ESP8266 - 2.0

User avatar
shimano73
Posts: 850
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 5:19 pm

Podczas pomiaru prądu do gpio nie ma nic oprócz miernika, a układ jest zgodny ze schematem j/w.
W chwili gdy input_1 zewrę do masy na emiterze / gpio jest tylko 1,7V z 3,3 i to powoduje że wejście nie działa, led też się nie świeci.
Gdy odepnę gpio od transoptora to ledy świecą przy zwarciu input_1 do masy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
shimano73
Posts: 850
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 5:21 pm

Espablo wrote:
Thu Feb 23, 2017 5:15 pm
shimano73 wrote:
Thu Feb 23, 2017 4:59 pm
Między gpio a Vcc
Tak nie mierzymy prądu. Amperomierz podłącza się szeregowo z odbiornikiem. W ten sposób możesz mierzyć napięcie.
Potrafię obsługiwać miernik, a w jaki sposób zmierzysz pobór prądu przez gpio ? w Tym przypadku to gpio jest odbiornikiem.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 23, 2017 5:38 pm

Próbowałeś odpiąć LED-y?
Wg datasheet układ powinien działać... jaki masz prąd jak zewrzesz amperomierzem do masy input 1?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
shimano73
Posts: 850
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Feb 23, 2017 6:30 pm

Odłączałem diody , one nic nie wnoszą. Mierzyłem prąd input_1 - masa w tej chwili go nie pamietam a nie ma mnie w domu.

Układ jest poprawnie zmontowany ( 3szt) z ta różnicą iż input jest na 24v wiec zamiast dwóch równoległych opornikow 1k jest jeden 1.2k.
Układ poprawnie działa z softem zrobionym na arduino sdk ( SuplaNodeMCU) ale w nim nie ma trybu konfiguracji a układy maja być dla znajomych
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6382
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 23, 2017 6:46 pm

To może użyj wersji skompilowanej pod SDK.
User avatar
Espablo
Posts: 1448
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Feb 23, 2017 6:49 pm

Przed transoptorem input zwierasz do GND. Natomiast za transoptorem logika układu elektronicznego jest odwrócona , czyli zwierasz do VCC. Musisz mieć soft przerobiony. Soft od @slawka jest z logiką gdzie układ pracuje wykrywając stan zwierając do GND. Pogadaj ze @slawkiem, żeby przerobił soft na odwróconą logikę
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 23, 2017 7:11 pm

Proszę bardzo, chociaż moim zdaniem soft pulldown powinien działać, jeśli prąd input 1 i input 2 jest w granicach 5mA (wg datasheet transoptora).
W obu wersjach wyłączyłem diody - najlepiej je odłączyć.
Rezystor podciągający montujemy stosownie do nazwy wersji.
Attachments
GATE_PULLUP_2.0.zip
(209.02 KiB) Downloaded 84 times
GATE_PULLDOWN_2.0.zip
(209.04 KiB) Downloaded 86 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
wikktor
Posts: 25
Joined: Mon Jan 09, 2017 11:01 am

Thu Feb 23, 2017 7:43 pm

slawek wrote:
Tue Feb 21, 2017 9:18 pm
Nie - oryginalnie jest to katalog ESP8266-Firmware umieszczony na pulpicie - ale możesz utworzyć inny katalog - ważna jest prawidłowa ścieżka
74880 - prędkość natywna dla konsoli. Podmieniasz ścieżki prowadzące do .../media/sf_Public.
Katalog ESP8266-Firmware był na wersji 1.0.
Na 2.0 domyślnie wykropkowuje do media/sf_Public i sobie tak zostawiłem.
a i zmieniłem z /hdd2/Espressif/ESP8266_BIN154 na /home/supla/Devel/supla-core/bin i mi działa.
Z ścieżką jak na gicie: /hdd2/Espressif/ESP8266_BIN154 mi nie działało, ale to tylko raz próbowałem przez przeczyszczenia pamięci - i nie rozumiem czemu by to miało tak działać. Według mnie trzeba by to poprawić na gicie - tyle że dać jakąś relatywną ścieżkę.

Prędkość 74880 mi zadziałała - dzięki
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 23, 2017 8:15 pm

wikktor wrote:
Thu Feb 23, 2017 7:43 pm
Katalog ESP8266-Firmware był na wersji 1.0.
Na 2.0 domyślnie wykropkowuje do media/sf_Public i sobie tak zostawiłem.
Ja ciągle używam tej samej wirtualki, oczywiście aktualizuję, więc nie sprawdzałem czy pojawiła się nowa z innym układem katalogów... skonfigurowany build był tylko na początku, potem trzeba było robić to samemu, podobnie makefile... Scieżki i katalogu "media/sf_Public" w mojej w ogóle nie było, stąd moje sugestie.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posts: 1362
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Feb 24, 2017 7:35 pm

Przy przesiadce na wersję 2.0 podczas kompilacji na "virtualce" różnych softów pojawia mi się taki błąd:

make[1]: Leaving directory '/home/supla/Devel/supla-core-ESP8266_IOT_2.0/ESP8266_IOT/supla-dev'
xtensa-lx106-elf-gcc -L/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/lib -Wl,--gc-sections -nostdlib -T/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/ld/eagle.app.v6.ld -Wl,--no-check-sections -u call_user_start -Wl,-static -Wl,--start-group -lc -lgcc -lpp -lphy -lnet80211 -lwpa -lmain -llwip -lcrypto -lssl user/.output/eagle/debug/lib/libuser.a driver/.output/eagle/debug/lib/libdriver.a supla-dev/.output/eagle/debug/lib/libsupladev.a nettle/.output/eagle/debug/lib/libnettle.a -Wl,--end-group -o .output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out
/home/supla/Devel/Espressif/xtensa-lx106-elf/bin/../lib/gcc/xtensa-lx106-elf/4.8.2/../../../../xtensa-lx106-elf/bin/ld: cannot find -lc
collect2: error: ld returned 1 exit status

/home/supla/Devel/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/Makefile:365: recipe for target '.output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out' failed
make: *** [.output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out] Error 1
supla@supla-iotsdk:~/Devel/supla-core-ESP8266_IOT_2.0/ESP8266_IOT$


Debian-a mam zaktualizowanego, ścieżki poprawne.
Jak temu zaradzić, bo ja nie mam już pomysłu?


EDIT:
Cały dzień się z tym bujałem i nic, a jak tylko napisałem na forum, to znalazłem rozwiązanie.
Brakuje biblioteki "libc.a", można ją pobrać stąd:
... nieaktualne
EDIT: stąd viewtopic.php?f=18&t=1951&start=60
i przerzucić do Devel/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/lib
Post Reply