Page 1 of 1

Arduino

Posted: Tue Sep 19, 2017 9:27 am
by Tadeusz
Proszę o zwrócenie uwagi w nowej wersji aplikacji Arduino na obsługę modułu Ethernet Shield. Obecnie testuję Arduino Mega 2560 z modułem Ethernet Shield i aplikacją w wersji 1.1. Zaobserwowałem, że bezpośrednio po podłączeniu zasilania, moduł nie łączy się z siecią. Połączenie zostaje zestawione dopiero po zresetowaniu modułu sieciowego. Zakładając konieczność zdalnego zarządzania Supla, bez fizycznego dostępu do modułu i przypadkowy zanik fazy jest to wg mnie błąd mocno ograniczający funkcjonalność projektu.

Tadeusz

Re: Arduino

Posted: Tue Sep 19, 2017 9:32 am
by pzygmunt
To raczej kwestia Twojej implementacji. Gdzieś popełniasz błąd.

Re: Arduino

Posted: Tue Sep 19, 2017 10:54 am
by MMarcin

Re: Arduino

Posted: Tue Dec 12, 2017 11:23 am
by wojtas567
Czy jest w planach aktualizacja do nowszej wersji?
bo tu jest jeszcze 1.1.

Re: Arduino

Posted: Fri Dec 22, 2017 1:51 pm
by Piotr61
wojtas567 wrote:
Tue Dec 12, 2017 11:23 am
Czy jest w planach aktualizacja do nowszej wersji?
bo tu jest jeszcze 1.1.
Wprawdzie cyferki się nie zmieniły ale w samej bibliotece sporo zmian, nowości i ... kilka prostych błędów(literówek) do "ogarnięcia" w 5 minut :D
https://github.com/SUPLA/arduino/tree/m ... uplaDevice

Piotr

PS
@pzygmunt - dzięki :P

Re: Arduino

Posted: Fri Dec 22, 2017 2:02 pm
by wojtas567
czyli jest szansa, że będzie stabilniejsze :)

Re: Arduino

Posted: Fri Dec 22, 2017 2:15 pm
by pzygmunt
wojtas567 wrote:
Fri Dec 22, 2017 2:02 pm
czyli jest szansa, że będzie stabilniejsze :)
Wersja na githubie nie jest jeszcze ukończona

Re: Arduino

Posted: Sat Dec 23, 2017 6:45 pm
by Piotr61
pzygmunt wrote:
Fri Dec 22, 2017 2:15 pm
Wersja na githubie nie jest jeszcze ukończona
Chyba że tak - to czekamy na wersję finalną.

Piotr

Re: Arduino

Posted: Thu May 03, 2018 7:34 pm
by Piotr61
Czekałem, czekałem i się doczekałem :P
Ponieważ Arduino i SUPLA są jakoś mało popularne, to postanowiłem w ten długi majowy "łykend" coś spłodzić, a że ciepło się zrobiło , to mi takie coś wyszło :mrgreen:

Jak widać(choć słabo) na obrazkach, konfigurujemy urządzenie standardowo przez 192.168.4.1.
Ikona sterowanie służy do załączenia lub wyłączenia termostatu, a ikona wentylatora pokazuje tylko stan w jakim znajduje się odbiornik, czyli w moim przypadku klimatyzator i nie można za jej pomocą niczego włączyć czy też wyłączyć.
No to tak w skrócie, bo mnie już palce od klepania w klawiaturę bolą :lol:

Pozdrawiam.
Piotr

P.S.
Termostatem jest Sonoff Basic.

arduino_supla.png
arduino_supla.png (99.83 KiB) Viewed 15906 times



P.S2
Jak to mówią, lepiej późno niż wcale :oops:
Termostat działa NIEZALEŻNIE, czyli bez względu na stan połączenia WiFi.