Jak podłączyć czujnik DHT22 do raspberry PI??

Post Reply
PuteR
Posts: 451
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Feb 09, 2019 9:25 pm

Witam tak jak w temacie, jak poprawnie podłączyć czujnik RPI mam skonfigurowane i widoczne w supla cloud. Przekaźniki dodaje się w pliku supla.cfg podając GPIO na którym będzie ale przy czujnikach GPIO nie podaje wiec skąd mam wiedzieć pod który podłączyć. Podłączyłem pod GPIO22 ale i tak nie widać wskazań. Co należy zrobić aby to działało poprawnie??
User avatar
michael
Posts: 742
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Feb 11, 2019 5:41 pm

PuteR wrote:
Sat Feb 09, 2019 9:25 pm
Witam tak jak w temacie, jak poprawnie podłączyć czujnik RPI mam skonfigurowane i widoczne w supla cloud. Przekaźniki dodaje się w pliku supla.cfg podając GPIO na którym będzie ale przy czujnikach GPIO nie podaje wiec skąd mam wiedzieć pod który podłączyć. Podłączyłem pod GPIO22 ale i tak nie widać wskazań. Co należy zrobić aby to działało poprawnie??
Musisz w /etc/supla-dev/supla.cfg
dodać taki wpis:

Code: Select all

[CHANNEL_10]
type=DHT22
w1=22
Po wszystkim usuń z cloud'a raspberry i pozwól mu się na nowo zarejestrować
Powinno śmigać :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
PuteR
Posts: 451
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Feb 11, 2019 5:53 pm

michael wrote:
Mon Feb 11, 2019 5:41 pm
PuteR wrote:
Sat Feb 09, 2019 9:25 pm
Witam tak jak w temacie, jak poprawnie podłączyć czujnik RPI mam skonfigurowane i widoczne w supla cloud. Przekaźniki dodaje się w pliku supla.cfg podając GPIO na którym będzie ale przy czujnikach GPIO nie podaje wiec skąd mam wiedzieć pod który podłączyć. Podłączyłem pod GPIO22 ale i tak nie widać wskazań. Co należy zrobić aby to działało poprawnie??
Musisz w /etc/supla-dev/supla.cfg
dodać taki wpis:

Code: Select all

[CHANNEL_10]
type=DHT22
w1=22
Po wszystkim usuń z cloud'a raspberry i pozwól mu się na nowo zarejestrować
Powinno śmigać :)
Czy mam rozumieć w1=22 odpowiada gpio na jakim znajduje się czujnik czy to porostu standardowy wpis?
User avatar
michael
Posts: 742
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Feb 12, 2019 7:01 am

Ja to tak rozumiem i tak to u mnie działa :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply