ESP8266 - 2.0

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8474
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 21, 2017 8:15 am

cp: cannot stat ....

w build.sh jest jeszcze jedna ściażka, która kopiuje gotowy firmware w nowe miejsce
wikktor
Posty: 25
Rejestracja: pn sty 09, 2017 11:01 am

wt lut 21, 2017 9:09 pm

pzygmunt pisze:
wt lut 21, 2017 8:15 am
cp: cannot stat ....

w build.sh jest jeszcze jedna ściażka, która kopiuje gotowy firmware w nowe miejsce
Ok, teraz widzę, znaczy trzeba w build.sh podmienić /hdd2/Espressif/ESP8266_BIN154 na /home/supla/Devel/supla-core/bin ( bo do tego miejsca się buduje), nie?

Jutro albo pojutrze protestuje.
supla_log wypisuje po uarcie, tak? jaki bitrate?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt lut 21, 2017 9:18 pm

Nie - oryginalnie jest to katalog ESP8266-Firmware umieszczony na pulpicie - ale możesz utworzyć inny katalog - ważna jest prawidłowa ścieżka
74880 - prędkość natywna dla konsoli. Podmieniasz ścieżki prowadzące do .../media/sf_Public.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lut 23, 2017 2:59 pm

shimano73 pisze:
pn lut 20, 2017 8:36 am
pzygmunt pisze:
czw lut 16, 2017 10:48 am
shimano73 pisze:
śr lut 15, 2017 9:45 pm
Czy nowy soft bęrdzie działał w układzie ze schematu Supla-gate , chodzi mi o działanie wejść sterowanych transoptorem ?
Tak.
No niestety, nie działa. Wejście gpio (12,14) zwarte do 3,3V w momencie podłączenia układu do serwera nadal pobiera 43mA w sofcie od @sławka w wersji 1.x.x w którym nie ma sygnalizacji stanu układu jest poniżej 1mA
Witam czy jest szansa że coś/ktoś przyjdzie z pomocą w rozwiązaniu problemu, bo ... ja tak czekam i czekam :roll:

Zrobiłem mały test a mianowicie wstawiłem dodatkowy tranzystor i podłączyłem go w ukladzie Darlingtona z tranzystorem transoptora i wtedy układ działa poprawnie. Znalazłem taki transoptor ltv815 moze się sprawdzi jego prąd kolektora to 80mA (ltv356 - 30mA) więc da radę, tylko trzeba go kupić .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lut 23, 2017 4:04 pm

A powiedz mi skąd masz sotf? Bo może przyczyna jest taka, że wg schematu wejścia sterowane są zwierając je do VCC czyli mają pull-down. My raczej odchodzimy od tego (przynajmniej ja) i ustawiamy raczej pull-up, czyli zwieramy wejścia do GND. Musiałbyś mieć soft przystosowany do tego typu sterowania wejściami
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lut 23, 2017 4:14 pm

Soft udostępnił @sławek (kilka postów wyżej), Przemek pisał że będzie on działam w układzie ze schematu zamieszczonego na supla.org, niestety wejście ciągnie 43mA i uklad mi nie działa prawidłowo
Załączniki
trans.png
trans.png (53.53 KiB) Przejrzano 2459 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lut 23, 2017 4:37 pm

Oryginalny soft gate miał sensory pod pulldown (ze względu na LED-y?).
Ja też używam pullup, a tamten mógł być skompilowany pod pulldown...
Gdzie masz 43mA? Przez R13/R20?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lut 23, 2017 4:59 pm

Między gpio a Vcc
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lut 23, 2017 5:08 pm

Masz podpięte LED-y?
Jakie rezystory (pullup/pulldown, wartość) na GPIO?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lut 23, 2017 5:15 pm

shimano73 pisze:
czw lut 23, 2017 4:59 pm
Między gpio a Vcc
Tak nie mierzymy prądu. Amperomierz podłącza się szeregowo z odbiornikiem. W ten sposób możesz mierzyć napięcie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ