewnym momencie Supla mnie mocno "wciągnęła/zauroczyła" . A jak mnie coś tak mocno wciągnie/zauroczy to zaczynam wyolbrzymiać i przesadzać i tak powstało 12 scen . Zauroczenie zawsze kiedyś odchodzi a potem jest samo życie i teraz dokładnie wiem o co chodzi tzn stałem się zykłym użytkownikiem Supli i przekonałem się które z nich tak naprawdę używam , a które okazały się tylko tymczasowym tworem, efektem zauroczenia . Używam teraz tylko 4 podstawowe (w codziennym użytkowaniu więcej mi nie potrzeba ), czyli mam dokładnie to o czym piszesz :
klew pisze:
ndz sty 05, 2020 11:43 pm
...........Rozsądny użytkownik ustawi sobie jedną podstawową akcję i czasem gdzieś drugą dodatkową
a do tego włącz/wyłącz u mnie wystarczy :)
ODPOWIEDZ