opiszę Wam jeszcze (na swoim przypadku) dlaczego obsługa tylko dwóch akcji (włącz/wyłącz) wg mnie wystarczy w codziennym użytkowaniu "inteligentnego" domu. Jakiś roku temu, jak w wolnym czasie nie robiłem nic innego jak tylko zabawa z Suplą, stworzyłem 12 scen do zarządzania domem :
- otworz parter
- zamknij parter
- idziemy spać
- wstajemy
- wyjeżdzamy
- Ogladaj TV
........... itd itp
Wszystkie były w miarę "inteligentne" (dlatego było ich "tylko" 12), w tym sensie że same sprawdzały sobie czy jest dzień czy noc ..... i zaplały odpowienie światła, urządzenia... i nie musiałem mieć 40-tu scen a tylko 12.
i przypiąłem sobie to do przycisków SONOFF TOUCH 2CH z obsługą IFTTT na akcje włącz/ wyłącz. Jak sami dobrze możecie wyliczyć , potrzebowałem 3 x sonoff touch 2CH czyli teoretycznie bardzo niewiele.
Na początku wydawało mi się że te 12 scen zapamietam, co pod którym przyciskiem jest. I rzeczywiście zapamiętałem ale pamiętałem je do czasu kiedy przestałem się bawić suplą a zacząłem tego używać tak zwyczajnie , użytkowo. Okazało się że z tych 12- tu scen uzywam 4 regularnie , resztę sporadycznie . I po jakimś czasie zamponiałem co pod ktorym przyciskiem jest i zrezygnowałem z tego bo uruchamiałem nie to co trzeba i się tylko wkurzałem . I zmieniłem to tak że pod przyciskami zostawiłem to co regularnie uzywam (czyli te 4 sceny) , a to co sporadycznie używam, uruchamiam głosowo (no bo mówienia sie nie zapomina

) lub uruchamiając skrytpy fracza.
Jestem przekonany że tak samo bym miał gdybym pod jednym przyciskiem miał sceny na : włącz, wyłacz, przytrzymaj, puść, dwuklik, trzyklik, ..... nie daj boże 5-cio klik

Na bank , zwykły user taki jak ja, nie ma szans tego pamiętać , nawet jak by to były tylko 2 przyciski z "podpiętymi" 12-toma scenami. Chyba nawet lepiej mieć 6 przycisków z akcjami włącz/wyłącz, niz 2-3 przyciski z tą mnogością klików .
Zauważcie też , że tu na forum ludzie , czytając o tych przyciskach , entuzjastycznie reagują na to , opisując to w wiekszości tak : "oooo jak fajnie ,jak będe wchodził do łazienki to nie bede musiał osobno klikać zeby zapalić swiatło górne i osobno klikać żeby zapalić LED i osobno klikać żeby przymkąć lekko rolete". Czyli do tego wystarczy akcja włącz/wyłącz ( implementacja logiki do tego na serwerze)

, i wiekszośc userów nie musiałaby kupować RNW-01. A może taki jest cel żeby właśnie kupili ?

Ja osobiście bym kupił takie dwa RNW-01 , żeby się pozbyć tych trzech SONOFF TOUCH 2CH bo są okropne