Supla DEV- Extenstion 01

Post Reply
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Aug 14, 2019 8:35 pm

Cześć,
w oczekiwaniu na kolejną wersję clouda postanowiłem sprawdzić jak działają urządzenia pod RPI.
Odkopałem RPI zero W zainstalowałem co trzeba i mam kilka pytań:
1. Jakie kanały mogę wprowadzić w config? Czy tylko Relay, SENSORS, DS i DHT? Wprowadziłem np DISTANCESENSOR ale w Cloudzie widać tylko "niewspierany typ". Co np z licznikami?
2. Jak ustawiać GPIO dla kanału?
-jeżeli chcę tylko przekaźnik to wpisuję jak niżej?
[CHANNEL_0]
type=RELAYHFD4
gpio1=2

- jeżeli chcę przekaźnik i przycisk do niego to wpisuję jak niżej, gdzie gpio2 to przycisk? Jak ustawić czy przycisk jest mono czy bi?
[CHANNEL_0]
type=RELAYHFD4
gpio1=2
gpio2=23

-jeżeli chcę podłączyć roletę z przyciskami lub bez to jak to definiuję? Jezeli z przyciskami to podaję 4 rózne gpio?
[CHANNEL_2]
type=2XRELAYG5LA1A
gpio1=4
gpio2=17
gpio3=22
gpio4=27

3. Jak już uruchomię uruchomię DEV to jak go zatrzymać, żeby wprowadzić zmiany w configu?
uruchamiam

Code: Select all

./supla-dev -c ./supla.cfg
i od tej pory z terminala już nie mogę korzystać bo nie ma znaku zachęty. Muszę odpalić nowy terminal ale czy tak jest ok? No i dalej nie wiem jak go zatrzymać.

4. jak zrobić, żeby po restarcie Supla-Dev samo się uruchamiało?
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Aug 15, 2019 6:11 am

Ok, czyli odpowiedź na 4 pytanie częściowo już mam. Czy do pozostałych ktoś, coś?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7075
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 15, 2019 9:31 am

Zatrzymujesz skryptem, albo CTRL+C albo kill PID.

supla-dev nie obsługuje przycisków i rolet.

To masz co można w configu wpisać.

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... c/devcfg.c
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Aug 15, 2019 2:06 pm

Czyli jezeli chce roletami sterowac tylko z telefonu to mi zadziala? Czy jest plan na rozwój tego oprogramowania? Konkretnie brakuje mi licznika :D
User avatar
pzygmunt
Posts: 7075
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 15, 2019 3:23 pm

Nie obsługuje rolet w ogóle. Liczników też nie. Mało kto używa tego do sterowania.
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Aug 16, 2019 7:21 pm

pzygmunt wrote:
Thu Aug 15, 2019 3:23 pm
Nie obsługuje rolet w ogóle. Liczników też nie. Mało kto używa tego do sterowania.
Jestem w mniejszości :)
Ext-01 działa u mnie bezbłędnie do tego stopnia, że zapomniałem o jego istnieniu :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Aug 16, 2019 7:55 pm

michael wrote:
Fri Aug 16, 2019 7:21 pm
pzygmunt wrote:
Thu Aug 15, 2019 3:23 pm
Nie obsługuje rolet w ogóle. Liczników też nie. Mało kto używa tego do sterowania.
Jestem w mniejszości :)
Ext-01 działa u mnie bezbłędnie do tego stopnia, że zapomniałem o jego istnieniu :D
Ot To i całe szczęście bo straciłem dostęp do moojego Pi :? Ale przydała by się aktualizacja. :mrgreen:
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Aug 16, 2019 9:47 pm

michael wrote:
Fri Aug 16, 2019 7:21 pm
pzygmunt wrote:
Thu Aug 15, 2019 3:23 pm
Nie obsługuje rolet w ogóle. Liczników też nie. Mało kto używa tego do sterowania.
Jestem w mniejszości :)
Ext-01 działa u mnie bezbłędnie do tego stopnia, że zapomniałem o jego istnieniu :D
Michael w tobie cała nadzieja :D Poratuj. Masz na Pi zero? Co masz podłączone?
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Aug 19, 2019 9:52 am

Mam Raspberry Pi 3 B+
U siebie mam skonfigurowaną obsługę bramy, furki, czujniki otwarcia furtki i bramy, czujnik poczty oraz czujnik DHT22.
Nic tutaj więcej nie kombinowałem. Raspberry siedzi sobie w piwnicy i od niego pod ziemią biegną przewody do bramy.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply