ESP8266 - 2.0

User avatar
pzygmunt
Posts: 5710
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Feb 21, 2017 8:15 am

cp: cannot stat ....

w build.sh jest jeszcze jedna ściażka, która kopiuje gotowy firmware w nowe miejsce
wikktor
Posts: 25
Joined: Mon Jan 09, 2017 11:01 am

Tue Feb 21, 2017 9:09 pm

pzygmunt wrote:
Tue Feb 21, 2017 8:15 am
cp: cannot stat ....

w build.sh jest jeszcze jedna ściażka, która kopiuje gotowy firmware w nowe miejsce
Ok, teraz widzę, znaczy trzeba w build.sh podmienić /hdd2/Espressif/ESP8266_BIN154 na /home/supla/Devel/supla-core/bin ( bo do tego miejsca się buduje), nie?

Jutro albo pojutrze protestuje.
supla_log wypisuje po uarcie, tak? jaki bitrate?
User avatar
slawek
Posts: 2174
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Feb 21, 2017 9:18 pm

Nie - oryginalnie jest to katalog ESP8266-Firmware umieszczony na pulpicie - ale możesz utworzyć inny katalog - ważna jest prawidłowa ścieżka
74880 - prędkość natywna dla konsoli. Podmieniasz ścieżki prowadzące do .../media/sf_Public.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
shimano73
Posts: 700
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 2:59 pm

shimano73 wrote:
Mon Feb 20, 2017 8:36 am
pzygmunt wrote:
Thu Feb 16, 2017 10:48 am
shimano73 wrote:
Wed Feb 15, 2017 9:45 pm
Czy nowy soft bęrdzie działał w układzie ze schematu Supla-gate , chodzi mi o działanie wejść sterowanych transoptorem ?
Tak.
No niestety, nie działa. Wejście gpio (12,14) zwarte do 3,3V w momencie podłączenia układu do serwera nadal pobiera 43mA w sofcie od @sławka w wersji 1.x.x w którym nie ma sygnalizacji stanu układu jest poniżej 1mA
Witam czy jest szansa że coś/ktoś przyjdzie z pomocą w rozwiązaniu problemu, bo ... ja tak czekam i czekam :roll:

Zrobiłem mały test a mianowicie wstawiłem dodatkowy tranzystor i podłączyłem go w ukladzie Darlingtona z tranzystorem transoptora i wtedy układ działa poprawnie. Znalazłem taki transoptor ltv815 moze się sprawdzi jego prąd kolektora to 80mA (ltv356 - 30mA) więc da radę, tylko trzeba go kupić .
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Feb 23, 2017 4:04 pm

A powiedz mi skąd masz sotf? Bo może przyczyna jest taka, że wg schematu wejścia sterowane są zwierając je do VCC czyli mają pull-down. My raczej odchodzimy od tego (przynajmniej ja) i ustawiamy raczej pull-up, czyli zwieramy wejścia do GND. Musiałbyś mieć soft przystosowany do tego typu sterowania wejściami
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
shimano73
Posts: 700
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 4:14 pm

Soft udostępnił @sławek (kilka postów wyżej), Przemek pisał że będzie on działam w układzie ze schematu zamieszczonego na supla.org, niestety wejście ciągnie 43mA i uklad mi nie działa prawidłowo
Attachments
trans.png
trans.png (53.53 KiB) Viewed 1883 times
User avatar
slawek
Posts: 2174
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 23, 2017 4:37 pm

Oryginalny soft gate miał sensory pod pulldown (ze względu na LED-y?).
Ja też używam pullup, a tamten mógł być skompilowany pod pulldown...
Gdzie masz 43mA? Przez R13/R20?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
shimano73
Posts: 700
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 4:59 pm

Między gpio a Vcc
User avatar
slawek
Posts: 2174
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 23, 2017 5:08 pm

Masz podpięte LED-y?
Jakie rezystory (pullup/pulldown, wartość) na GPIO?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Feb 23, 2017 5:15 pm

shimano73 wrote:
Thu Feb 23, 2017 4:59 pm
Między gpio a Vcc
Tak nie mierzymy prądu. Amperomierz podłącza się szeregowo z odbiornikiem. W ten sposób możesz mierzyć napięcie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply